Covid mu vzal většinu obživy. Jak z toho ven?

Jitka Šorfová | rubrika: BrandInsight | 5. 10. 2021 | 3 komentáře
Martin Karlík není první z odvětví cestovního ruchu, kterého v páté sérii pořadu Krotitelé dluhů trápí neutěšená finanční situace. Víc než samotné dluhy však tentokrát poradce Tomáš Lerch z Partners řeší motivaci a životní nastavení moderátora, průvodce a lodního kapitána v jedné osobě.
Covid mu vzal většinu obživy. Jak z toho ven?
Martin. Moderátor, průvodce, kapitán. Hrdina Krotitelů dluhů
Zdroj: Česká televize

Ne každý dělá práci, která ho baví a zároveň uživí. Martin Karlík to štěstí měl. Svůj čas dělil mezi moderování v rádiu, provádění turistů po zajímavých místech v Praze a provozování malé výletní lodi na Vltavě. S příchodem pandemie dvě z těchto činností najednou neměl možnost vykonávat. Zbylo čtení zpráv v rádiu, které ale na živobytí nevydělalo. Martin proto začal rozvážet jídlo a k tomu vzal práci nočního vrátného v Muzeu. Přesto se potýká s finančními problémy.

Pořádek v bytě i v životě

Martinovy životní náklady nejsou nijak přehnané. Ve svých šestatřiceti letech žije sám v pražské garsonce a splácí leasing na auto. „Před koronakrizí jsem vydělával o trochu víc, než jsem spotřeboval, takže se mi povedlo něco uspořit, ale teď už se ty úspory rozplynuly,“ přibližuje Martin v pátém dílu aktuální série Krotitelů dluhů, který Česká televize vysílala v pondělí večer a lze si jej pustit na jejím webu. Najednou mu nezbývají peníze ani na servisní prohlídku auta. Na účtu je v minusu 25 tisíc.

Finanční poradce Tomáš Lerch přijíždí Martinovi pomoci vyřešit finanční problémy a je poněkud vyvedený z míry, když vidí, v jakém nepořádku tento starý mládenec žije. Je mu jasné, že jestli se má Martin pohnout z místa, bude potřeba začít u něj doma. „Pan Karlík si asi bude muset udělat pořádek sám v sobě,“ soudí Lerch. Dluhy tady nejsou zase tak zásadní problém. Alespoň zatím. Ve srovnání s lidmi, které jsme poznali v předchozích dílech pořadu, není podle poradce Martinova situace až tak neutěšená. Je dobře, že se rozhodl požádat o radu dřív, než se propadne ještě hlouběji.

Krotitelé dluhů

Třináct konkrétních příběhů lidí, kteří se potýkají s životem na dluh. Pátá řada cyklu Krotitelé dluhů přináší řešení jejich často svízelné situace. Dostanou se za pomoci finančních poradců z Partners z dluhové pasti? Odpovědi přináší díly, které vysílá ČT1 každé pondělí ve 21.50.

Šokující výdaje za jídlo

Po analýze příjmů a výdajů se dozvídáme, že zatímco před covidem měl Martin měsíčně k dispozici přes padesát tisíc korun, nyní je to skoro o třicet tisíc méně. Pravidelné platby za nájem, leasing, pojištění, mobil a internet, plus záloha na daně dělají dohromady 24 tisíc korun. Jestli něco finančního poradce šokuje, tak je to suma, kterou je Martin schopen každý měsíc projíst. Jelikož nebyl zvyklý sám pro sebe vařit a většinou se stravoval v restauracích, velmi často za jídlo utratil až třicet tisíc měsíčně. „To je částka, se kterou běžně vyjde čtyřčlenná rodina a ještě jí něco zbyde,“ kroutí hlavou Lerch.

Martin teď sice snížil výdaje za jídlo asi na polovinu, ale přesný přehled nemá. A celkově každý měsíc utratí zhruba o jedenáct tisíc víc, než vydělá. „Kdybych měl příjmy tak čtyřicet tisíc, rozmýšlel bych si sice každé vydání, ale zbavil bych se strachu o to, co bude,“ odpovídá na otázku, kolik by potřeboval vydělávat.

Martin Karlík a krotitel jeho dluhů Tomáš Lerch
Zdroj: Česká televize

Martin Karlík a krotitel jeho dluhů Tomáš Lerch

Dělej, co umíš

Tomáš Lerch hned po první schůzce usuzuje, že zásadní bude řešit příjmovou stránku Martinova rozpočtu. Rozvoz jídel a hlídání v muzeu jsou práce časově náročné, nepříliš finančně ohodnocené, a hlavně hluboko pod Martinovou kvalifikací. Díky omezení cestovního ruchu je jasné, že průvodcovství je mimo hru. Byla by ale veliká škoda nevyužít Martinovu dlouholetou praxi z rozhlasu. První úkol, který finanční poradce Martinovi zadává, je sepsání životopisu a příprava na setkání s personalistkou. Zároveň chce, aby si dal do pořádku byt.

