Novinka na Peníze.cz: Zkontrolujte si svého finančního poradce, pojišťovnu nebo banku

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 5. 9. 2013 | 4 komentáře
Ozval se vám finanční poradce, který tvrdí, že vám poradí s investicemi, a nejste si jisti, zda má od České národní banky povolení provozovat investiční poradenství? Nyní si ho u nás můžete zkontrolovat. Tím ale všechno pouze začíná. V našem registru finančních subjektů se o něm a společnosti, pod jejíž hlavičkou pracuje, dozvíte mnohem více.
Novinka na Peníze.cz: Zkontrolujte si svého finančního poradce, pojišťovnu nebo banku

Nad dodržováním pravidel na českém finančním hřišti bdí jako nejvyšší sudí Česká národní banka. Do jejích kompetencí ale nepatří jen regulace, kontrola a postihování prohřešků. Neméně důležitou součástí činnosti ČNB je shromažďování informací o regulovaných a registrovaných subjektech podléhajících jejímu dohledu a jejich následné zveřejňování komukoliv, kdo o ně má zájem. Každý si tak může ověřit, zda a v jaké podobně má hledaný subjekt, ať již je to pojišťovnabanka, finančněporadenská společnost, investiční společnost či konkrétní pojišťovací a investiční zprostředkovatel, oprávnění nabízet a poskytovat finanční služby v České republice.

Nyní vám možnost ověření a kontroly subjektů regulovaných ČNB nabízíme také na našem webu a to včetně historických dat a vzájemných vazeb mezi subjekty v takové podobě, v jaké je eviduje ČNB, ale v mnohem přehlednějším podání a jen s minimálním zpožděním oproti aktualizacím na původních stránkách. Vyzkoušejte si náš registr regulovaných a registrovaných subjektů finančního trhu sami –

Proklepněte si je!

Rejstřík finančních subjektů na Peníze.cz

Název subjektu, IČO nebo příjmení hledané osoby

Co všechno lze z registru vyčíst, pokud hledáte finančního poradce?

Na detailu záznamu konkrétního finančního poradce najdete kromě základních informací, jako jsou IČO či adresa, informaci o tom, kdy daný poradce dostal od ČNB oprávnění finančněporadenskou činnost provozovat. Pokud vám poradce tvrdí, že má šestiletou praxi oboru a registry říkají, že mu na oprávnění ještě nezaschnul inkoust, je nejvyšší čas zpozornět. Důležitá je také záložka Související vazby. V ní zjistíte, pod hlavičkou jakých společností finanční poradce v minulosti působil a kde a od jakého data působí nyní. Pokud zjistíte, že poradce svou činnost podle registru ukončil, je opět čas zpozornět a všechno si ověřit telefonátem do příslušné finančněporadenské společnosti.

Klíčový je také seznam povolených činností. Zde se pod záložkou Podřízený pojišťovací zprostředkovatel dozvíte, zda může daný poradce sjednávat životní a neživotní pojištění. Po překliknutí na záložku Vázaný zástupce zase zjistíte, jestli má oprávnění poskytovat investiční poradenství, nebo může pouze přijímat a předávat pokyny, a jestli úspěšně splnil zkoušky pro to, aby mohl klientům sjednávat produkty důchodového spoření, tedy druhý pilíř.

Co všechno zjistíte, pokud hledáte banku, pojišťovnu, obchodníka s cennými papíry nebo finančněporadenskou společnost?

U těchto institucí (a všech ostatních institucí) už Česká národní banka eviduje informací mnohem více. Pokud bychom je měli rozepsat všechny, měl by článek rozsah diplomové práce, proto jich vybíráme jen několik na ochutnávku.

U obchodníka s cennými papíry si můžete zkontrolovat, s čím vším může obchodovat (nelekněte, možností je opravdu mnoho) nebo seznam vázaných zástupců.

Anketa

Zkusili jste si proklepnout svého finančního poradce?

U velkého bankovního domu, jímž je například Komerční banka, si kromě základních informací o představiteli subjektu a vlastnické struktuře můžete mimo jiné zkontrolovat, pro koho funguje jako depozitář (a to včetně historických dat), jaké služby může jako Banka poskytující služby v zahraničí v rámci volného pohybu služeb provozovat, s jakou pojišťovnou jako Vázaný pojišťovací zprostředkovatel spolupracuje.

U finančněporadenské společnosti nebo pojišťovny je určitě zajímavý aktuální přehled Podřízených pojišťovacích zprostředkovatelů, který najdete v záložce Související vazby, a také přehled všech pojišťovacích zprostředkovatelů, jež danou společností historicky prošli.

Jak jsme zmínili výše, tento výčet je pouze malá ochutnávka toho, jak lze s registry pracovat. Pokud objevíte další zajímavé možnosti využití, budeme moc rádi, pokud se s námi o ně podělit v diskuzi pod článkem.

Co přesně má pod palcem ČNB? Zákon odpoví!

Na Peníze.cz nenajdete pouze články, informace o produktech, kalkulačky a užitečné rejstříky, ale také klíčové zákony, které se nějakým způsobem dotýkají vaší peněženky.

Jedním z nich je také zákon České národní rady o České národní bance z roku 1993. Pokud vás zajímá, co přesně má ČNB na starosti, jděte přímo ke zdroji.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Kdo smí radit s investicemi

21. 6. 2013 | Jan Müller | 18 komentářů

Malé peníze: Kdo smí radit s investicemi

Náš čtenář by rád investoval do podílových fondů. Jak mu může poradit finanční poradce? Nijak! Na to musí být poradce investiční, certifikovaný centrální bankou. Rozdíl v jediném slůvku,... celý článek

Akční nabídky finančních produktů, srovnání investičních poplatků a další novinky na Peníze.cz

14. 6. 2013 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akční nabídky finančních produktů, srovnání investičních poplatků a další novinky na Peníze.cz

Přinášíme vám stručné představení klíčových novinek na našem webu za poslední tři měsíce.

Mobilní aplikace Obchodní rejstřík v novém

4. 5. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Mobilní aplikace Obchodní rejstřík v novém

Před rokem spatřily světlo světa naše první mobilní aplikace: čtečky webů Peníze.cz a Finmag. Za pár měsíců poté jsme spustili úspěšnou aplikaci Obchodní rejstřík. A od té doby jsme... celý článek

Novinka na Peníze.cz: obchodní rejstřík – víte kdo, víte kde a s kým!

4. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Novinka na Peníze.cz: obchodní rejstřík – víte kdo, víte kde a s kým!

Dočetli jste článek o nekalých praktikách firmy z vašeho města. Jak to, že jí to prochází? Snadno! Majitel má podíl v jiné firmě, jejíž spolumajitelé podnikají i v jiné společnosti... celý článek

Partners Financial Services