Česká mobilní peněženka zklamala. Ovládne ji Spořitelna

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuálně.cz | 27. 10. 2013 | 1 komentář
Česká spořitelna získala většinový podíl ve společnosti Mopet CZ, která vyvinula a provozuje službu Mobito. Ta umožňuje platby přes mobilní telefony, jež lze posílat přímo na telefonní číslo.
Česká mobilní peněženka zklamala. Ovládne ji Spořitelna

Až doposud měla firma Mopet CZ osm akcionářů. Kromě České spořitelny šlo o další tři bankyGE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank – a tři tuzemské operátory – T-Mobile, Telefóniku a Vodafone.

Šest akcionářů akceptovalo nabídku České spořitelny a na dnešní valné hromadě společnosti Mopet CZ podepsali smlouvy převádějící podíl právě do rukou největší tuzemské banky. Definitivně bude převod hotový zhruba do 14 dnů, kdy se změna vlastnické struktury zapíše do depozitáře, což lze označit za formalitu.

On-line deníku Aktuálně.cz informaci potvrdil zdroj obeznámený s výsledky čtvrteční valné hromady, který si ale nepřál být jmenován.

Česká spořitelna tak po dokončení všech formalit nově ovládne sedm osmin (87,5 %) společnosti, zbylou osminu si ponechala UniCredit Bank. Cenu transakce žádná ze společností komentovat nechce. Server MarketingSalesMedia v září psal, že „podle informací na trhu“ Česká spořitelna akcionářům nabízela odkup podílů za symbolických sedm korun.

„Ano, jsme stále akcionáři. Věříme, že nová akcionářská struktura otevře Mopetu lepší možnosti se dále rozvíjet. V současné době jednáme a zvažujeme, jaká by měla být role UniCredit Bank a jak můžeme rozvoji Mobita nejlépe pomoci,“ řekl Aktuálně.cz Petr Plocek, mluvčí UniCredit Bank.

Anketa

Co vy a placení mobilem?

Milionové obraty, desetimilionové ztráty

Ostrý provoz Mobita spustil Mopet CZ v září 2012. Zakladatelé tehdy plánovali, že do roka od spuštění získají minimálně 150 tisíc uživatelů, nejlépe aktivních. Po roce ale mají 40 až 50 tisíc registrací a z toho jen menší část tvoří lidé, kteří opravdu Mobitem platí.

Aktivních uživatelů tak má Mobito řádově jednotky tisíc, což stačí pouze na obrat v řádech jednotek milionů korun měsíčně.

Šéf společnosti Filip Zeman to přisuzuje takřka nulové propagaci Mobita, když dosavadní akcionářská struktura brzdila investiční „apetit“ jednotlivých vlastníků. To by měla změnit právě Česká spořitelna.

Za loňský rok skončilo hospodaření firmy ve ztrátě 57,435 milionů korun, také pro letošní rok se počítá se ztrátou v řádech desítek milionů korun. Mopet CZ dnes zaměstnává zhruba 15 lidí.

Problémem Mobita je nízký počet prodejních míst, která platby akceptují. I s internetovými obchody je jich celkem zhruba 1500. Z větších obchodníků službu podporují například Datart, Electronics, Fokus Optik, Sportisimo nebo hračkárny Pompo. Zhruba třicet procent všech transakcí pak zákazníci Mobita realizují při on-line sázkách v Tipsportu, nově Mobito akceptuje i Fortuna. Oblíbené je také dobíjení kreditu u mobilních operátorů.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky už ve sporu o poplatky vedou drtivě. Zvrátit to může Ústavní soud

23. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 18 komentářů

Banky už ve sporu o poplatky vedou drtivě. Zvrátit to může Ústavní soud

Boj o problematický bankovní poplatek nabírá na obrátkách. Finanční instituce mají zatím u soudů jasnou převahu. Zástupci iniciativy PoplatkyZpět.cz plánují ústavní stížnost, kterou... celý článek

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

22. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

Počet bezkontaktních karet raketově roste. Co o nich ale doopravdy víme? Palčivá je zejména otázka jejich bezpečnosti. Může vám někdo bezkontaktně vycucnout z karty peníze někde na... celý článek

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

13. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Dostihy nových bank: Zuno, Equa a Air bank. Jaké jsou průběžné výsledky?

Nové banky před dvěma lety slibovaly, že pořádně provětrají faldy zlenivělým bankovním tlouštíkům. Nasadily ostré tempo, ovšem zatím jsou všechny v červených číslech. Neznamená to ale... celý článek

Jak neprotelefonovat majlant: obejděte operátora!

12. 6. 2012 | Jiří Hlavenka | 9 komentářů

Jak neprotelefonovat majlant: obejděte operátora!

Možná už tento týden budou zveřejněny podmínky aukce, jejíž vítěz by se mohl stát čtvrtým mobilním operátorem. Možná ale není potřeba čekat, jestli z něj vyroste štika mezi línými kapříky.... celý článek

Máte chytrý telefon? Vysmějte se operátorům a bankám, prozradíme jak

4. 11. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Máte chytrý telefon? Vysmějte se operátorům a bankám, prozradíme jak

Pět aplikací a mobilních webů vám pomůže najít bankomat, přepočítat ceny z cizích měn na koruny nebo taky najít restauraci, kde nebudete litovat utracených peněz.

Partners Financial Services