Šest dětí, málo peněz, osm půjček. Odvrátí hrozící exekuci?

Michala Bradová | rubrika: BrandInsight | 30. 11. 2021 | 34 komentářů
Lepit život půjčkami. Takový byl ve zkratce přístup manželů Moudrých k rodinným financím. Poslední díl letošní série pořadu Krotitelé dluhů představil příběh o silné lásce ve velké rodině, která ale řeší nejeden zdravotní problém a visí nad ní i riziko exekuce. Řešení hledal poradce David Kučera z Partners.
Šest dětí, málo peněz, osm půjček. Odvrátí hrozící exekuci?

Zdroj: Česká televize

Manželé Moudří spolu vychovávají šest dětí ve věku od jednoho roku do třinácti let. Tři z nich trpí vývojovou dysfázií a prakticky nemluví. Sedmileté Kristýnce navíc diagnostikovali lehkou mentální retardaci, opožděný vývojový stav a těžkou dysfázii řeči.

„Je to zázrak, když se naučí jedno slovíčko. Je to těžké. Přijde za námi, řekne nám svou řečí, že něco chce, my ji v tu chvíli nepochopíme, tak se začne vztekat,“ popisuje svou zkušenost Zuzana Moudrá. S dětmi rodině pomáhá poradkyně rané péče Barbora Rustlerová, která řeší zdravotní zprávy od lékařů, různé úřední věci i záležitosti kolem Kristýnky. Jak s ní pracovat, jak ji stimulovat a rozvíjet, jak se připravit na nástup do školky…

Kromě zdravotních komplikací domácnost zatěžují finanční problémy. Se šesti dětmi nikdy není peněz nazbyt. Ludvík, absolvent zvláštní školy, pracuje v blízké továrně jako brusič kovových součástek. Zuzana je vyučená kuchařka, nyní na rodičovské dovolené.

Krotitelé dluhů

Třináct příběhů konkrétních lidí, kteří se potýkají s životem na dluh. To byla pátá řada cyklu Krotitelé dluhů, který vysílala Česká televize. Lidem v dluhových pastech a svízelných životních situacích radili poradci z Partners. Díly, z nichž poslední byl vysílán v pondělí 29. 11., jsou k vidění na webu ČT.

Půjčka za půjčkou

Zbavit se té obrovské tíže a normálně žít, přeje si v pořadu paní Moudrá. Její manžel vzápětí vysvětluje, jak se do dluhové propasti dostali. Brali si jednu půjčku za druhou. Na bydlení, vybavení domácnosti, věci pro děti. Když zkrátka něco potřebovali, ale peníze zrovna chyběly, řešili to úvěry. Výsledkem je dluh ve výši 501 tisíc korun s měsíční splátkou necelých 20 tisíc.

„Jsou to lidé pracovití, milí a důvěřiví. Bohužel toho pak využívají různí prodejci. Přesvědčí je, že to, co jim prodávají, je výhodné. Tak se Moudrým doma třeba nakupila řada přístrojů z rádobyvýhodné koupě. Ti lidé potřebují určitou formu dohledu a pomoci, aby jim někdo vysvětlil, že to, co se jim zdá výhodné, tak nutně nepotřebují,“ hodnotí přístup manželů finanční poradce David Kučera.

Sedm z osmi finančních závazků tvoří úvěry u nebankovních společností. Zbývající dluh pochází z Německa za neoprávněné pobírání přídavků na děti. Zhruba před dvěma lety se pan Moudrý snažil zachránit situaci tím, že se nechal zaměstnat v Německu. Dřinu v kamenolomu ale vydržel pouhé tři měsíce. Německé úřady tehdy vyměřily přídavky na děti, které však chodily ještě čtvrt roku po ukončení spolupráce. Manželé měli přebývající částku vrátit. Jenže nevrátili. U sousedů tak aktuálně dluží 197 tisíc korun.

David Kučera

David KučeraFoto: Partners

Vystudoval elektroniku a sdělovací techniku na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií a řízení a ekonomiku podniku na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického v Brně. Na Newton College získal titul MBA. Od roku 2007 působí jako finanční poradce Partners. V září 2011 získal certifikát evropského finančního poradce EFA, jako jeden z prvních v Česku. Je spoluautorem knihy Jak ovládnout své peníze a mnoha článků a analýz pro nejrůznější média. Účinkoval v několika sériích pořadu Krotitelé dluhů, který natáčí Česká televize.

Věřitelé volají denně

Zhodnocení příjmů se hned v úvodu analýzy nezdálo až tak dramatické. Nejvýznamnější položku představuje plat pana Moudrého ve výši 28 tisíc měsíčně. Jeho žena pobírá rodičovský příspěvek, k tomu dostává přídavky na děti a pravidelnou částku na péči pro dceru Kristýnu. Dohromady 52 800 korun. Celkové měsíční výdaje oproti tomu dají necelých 40 tisíc. Bydlení, služby a jídlo znamenají největší objemy.

Vyskakovat si Moudří rozhodně nemohou. Rodiče si sami odpírají, aby děti dostaly maximum možného. Například dovolenou jim ale dopřát nemohou. Co se týče nákupu oblečení, musí si osmičlenná rodina vystačit s tisícovkou měsíčně. Do pětistovky se musí vejít s dárky, stejnou částku vyhrazují pro drogerii, zhruba tři stovky pro lékárnu.

