Nesplácené pohledávky mají v Česku hodnotu stovek miliard

Nesplácené pohledávky mají v Česku hodnotu stovek miliard
Firmy, domácnosti či stát si dluží navzájem biliony korun. Stovky miliard tvoří pohledávky, které dlužníci nesplácí nebo platí pozdě. S vymáháním těchto dluhů pomáhají specializované agentury, advokáti či exekutoři.

Problematické pohledávky jsou velký byznys. Vytvářejí je firmy, finanční instituce, stát či domácnosti. O jejich správu a řešení se přetahují inkasní agentury, advokáti či exekutoři. Nicméně nelze jednoznačně říct, o jak velkou částku tyto instituce soutěží. Vyplývá to ze samotné povahy některých pohledávek a těch, u koho vznikají.

Největší skupinou jsou podnikatelské subjekty. Svou činností generují pohledávky, z nichž určité procento spadá do kategorie „problémových“. Jak velké procento problémových pohledávek je, a tudíž, jak veliký je tento trh, není možné říct. Značnou část problematických pohledáveksi podnikatelské subjekty řeší ve své vlastní režii, tedy interními systémy a zaměstnanci.

Specifickou skupinou podnikatelských subjektů jsou finanční instituce, tedy společnosti, které půjčují peníze, resp. zabezpečují financování pro své klienty, a to jak podnikatele, tak občany. Přehled o objemu úvěrů je poměrně přesný, stejně tak odhad velikosti tzv. špatných úvěrů, kdy klienti mají problém s jejich splácením. Dá se říci, že tento sektor generuje pohledávky ve výši minimálně 2 biliony korun (dva tisíce miliard korun). Problematické pohledávky mohou být odhadem ve výši 5 procent, což je zhruba 100 miliard korun.

Další zajímavou skupinou jsou státní a obecní instituce, které generují pohledávky z různorodých titulů, např. sociálního zabezpečení, daní a cel, zdravotního pojištění. Opět se jedná o miliardové částky pohledávek. Například na nezaplaceném sociálním pojištění dluží firmy a živnostníci státu 55 miliard korun.

Nezanedbatelnou součástí trhu pohledávek jsou dluhy občanů mezi sebou, například z titulu různých půjček či nájmů. Přesnou výši objemu pohledávek v této kategorii nelze odhadnout.

Z výše uvedeného je jasné, že trh správy a obchodu s pohledávkami je významnou součástí ekonomiky a je jednou z nejdůležitějších součástí finančního světa.

O tento obrovský balík se dělí kromě samotných poskytovatelů půjček také další hráči na trhu pohledávek, a to inkasní agentury, advokáti a exekutoři. Na trhu působí odhadem 200 inkasních agentur, 125 exekutorů, tisíce advokátů. Rovněž zanedbatelné není ani číslo dlužníků. V Česku dluží a je v opoždění se splácením několik set tisíc subjektů.

Takto velký byznys a jeho podstata pochopitelně přitahuje mediální pozornost, často se mluví o „mafiánskych“ praktikách vymáhání dlužných částek. Jistě, nepochybně se na trhu pohybují subjekty s pochybnou pověstí, ale dnes již lze říct, že převážná část „vymahačů“ se řídí českými zákony, etickým kodexem a dodržují osobní nedotknutelnost dlužníka. Méně se ale mluví o tom, že je nemorální půjčit si a nesplácet, že je nemorální zadlužit se na věci osobní a krátkodobé spotřeby, a pak způsobit problém sobě, svým blízkým, mnohokrát i dalším generacím.

Dnes se stal trh správy pohledávek kultivovaným segmentem ekonomiky, a to díky zkušenostem jednak klientů, jednak díky vzniku specializovaných institucí na správu pohledávek. Jednou z těchto institucí je Asociace inkasních agentur České republiky. Toto profesní sdružení sedmi nejvýznamnějších společností v oblasti správy pohledávek je důkazem, že i v tak citlivé oblasti, jakou nepochybně správa pohledávek je, nacházíme společný zájem na kultivaci trhu, na stanovení jasných pravidel hry, eliminaci subjektů postupujících neprofesionálně. Cílem Asociace je zvýšit povědomí o trhu pohledávek, zvýšit povědomí o tom, že specialisté pracující v inkasních agenturách umějí lépe vstupovat do vztahu s dlužníky než samotní věřitelé. Mohou tak být pro věřitele užiteční a přinášet jim okamžitý efekt v podobě vymožených peněz.

Ze stamiliardových „špatných“ pohledávek je ve správě inkasních agentur jenom asi 10 až 15 procent, u advokátů a exekutorů odhadem stejný díl. Zbytek pohledávek si řeší sami věřitelé, nebo je neřeší nikdo. To otevírá obrovské možnosti pro specializované firmy. Mezi ty prověřené patří například členové Asociace inkasních Agentur České republiky.

Autor je prezidentem Asociace Inkasních Agentur ČR

Vyřešte nesplácené pohledávky! Konference a workshopy na téma "POHLEDÁVKY, WORKOUTY A INSOLVENCE v době krize", 1. - 3. 6. 2009, Praha

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zadlužená firma se nesmí před bankami schovávat

15. 5. 2009 | Ladislav Řezníček | 1 komentář

Zadlužená firma se nesmí před bankami schovávat

Recese dostává do finančních problémů řadu firem. Často proto, že její odběratelé neplatí faktury včas nebo vůbec. V nejhorším případě tak může firma skončit v likvidaci. Existují ale... celý článek

Za dluhy na sociálním pojištění nyní nemusí hrozit penále

30. 3. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

Za dluhy na sociálním pojištění nyní nemusí hrozit penále

Zaměstnavatelé a živnostníci dluží na sociálním pojištění celkem 55,7 miliardy korun. Aby dluhy na pojistném kvůli recesi nerostly a zaměstnavatelé se nedostávali do potíží, mohou nyní... celý článek

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

26. 5. 2008 | Eva Sovová | 20 komentářů

Osobní bankrot není pro dlužníky s malými příjmy

Soudy nedávají dlužníkům s nízkými příjmy šanci vyhlásit osobní bankrot. Pětinu žadatelů už poslaly do konkurzu. V Praze soudci požadují, aby dlužník složil zálohu až 30 tisíc korun... celý článek

Exekutora nelze žalovat, jen si na něj stěžovat

29. 4. 2008 | Věra Tůmová | 42 komentářů

Exekutora nelze žalovat, jen si na něj stěžovat

Počet exekucí v Česku roste. Zvyšuje se ale i počet stížností na postup exekutorů. Jak v zahraničí, tak i v Česku, je přitom možné podat na exekutora stížnost za hmotné i nehmotné škody,... celý článek

Partners Financial Services