Ošetřovné vyplácejte i OSVČ v exekuci, vzkazuje ombudsman

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 26. 5. 2020
Ošetřovné vyplácejte i OSVČ v exekuci, vzkazuje ombudsman

Zdroj: Shutterstock

Ombudsman Stanislav Křeček se zastal osob samostatně výdělečně činných, které jsou v exekuci. Ty totiž ministerstvo průmyslu a obchodu vyloučilo z možnosti čerpání ošetřovného pro OSVČ.

„Vítám, že ministr průmyslu a obchodu přijal v krátké době řešení, které pomůže osobám samostatně výdělečně činným překonat nelehké období, ale program dotací je postaven tak, že ve výsledku odepře podporu části lidí, kteří ji nezbytně potřebují,“ uvedl Křeček.

„Rozumím snaze zabezpečit, aby příjemce dotaci použil k určenému účelu, tedy k zabezpečení základních životních potřeb. Proto je ale třeba takovou dotaci chránit před exekucí, ne ji příjemci odepřít,“ dodal ombudsman.

Ošetřovné pro OSVČ poskytované ministerstvem průmyslu a obchodu má být podle ombudsmana obdobou ošetřovného poskytovaného zaměstnancům. Stejně jako ošetřovné pro zaměstnance by tedy ani ošetřovné pro OSVČ nemělo být ovlivněno exekucí, jinak by popíralo svůj účel a smysl. 

Křeček proto doporučil ministrovi průmyslu a obchodu Karlovi Havlíčkovi pravidla programu změnit.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock.com

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Reakci ministerstva průmyslu redakce webu Peníze.cz shání.

Podle Exekutorské komory se na klasické ošetřovné a ošetřovné pro OSVČ vztahují různé podmínky. Zatímco to první exekuci nepodléhá, to druhé teoreticky ano.

„Co se týče ošetřovného, jde o dávku nemocenského pojištění, která exekuci srážkami ze mzdy nepodléhá,, a to už od 1. ledna 2012. Tehdy k tomuto kroku došlo s odůvodněním, že ošetřovné je dávkou výrazně krátkodobého charakteru a výnos z jeho exekučního postihu je minimální, což paradoxně nyní v důsledku speciální legislativy neplatí, nicméně na faktu, že ošetřovné exekuci nepodléhá, se nic nemění,“ říká Lenka Desatová, mluvčí Exekutorské komory.

Ošetřovné pro OSVČ je ale podle ní institut jiný. „A proto má i z pohledu právního zcela jiný charakter. Jde o finanční příspěvek státu, tedy plnění ve formě dotace vyplácené na základě zákona č. 47/2002 Sb., o podpoře malého a středního podnikání, byť je nazván Ošetřovné pro OSVČ,“ vysvětluje Desatová.

„Tuto částku by tedy bylo možné exekučně postihnout. A to buď v celé výši anebo částečně (dvě nebo tři pětiny) v závislosti na tom, zda by vyplacenou dotaci bylo možné podřadit po pojem „pohledávky vzniklá při podnikatelské činnosti“ či ne,“ dodává mluvčí.

Pokud by tedy ministerstvo průmyslu začalo ošetřovné pro OSVČ vyplácet a jinak by se pravidla nezměnila, šly by peníze z něho rovnou na úhradu dluhů.


Čtěte více:

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

7. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Milostivé léto? Nemilosrdné. Experti kritizují novou oddlužovací akci

Další oddlužovací akce, pro kterou se vžil název milostivé léto, má tentokrát lidem odpustit část dluhů na zdravotním pojištění. S její podobou, kterou včera schválili poslanci a teď... celý článek

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

6. 2. 2024 | Kateřina Hovorková

Rychlejší oddlužení má zpoždění. Kdo si polepší a kdo pohorší?

Novela insolvenčního zákona má snadněji oddlužit lidi v exekuci. Česko ji mělo schválit už v létě 2021, jenže stále není jasná její konečná podoba. Napovědět může únorové jednání sněmovny.... celý článek

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

26. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Lidem v exekuci zůstane méně. Expert vysvětluje, co se mění

Nižší nezabavitelné minimum, hrozba fixní srážky i možný konec započítání peněz na manžela či manželku. Lidem v exekucích zbyde letos z příjmu méně peněz. Změny popisuje Radek Hábl z... celý článek

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

18. 1. 2024 | Petr Kučera

Poslední Milostivé léto pomůže s dluhy u VZP. Ale ne všem

Vláda podpořila plán na další oddlužovací akci zvanou Milostivé léto. Ta odpustí penále a exekuční náklady lidem, kteří si měli platit veřejné zdravotní pojištění – tedy například podnikatelům... celý článek

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Partners Financial Services