Kvíz finanční gramoty. Pro dámy

redakce Peníze.CZ | rubrika: Kvíz | 26. 10. 2013 | 2 komentáře
Kvíz finanční gramoty. Pro dámy
Minulý týden jsme přinesli nebývale bulvární kvíz zaměřený na znalosti toho nejzákladnějšího ze světa osobních financí. Obsahoval otázky, na něž by měl znát odpovědi každý žák vyššího ročníku základní školy. Dnes přicházíme s obdobnou sérií pro žákyně. Formou se totiž blíží tlachání většiny „ženských časopisů“.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Inu dobrá. Je to kvíz tak trochu pro blondýnu, předpokládáme, že jste zvyklí na zapeklitější otázky. Ba předpokládáme, že většina z našich čtenářů se na poli financí a ekonomiky vůbec vyzná natolik, že by si mohla troufnout na sepsání nebo vylepšení encyklopedického hesla k některému pojmu z této oblasti. A nakonec proč to nezkusit? Společnost Partners společně s českou verzí internetové encyklopedie Wikipedia právě teď pořádají soutěž o nejlepší zpracování právě takového hesla.

Soutěž, která končí osmého listopadu má v zásadě jednoduché pravidlo: vítězí ten, kdo pro Wikipedii nejlépe upraví nebo přímo nově vytvoří jedno z 25 soutěžních encyklopedických hesel. Patří mezi ně třeba hesla: anuitní splátka, cahback, cash flow, TANK, řízená úvěrová míra a další. Pravidla soutěže, seznam hesel a veškeré další info najdete na příslušné stránce české Wikipedie nebo pod obrázkem, který se objeví ve vyhodnocení kvízu.

Soutěž je jednou z doprovodných akcí, navazujících na letošní Den finanční gramotnosti. Ten vyhlašuje v Česku a na Slovensku vždy osmého září finančněporadenská společnost Partners. Nejdůležitější a nejrozsáhlejší z těchto doprovodných akcí jsou pak lekce Školy finanční gramotnosti, vedené profesionály z oboru. Na webu Dne finanční gramotnosti si je může objednat nebo se na ně přihlásit prakticky každý – ideální jsou třeba pro školy, například jako doplněk k letos již povinnému předmětu finanční gramotnost.

Poznámka redakce: Tento kvíz má možná poněkud bulvárnější podobu. Ale máme za to, že je to správná strategie. I když nepopíráme, že i mezi čtenáři Dostojevského se najdou takoví, kteří mají s hospodařením slušné problémy. 

Kamarádka vám řekne, že si bere americkou hypotéku. Co že si to bere?

U spodního okraje letáku ze schránky jste objevila šifru RPSN. Co to znamená?

Při sledování filmu Láska a jiné závislosti se přítel asi nebaví a začne důležitě vysvětlovat, že musíte diverzifikovat svoje investice. Nemožné! A zítra budete z těch řečí zkoušená! O čem to mluvil?

V kuchyňce v práci zaslechnete útržek hovoru, dvě kolegyně se přou, jestli je šéfová obmyšlená osoba. o čem asi byla řeč?

Těhotná kamarádka si stěžuje na inflaci. Co ji trápí?

Víte, jaký je rozdíl mezi hrubou a čistou mzdou?

Kamarádka si na novou platební kartu sama mohla vybrat obrázek. Má na ní svoji čivavu. Jen neví, proč jí zdůrazňovali, že je to karta kreditní, nikoli debetní. Je v tom rozdíl?

Vaše kamarádka má asi nového pana Božského. Má ale trochu strach, pracuje prý pro finančního arbitra a ona neví, zda to není nebezpečné.

Kamarádka jede ještě jednou na dovolenou! Prý za dividendy. Co to je?

V práci jedete na zahraniční teambuilding plný adrenalinu. Zaměstnavatel vám sjednal úrazové připojištění. Co to pro vás znamená?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kvíz finanční gramoty. Pro pány

19. 10. 2013 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Kvíz finanční gramoty. Pro pány

Jako již tradičně proběhl i letos pod záštitou společnosti Partners Financial Services v Česku a na Slovensku Den finanční gramotnosti. Vyzkoušejte si, jestli obstojíte v našem kvízu.... celý článek

Poslední díl velkého kvízu finanční gramotnosti. Anuita, likvidita, ať to lítá

27. 11. 2012 | redakce Peníze.CZ

Poslední díl velkého kvízu finanční gramotnosti. Anuita, likvidita, ať to lítá

Dnes naposled. Posledních deset otázek z deskové hry Finance v kapse. Patří mezi nejtěžší. Ale prý patří k tomu, co by měl člověk znát, aby bídně nezhynul v nástrahách moderního finančního... celý článek

Borci vědí, co je složené úročení. Jste borci?

16. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ

Borci vědí, co je složené úročení. Jste borci?

Dalších deset otázek finančního kvízu. Pořád ještě z kategorie jednoduchých, i když ne už z těch jednoduchých až k smíchu. Prozkoušejte svoje znalosti, úsudek a pamatováka.

Test finanční gramotnosti. Finance dnes: víte, co se děje?

21. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Test finanční gramotnosti. Finance dnes: víte, co se děje?

Před čtrnácti dny jsme ke Dni finanční gramotnosti vydali test, v němž jste mohli ověřit své finanční znalosti a úsudek. Překvapil nás váš zájem a potěšily výborné výsledky. Pojďme... celý článek

Den finanční gramotnosti. Velký test: nejste finanční analfabet?

7. 9. 2011 | redakce Peníze.CZ | 15 komentářů

Den finanční gramotnosti. Velký test: nejste finanční analfabet?

Víc než polovina Čechů je finančně negramotná. Umějí číst – ale nečtou nebo neporozumějí. A umějí psát. Tím je průšvih dokonán: nečtou, neporozumějí – a podepíšou. Ke které polovičce... celý článek

Partners Financial Services