Exekutora nelze žalovat, jen si na něj stěžovat

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 29. 4. 2008 | 42 komentářů
Exekutora nelze žalovat, jen si na něj stěžovat
Počet exekucí v Česku roste. Zvyšuje se ale i počet stížností na postup exekutorů. Jak v zahraničí, tak i v Česku, je přitom možné podat na exekutora stížnost za hmotné i nehmotné škody, tedy třeba za citovou újmu.

Podat stížnost na exekutora není jen tak, protože jedná na základě soudního příkazu. Pokud ale někoho neprávem vystěhuje, nebo mu zabaví majetek, ačkoli nikomu nic nedluží, stížnost či žaloba je na místě. V tom se shodují hlavní čeští i zahraniční představitelé exekutorských komor.

Jen loni v Česku stížnost podalo téměř šest stovek lidí (596), což je o 79 více než rok předtím. V poměru k počtu nově nařízených exekucí (427 800 v roce 2007), kterých je čím dál více, si ale Češi stěžují čím dál méně, vyplývá ze statistik Exekutorské komory České republiky. Konkrétně v loňském roce bylo stížností napadeno pouze 0,02 % exekucí.

Z 596 stížností, které lidé loni podali na postup soudního exekutora, jich letos k došetření podle mluvčího Exekutorské komory ČR Pavla Kočiše zbývá 68. Stížnost na exekutora se podává buď přímo Exekutorské komoře ČR, nebo na ministerstvo spravedlnosti či okresní soud. Ty stížnost přezkoumají, a když usoudí, že by mohla být oprávněná, podají na exekutora kárnou žalobu. Počty těchto žalob se pohybují v desítkách, například vloni jich bylo podáno 24 a o rok dříve 22.

Počty nařízených exekucí v ČR

Zmýlit se může i exekutor se soudním příkazem, a to v jakékoli zemi, konstatoval Leo Néten, viceprezident Mezinárodní unie soudních exekutorů před začátkem frankofonního ekonomického fóra v Praze. Vystěhování rodiny, která nemá vůbec žádné dluhy, z domu namísto sousedů zadlužených až po uši, je prý výjimečné, ale i to už se někdy stalo. „Stačilo třeba, aby zaměstnanec exekutorské kanceláře udělal chybu s číslem domu v protokolu, který měl jít na katastr, a místo bytu A napsal B, a ani soudní exekutor si toho při podpisu nevšiml,“ podotkl Leo Néten.

Takovýto případ se záměnou čísla domu navíc podle Nétena znamená, že soudní exekutor udělal hned dvojí chybu. Nejenže nezaznamenal byt A, takže ten mohl být potencionálně ještě prodán, ale navíc ještě obstavil byt B, který neměl být zabaven vůbec. Tím vznikla exekutorovi přímá odpovědnost. Minimálně třetí osoba, tedy ta nesprávně vystěhovaná, by mohla takového exekutora zažalovat i za několik skutků. Jednak kvůli tomu, jaké věci tam zabavil a pak i proto, že tam vůbec přišel. „Žaloba na exekutora se v takové situaci může týkat náhrady škody nejen hmotné, ale také nehmotné. Určitým způsobem je totiž poškodil i nehmotně, protože všichni sousedi viděli, že k nim přišel soudní exekutor,“ říká Néten.

Kvůli podobným případům je podle Nétena nutné, aby každý exekutor nezávisle na tom, v jaké zemi působí, měl odpovídající profesní pojištění odpovědnosti. „Zabavení nesprávných věcí je vždycky chyba exekutora, i když za to třeba vůbec nemůže. Je to jeho odpovědnost, aby šel tam, kam má jít,“ upozorňuje Leo Néten.

Kdo se může stát v ČR exekutorem

Exekutorem může být jmenován každý občan ČR, který splňuje následující podmínky:

  • Má plnou způsobilost k právním úkonům
  • Získal úplné vysokoškolské vzdělání na právnické fakultě vysoké školy se sídlem v ČR
  • Je bezúhonný
  • Vykonal alespoň tříletou exekutorskou praxi
  • Složil exekutorskou zkoušku

Exekutora jmenuje do úřadu ministr spravedlnosti na návrh Exekutorské komory ČR. Podmínkou působení na postu exekutora je také uzavření smlouvy o pojištění odpovědnosti za škodu.