Životopis Martin napsal a rozeslal na vícero míst, nikdo se mu však neozval. Proč to tak je, osvětluje personalistka a kariérní koučka Tereza Valášková. „Na tenhle životopis bych vám asi taky neodpověděla,“ říká upřímně. Z dokumentu podle ní není poznat Martinova motivace a předpoklady pro danou pozici a celkově není dobře sestaven. Například 18 let praxe v médiích se v textu ztrácí, přitom právě na tom lze nejvíce stavět.

Martin Karlík a kariérní poradkyně Tereza Valášková
Zdroj: Česká televize

Tereza Valášková: Na tenhle životopis bych vám taky neodpověděla

Zhruba po týdnu má Tomáš Lerch pro Martina online pohovor na místo moderátora v rádiu se sídlem ve Vídni. Martin je s jeho průběhem spokojen, ale Tereza Valášková tyto pocity nesdílí. „Na otázky vždy odpovídá ze široka a zpravidla úplně odběhne k jinému tématu. Vlastně se mi ani nezdá, že by o tu pozici stál,“ konstatuje.

Její slova se potvrdí a Martin pracovní pozici nezískává. Schází se proto s koučkou Terezou ještě jednou a společně se snaží nejen zapracovat na jeho sebeprezentaci, ale také konečně přijít na to, co by chtěl Martin ve skutečnosti dělat. „Ono není principiálně špatně snažit se dělat různé věci, různé typy zaměstnání. Je dobře, že se Martin nezavřel doma a neupadl do deprese. Nejdůležitější ale je, dělat to, co umím, a nevzdávat hledání vhodné práce,“ konstatuje koučka.

Martinovi se nedá upřít snaha o zajištění vyššího příjmu. Cesty, kterými se ubírá, ale dosud nebyly příliš efektivní. Stále více práce, ale za málo peněz. Také v úklidu svého malého bytu Martin nijak nepokročil.  

Tomáš Lerch

Tomáš Lerch, poradce Partners
Zdroj: Partners

Vystudoval matematiku a fyziku na Masarykově univerzitě v Brně. Ve světě financí se pohybuje od roku 2006. V Partners zastával manažerské pozice. V roce 2012 získal certifikát odbornosti EFA a od roku 2019 je členem poradního orgánu EFPA ČR. Žije v Brně, kde vede tým VIP poradenské kanceláře. Specializuje se na investice, vzdělávání, práci s lidmi a seberozvoj týmu. Je dobrovolným hasičem, věnuje se skautingu.

Obrat k lepšímu

Když se poradce Tomáš Lerch setkává s Martinem po měsíci, situace se obrací k lepšímu. Martin konečně začal dělat práci, kterou umí nejlépe. Získal pozici moderátora v soukromém zpravodajském rádiu. Má vlastní pořad, dělá spoustu rozhovorů, setkává se se zajímavými lidmi. Tady dobře uplatní svou výřečnost.

I Martinův byt se konečně začíná měnit z neutěšeného nepořádku do přijatelného stavu. Také jeho vizáž napovídá, že se mu daří lépe. Díky nové práci, která ho nesmírně baví, si vydělá zhruba čtyřicet pět tisíc měsíčně. Když zbytečně neutrácí za jídlo v restauracích, zbývá mu každý měsíc až šest tisíc navíc.

Od finančního poradce by se rád dozvěděl, jak s penězi co nejlépe nakládat. Doporučená finanční strategie je následovná. Deset procent příjmu odkládat jako krátkodobou rezervu na nečekaná vydání, dvacet procent šetřit na důchod, třicet může stát bydlení a čtyřicet procent příjmu pak zbývá na vše ostatní. „Rozhodně je dobré se o své finanční situaci poradit s odborníkem, protože na trhu je tolik produktů, že se v tom běžně člověk nevyzná,“ doporučuje Lerch.

A dodává, že momentální zlepšení Martinovy situace by jej nemělo ukolébat v tom smyslu, že už není potřeba dál nic řešit.  Důležité ale podle je, že Martin teď dělá práci, kterou umí a je v ní opravdu spokojený. „Věřím, že do budoucna se jeho finance stabilizuje a my postupně začneme řešit, jak naložit s tím, co se mu podaří odložit stranou,“ dodává poradce.  

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jitka Šorfová

Vystudovala hospodářskou politiku a ekonomickou žurnalistiku na VŠE v Praze. Profesionální tanečnice a choreografka (například StarDance 2010 a 2013). Vedle psaní především vyučuje tanec děti i dospělé. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

Krotitelé dluhů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Partners Financial Services