ČEZ uznává milostivé léto, skončit může 70 tisíc exekucí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 2. 11. 2021 | 1 komentář
ČEZ uznává milostivé léto, skončit může 70 tisíc exekucí

Zdroj: Shutterstock

Energetická společnost ČEZ, jejímž většinovým vlastníkem je stát, se připojuje k takzvanému milostivému létu. Při jeho využití se lidé mohou v omezeném čase snadněji zbavit exekucí, pokud je mají u veřejnoprávních institucí a společností s většinovým podílem státu, kraje či obce.

Pro lidi s dluhy za energie ČEZ spouští speciální web, kde zájemci najdou návod, jak postupovat. Jednorázovou šanci mohou u energetické společnosti využít desítky tisíc lidí v exekuci, a to do 28. ledna 2022.

Princip milostivého léta spočívá v úhradě původní dlužné částky (jistiny) a poplatku exekutorovi ve výši 908 Kč – všechny ostatní úroky a náklady exekuce, které k dluhu časem přibyly, ČEZ odpustí. Lidé si musí u exekutora zjistit zbývající část jistiny a tu pak spolu se zmíněným poplatkem za ukončení exekuce uhradit do 28. ledna 2022.

„Podle našich statistik se milostivé léto může vztahovat až na 70 tisíc aktivních exekucí. Apelujeme na dlužníky, aby této akce využili. Písemně jsme také vyzvali advokátní kanceláře a exekutory, kteří nás při vymáhání dlužných částek zastupují, k maximální vstřícnosti ke všem, kdo budou chtít svoji situaci vyřešit,“ říká Tomáš Kadlec, generální ředitel ČEZ Prodej.

„ČEZ Prodej už nyní v individuálních případech umožňuje snížení či odpuštění úroků z prodlení nebo nákladů na vymáhání. Milostivé léto vítáme jako systematický krok, protože pro celou řadu dlužníků v exekuci může jít o jediný způsob, jak se vymanit z dluhové pasti a začít normálně žít,“ říká Kateřina Bohuslavová, ředitelka útvaru ESG Skupiny ČEZ.

Milostivé léto se vztahuje typicky na exekuce za nájemné u obecních či městských bytů, dále nezaplacené poplatky vůči obci, pokuty za jízdu načerno v MHD, regulační poplatky u lékaře nebo právě na dluhy na energiích u společností se státní účastí.

Záměrem poslanců bylo vyřešit i dluhy u zdravotních pojišťoven – u nich se ale situace zkomplikovala, protože zdravotní pojišťovny si nejsou jisté, zda penále je příslušenstvím dluhu, které lze v rámci milostivého léta odpustit. Největší zdravotní pojišťovna VZP proto požádala o výklad zákona ministerstvo spravedlnosti. Tomáš Pleskot z tiskového oddělení ministerstva řekl webu Peníze.cz, že stanovisko by mělo být zpracováno do konce tohoto týdne.

Navrhovatelé milostivého léta ale mají jasno už teď. „I v důvodové zprávě k zákonu se jasně stanovuje základní princip: penále by bez jistiny nikdy nevzniklo, není tedy možné penále označit za jistinu a pokračovat ve vymáhání,“ říká poslanec a jeden z navrhovatelů zákona Marek Výborný (KDU-ČSL). Společně s dalším autorem milostivého léta, poslancem Patrikem Nacherem (ANO), ujišťují, že v případě potřeby prosadí novelu tak, aby se výslovně týkala i penále.

Lidem, kteří chtějí milostivé léto využít může pomoci nový web od neziskové společnosti Člověk v tísni. Na něm si lidé v exekucích mohou ověřit, zda mají nárok na odpuštění příslušenství. Pokud ano, připraví jim Člověk v tísni potřebné podklady.

K milostivému létu se dobrovolně přidali i společnosti Home Credit a Air Bank ze skupiny PPF. Zapojit se chystá i Česká spořitelna a je možné, že se přidají i další banky. Česká bankovní asociace uvedla, že kdyby se její členové rozhodli k akci připojit, zasloužil by takový přístup ocenění.

Jak milostivé léto funguje, na koho se vztahuje a co je potřeba udělat? Tady je náš podrobný přehled:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

ČEZ, dluhy, exekuce, milostivé léto

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services