Zdroj: EK ČR

Rychlost exekuce i vyřízení případné stížnosti závisí podle Nétena na zemi, kde exekutor působí. Třeba Belgie, Nizozemsko či Francie mají systém ještě z Napoleonova zákoníku. Tam je proces bezproblémový a většinou maximálně rychlý. Pokud se postupuje dále na jih do zemí, jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko, jsou exekuce pomalejší. „Jejich systém není tak účinný. Pravidla jsou tam sice dobře nastavená, ale praxe už je jiná,“ poukazuje Néten a dále pokračuje: „I v rámci naší Mezinárodní exekutorské unie můžeme často konstatovat, že země jako Rakousko či Německo, které mají takzvané technokratické právo, mají systémy, které vlastně dobře nefungují. Exekutoři tam jsou zaměstnanci veřejné správy, nebo řekněme zaměstnanci státu. Proto často všechna rozhodnutí a úkony uvádějí do praxe velice pomalu.“

„Pravidla mohou být dobrá, ale v praxi to pak třeba nefunguje. Pro ilustraci třeba ve zmiňované Itálii. Když tam máte rozsudek, tak musíte nejprve najít soudního exekutora, který zajistí výkon rozsudku. Ten pak musí na každou další etapu žádat soud o další rozhodnutí. To je případ i České republiky. Celý výkon pak trvá déle než by měl,“ poznamenal Netén.

Mezinárodní unie soudních exekutorů se podle svého prezidenta Jaquese Isnarda nezabývá odlišnostmi exekutorských systému v jednotlivých zemích Evropské unie. „Jde nám o to, sledovat, zda postupy probíhají v souladu s určitými zásadami. Aby výkon činnosti soudního exekutora probíhal stejným způsobem a na základě stejných pravidel v celé Evropské unii,“ dodává na závěr Jaques Isnard, prezident Mezinárodní unie exekutorů.

Považujete za správné, že exekutor může zabavit i věci třetí osoby? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 1. 2014 19:57, Karel

Plně s tebou souhlasím -místo,aby byl dlužník informován tak jak říkáš zablokují vše . Ale tohle měl vyřešit zákon pro exekutory ,ale jak je vidět tak exekutor je stát ve státě . Dostávají lidi do větších problémů a samozřejmě je to nezajímá . Je potřeba , aby tahle odpadní lidská stoka byla pod dohledem pod ztrátou majetku .
Ale i tím chci říci ,že je potřeba platit. Karel.

Zobrazit celé vlákno

+129
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 1. 2016 0:20, franta

Vroce 2008 mi zemřel syn po synkovi se prodal domek který jsem mu předtím kopil tak se prodal za 460 tis KČ manželce jsem mel z rozhodnutí soudu dát 175 tisíc peníze nechtěla poslal jsem je druhému synovi 2011jsem se rozvedl v roce 2014 mi přišel exekuční příkaz zaplatit 175tis kč podal jsem proti exekuci odpor zkurvené synek ztratil pamět a přesto že jsem u soudu doložil čestné prohlášení od synka a výpis z jeho ůčtu kdy mu těch 470 tis přišlo přesto jsem prohrál kontaktoval jsem exekutora telefonicky meilem osobně vše marné bylo semnou na exekutorském ůřadě u vrány jednáno jak z odpadem 41 let pladím poctivě daně a takhle se mě za to stát odmění a to nemluvím o těch lidských hyenách v přerově přesto že splácím 12tis už 15 měsíců tak to těm hyenám nestačí a zabavili mně důchodové spoření kde mi ale přispívá 1300kč podnik co dodat nemám slov

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutoři by mohli být ještě mocnější než dnes

18. 3. 2008 | Táňa Chadrabová | 15 komentářů

Exekutoři by mohli být ještě mocnější než dnes

Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu exekutorského řádu, která počítá s většími pravomocemi soudních vymahačů dluhů. Ti by podle návrhu mohli například rozhodovat o zahájení... celý článek

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

21. 1. 2008 | Eva Sovová | 21 komentářů

Zoufalí dlužníci se mohou obrátit na novou poradnu

Zbavit se čestně dluhů není v Česku stále jednoduché. Insolvenční zákon, který by měl dlužníkům pomáhat, na ně připravil past. Dlužník musí podat bezchybný návrh, jinak jej soud vrátí.... celý článek

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

18. 12. 2007 | Věra Tůmová | 41 komentářů

Desatero osobního bankrotu, aneb jak se zbavit dluhů

Od ledna se poctivým dlužníkům otevře cesta, na jejímž konci budou moci říct: "Konečně bez dluhů." Věřitelé zase budou moci získat od dlužníků více peněz, než kdyby na ně poslali exekutory.... celý článek

Exekuce majetku a práva třetích osob: proč exekutor zabavuje i cizí věci?

17. 7. 2006 | Matěj Šuster | 42 komentářů

Exekuce majetku a práva třetích osob: proč exekutor zabavuje i cizí věci?

Exekuce majetku by byla takřka neproveditelná, kdyby exekutor nemohl při sepisování věcí vycházet z vyvratitelné právní domněnky, že ten, kdo věci fakticky ovládá, je také jejich vlastníkem.... celý článek

Partners Financial Services