Nekuř mi tady, sousede

Tomáš Kindl | rubrika: Publicistika | 25. 10. 2013 | 20 komentářů
S blížícími se volbami je zpět i evergreen politických debat: zákaz kouření v restauracích. Do čela „boje za práva kuřáků“ se tentokrát postavila Dělnická strana sociální spravedlnosti, která v textu k předvolebnímu letáku mimo jiné hlásá: „Ať fungují hospody, restaurace a bary jen pro ženy či pro muže, jen pro bílé či pro černé, jen pro staré či pro mladé, jen pro kuřáky či nekuřáky.“ Bezohlednost k druhým se snoubí s rasovou nesnášenlivostí, ageismem a sexismem. Mnohem méně politicky probíraným tématem, avšak o to palčivějším je kouření souseda.
Nekuř mi tady, sousede

Založili jste rodinu, nastěhovali se do nového bytu v dobré lokalitě, splácíte hypotéku. Zanedlouho se do domu nastěhuje další člověk, vášnivý kuřák. Kouří na chodbě, takže se tabákovému kouři nemůžete vyhnout cestou ven, kouří z okna pod vaším oknem, takže často nemůžete ani vyvětrat. Znovu se stěhovat není jednoduché, protože málokdo by chtěl byt s takovým sousedem koupit, navíc na podobného souseda můžete narazit i na nové adrese. Co vám zbývá?

Letáček Dělnické strany. Zdroj Dělnická strana

Co není zakázáno…

Bohužel neexistuje zákon, který by kouření ve společných částech domu výslovně zakazoval či ukládal povinnost nekouřit „do okna“ druhého. Legislativní deficit lze částečně překonat regulací domovním řádem. Domovní řády však mnohdy mlčí. Řada lidí pak může nabýt dojmu, že když nikde není výslovně napsáno jinak, mohou kouřit bez omezení, bez ohledu na ostatní. To ale není pravda. Neexistuje sice veřejnoprávní norma, která by dopředu řekla, že takové chování je přestupek. Existují ale základní občanskoprávní zásady: nikomu neškodit, neobtěžovat „nad míru přiměřenou poměrům“.

Hledat přiměřenou míru obtěžování je logické například u hluku či vibrací. Určitá míra hluku je nevyhnutelným důsledkem užívání chodby v domě. Úroveň hluku však nesmí být nepřiměřená a už vůbec ne zdraví škodlivá. Troufám si tvrdit, že v případě kouření na společné chodbě je přiměřená míra nulová, protože neexistuje zdravá míra tabákového kouře.

Anketa

Kouříte?

Dohoda, soud nebo zákon

Jak tedy postupovat? V první řadě je samozřejmě namístě se zkusit v klidu dohodnout. Pokud nenajdeme pochopení u kouřícího souseda ani neprosadíme změnu na shromáždění vlastníků jednotek či členské schůzi bytového družstva, můžeme podat žalobu k soudu. Pro obtěžování lze žalovat přímo kouřícího souseda. Kdo bydlí v nájmu, může žalovat také pronajímatele pro porušení jeho povinnosti zajistit nájemci plný a nerušený výkon práv spojených s užíváním bytu.

Soudní řízení je pochopitelně až krajní řešení. O poznání snazší by to poškození měli, kdyby danou problematiku výslovně řešil zákon (podobně jako třeba přestupek rušení nočního klidu). Na rozhodnutí by nemuseli čekat několik let a věnovat sporu tolik úsilí. Nakonec i samotní kuřáci by dopředu jasně věděli, kde se kouřit nemá, a v případě neúspěchu v soudním sporu by nemuseli platit náklady řízení, které jsou mnohonásobně vyšší než případná pokuta za porušení zákona.

Nechceme-li jednou kouření úplně zakázat, musejí se kuřáci naučit ohleduplnosti k ostatním. Kuřák je odpovědný za svůj kouř, proto by si měl vždy hlídat, kterým směrem vítr vane.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2013 16:38, Jan Novák

V domovním řádu to bývalo jednoznačně napsané "...všechny společné prostory domu jsou nekuřácké a kouření je v nich zakázané...". Bývalo a nevim, jestli dosud je. V tom současném to marně hledám, při mizerném světle chodby černě na tmavomodrém podkladě (to aby domovní řád nerušil okolní reklamy na stejném plakátu). Našel jsem jen tu větu o klepání koberců na dvorku - ta mě vždycky rozesmála (kolik paneláků má asi dvorek). No každopádně zakázané to bylo (a doufám že dosud je) a to dokonce výslovně.
Ale je to jako se všim, tak jako se kouří na nádražích (kde je to taky zakázané) a dalších prostorách, tak závisláci by nepřežili ten čistý vzduch a kouří i na chodbách, v garážích a dokonce i v kočárkárně(!!!). A neni síla, která by jim v tom zabránila. A nečekejte, že by se tím zabýval domovní důvěrník, ten si nechce nikoho znepřátelit.
Já osobně bych kouření povolil jen ve vzduchotsných komorách, s ekologickou likvidací zplodin.

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 10. 2013 18:31, Vaklef

Pane Jezevče, Vaše úvaha vychází z predikce, že takto malé, až zanedbatelné množství přesunu kouře z jednoho bytu do druhého může někomu uškodit. To se myslím mýlíte to nikdo, nikdy seriozně neprokázal. Víc Vás na zdraví bude ohrožovat soused nakažený, chřipkou, salmonelou, žloutenkou či jinou infekční a nakažlivou nemocí jako např, HIV. V tom případě si ohlídejte i to zda tento soused nemá nějaký bližší vztah s Vaší manželkou.
Vaclav.

Zobrazit celé vlákno

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

11. 2. 2013 | Juraj Urbančík

Firmy pražské burzy očima Klubu investorů: Philip Morris

Marlboro? Red & White? Sparty či Petry? Určitě je všichni znáte. V Česku kouří čtvrtina dospělých a spotřební daň utěšeně plní státní kasu. Ovšem stát není jediný, komu kuřáci zajišťují... celý článek

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

17. 7. 2012 | Aleš Drobek | 2 komentáře

Za zdraví občanů (a státní pokladny) vyšším zdaněním tabáku

Druhý červencový týden sněmovna schválila další zvýšení daní u tabáku a tabákových výrobků. Průměrná cena krabičky cigaret by se tak od příštího roku měla vyšplhat na osmdesát korun. celý článek

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

22. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Kuřáci se státu vyplatí! Realita, nebo „ohlupující tabákonomika“?

„Kuřák, nebo nekuřák?“ zeptají se, když přijdete do restaurace, na lékařskou prohlídku i na první rande. Málokterá polarita budí tolik emocí. Jsou kuřáci požitkáři, nebo sebevrazi?... celý článek

Internetové obchody s tabákem a alkoholem jsou pro děti pořád otevřené

18. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Internetové obchody s tabákem a alkoholem jsou pro děti pořád otevřené

Díra jako vrata! „Protikuřácký zákon“ platí už rok. Mimo jiné měl být pojistkou proti tomu, aby si děti kupovaly tabák a alkohol přes internet. Nefunguje tak. E-shopům sice slibuje... celý článek

Zákaz kouření

31. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Zákaz kouření

Z ekonomických tezí Miloše Zemana asi nejdéle přežije (teď i díky nám) sentence: „Dobrý vlastenec kouří, pije a umírá na hranici důchodového věku.“ Věci veřejné se málem zasloužily... celý článek

Partners Financial Services