Vlivem zmíněných půjček rodina každý měsíc končí téměř 7 tisíc korun v minusu. Situace je bezpochyby dlouhodobě neudržitelná, takže co s tím? Dětem neuberou, „šetří“ proto na splátkách úvěrů. Telefonáty od nebankovních společností neustále zvoní a je jenzázrak, že na dveře ještě nezačali klepat exekutoři.

Konsolidace neprojde

Konsolidace úvěrů, tedy jejich sloučení do jedno balíčku a snížení celkové splátky, by se zdála jako dobrá cesta. To by ovšem Moudří nesměli mít některé smlouvy po splatnosti. Jak zní plán B? Insolvence. Ta se zadluženým manželům vyplatí, protože mají nízké příjmy a k tomu hodně dětí, které musí živit. Jde o proces řízený soudem, jemuž musí prokázat, že budou schopni měsíčně hradit minimální splátku. Ta v případě společného oddlužení manželů činí 3200 korun. Celý proces trvá pět let a dlužníkům při něm pomáhá stanovený insolvenční správce.

Jednou z důležitých podmínek je, že si po celou dobu nesmí vzít další úvěr nebo se jinak zadlužit. Hrozil by jim konkurz. „Když se dlužníkům vstupujícím do insolvenčního řízení dobře vysvětlí, že je to jejich jediná šance, téměř se nestává, že by se zavázali k dalším dluhům. Věřitelé si kontrolují insolvenční rejstřík. Běžné banky určitě takové osobě úvěr neposkytnou a u nebankovních institucí lze předpokládat, že budou podobně obezřetné,“ myslí si David Kučera. Oba manželé se zdají být otevřeni navrženému řešení a právě podpora ze strany profesionála pro ně může být dobrou prevencí toho, aby neudělali další špatné rozhodnutí.

Zdroj: Česká televize

Práce versus sociální dávky

Zuzana Moudrá se během natáčení rozhodla ještě pro jeden krok a nastoupila do práce, aby rodinný rozpočet posílila. Začala chodit na 6,5 hodiny do továrny, nicméně domluva je zatím jen na čtyři měsíce. Poradce David Kučera v tom vidí riziko. Pro rodinu to znamená ztrátu sociálních dávek, které pro ni představují stabilnější příjem.

„Jako finanční poradce nikdy nikomu neradím, aby byl na sociálních dávkách. I tady jsem nad tím hodně uvažoval. V případě, že máte smlouvu jen na pár měsíců, ale může dojít k rozkolísání rodinného rozpočtu,“ podotýká. Mamince šesti dětí proto poradil, aby namísto práce raději věnovala svůj čas péči o ně. Jak už zaznělo, tři z nich mají hendikep a potřebují intenzivní pozornost. Potřebují, aby tu pro ně byla. Ustálené finance, i za cenu režimu sociálních dávek, usnadní nejen jejich výchovu, ale také náročný insolvenční proces, který rodinu čeká.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Součástí skupiny Partners je také společnost NextPage Media, která mimo jiné provozuje web Peníze.cz.

Peníze BrandInsight

Michala Bradová

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2021 11:53, Pavel Fiala

Tady nejde jen o nesmysl pořídit si 6 dětí (z toho tři retardované - především s ohledem na genetický materiál rodičů-omlouvám se, ale jinak to nazvat neumím), ale je to kromě hlouposti tak trochu i vypočítavost spojená se zamlčováním skutečnosti. Pán pracoval 3 měsíce v SRN, kde bral i přídavky na děti ve výši cca 66.500,-Kč měsíčně a po ukončení práce po 3 měsících ještě pobíral od německé sociálky přídavky na děti ve výši 197.000,-Kč. Když se ho ptali jak s nimi naložil, sdělil, že si koupili novou televizi, v pořadí již čtvrtou!!! přitom jednu mají ještě na splátky!!! Ta ale určitě nestála 197.000,-Kč. Kde je zbytek, o to nebyla řeč. Dětem se řádně nevěnují a lze předpokládat, že kromě té nejstarší, které se ještě jako první jakž takž věnovali připravili státu do budoucna dalších 5 problematických občanů, kteří budou nárokovat pomoc. Kvůli lidem s takovouto odpovědností musí jejich věřitelé odepsat většinu svých pohledávek. Pokud se jedná o nebankovní půjčky nějakých lichvářů, tak ty nelituji, ale to asi nebudou všichni. Pan Moudrý (s ohledem na jeho konání je jeho jméno zářným příkladem homonyma) tvrdil, že sice kouří, ale cigarety si balí aby byly levnější (za cca 1000,-Kč měsíčně, což představuje zhruba 20 až 30 cigaret denně), ale před kamerou kouřil normální cigarety s filtrem, což představuje spíše 3.500,-Kč měsíčně! Z mého pohledu se chovají bezohledně. A když se k tomu přidají nesmysly našeho právního systému, tedy to, že se manželce nevyplatí pracovat, protože přijde o sociální dávky ve větší výši než si vydělá, tak máme jasnou vizi naší země do budoucna...... Bohužel.

+108
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Partners Financial Services