Vše o daních pro každého v kostce a do kapsy

Eva Sovová | rubrika: Tip na knihu | 18. 5. 2009
Vše o daních pro každého v kostce a do kapsy
Aktuální informace o daních a daňových povinnostech se dají vyhledat na internetu a v zákonech. Ale praktická publikace Tabulky a informace pro daně a podnikání je přináší přehledně a v kostce na 520 stranách.

O daních a daňových povinnostech, dědických právech, sociálním a zdravotním pojištění či nároku na důchod a na sociální dávky by měl mít přehled každý daňový poplatník. Užitečné jsou i znalosti o termínech, které je třeba dodržet a vyhnout se pokutám. Nakladatelství Aspi přišlo před lety s nápadem přinášet tisíce důležitých informací pro podnikatele a daňové poplatníky v jediné příručce nazvané Tabulky a informace pro daně a podnikání.


Název: Tabulky a informace pro poplatníky
Nakladatelství: Aspi
Počet stránek: 520
Cena: 195 Kč
www.aspi.cz

Letošní vydání přináší aktuální údaje za rok 2009, zachycuje nové trendy a je užitečným lexikonem, který se vyplatí mít v knihovně. Rozměr knížky je pouhých 8,5 krát 16 centimetrů, takže se dá snadno nosit i s sebou. Hned v první kapitole jsou přehledné údaje o všech daňových slevách a odčitatelných položkách, které lze uplatnit v přiznání k dani z příjmů. Předem se tak dá odhadnout, o kolik si každý poplatník může snížit v roce 2010 daňovou povinnost. Zachycený je i vývoj průměrné měsíční mzdy, která od roku 2005 vzrostla z 18 421 korun na loňských 22 942 korun.

S rostoucí životní úrovní se zvyšují odvody na veřejné zdravotní pojištění. Jestliže například museli živnostníci v roce 2005 odvádět zdravotní pojišťovně minimálně 1143 korun, letošní minimum narostlo podnikatelům na 1590 korun. V knížce je stručně popsané, kdo musí pojistné platit a v jakých termínech. Zachycený je i trend, kolik platí zdravotním pojišťovnám stát za děti, důchodce a další státní pojištěnce. „Letos to je 727 korun, v roce 2007 činil tento odvod 680 korun a v roce 2005 platil stát za státní pojištěnce 481 korun,“ uvádí publikace.

V tabulkách o dani dědické a darovacíse lze dočíst jaké skupiny příbuzných a osob jsou od placení této daně osvobozené a k jakým změnám zde v předchozích letech došlo. Například do konce roku 2007 nemusel platit syn či dcera, tedy přímí dědicové, za dar rodičů v hodnotě do jednoho milionu korun. Nyní je osvobozeno od daně dědické a darovací u přímých dědiců i dědiců 2. skupiny prakticky vše, tedy jak věci movité, osobní úspory na účtech i jiný majetkový prospěch. Plátci 3. skupiny, na které se tak široké osvobození nevztahuje, najdou v publikaci přehledné tabulky, podle nichž si daň dědickou a darovací snadno spočítají.

Užitečné informace zde najdou i mladá manželství nebo partnerské dvojice, které plánují přírůstek do rodiny. „Porodné se oproti loňsku nezměnilo. Za narození jednoho potomka dostane maminka od státu příspěvek ve výši 13 tisíc korun, u dvojčat je porodné 26 tisíc korun a u trojčat 39 tisíc korun,“ uvádí se v tabulkách. Na děti narozené od 1. dubna 2006 do 31. prosince 2006 stát dával vyšší porodné. „Při narození jednoho dítěte to bylo 17 500 korun, na dvojčata 52 500 korun a u trojčat 78 750 korun,“ lze zjistit z údajů.

Popsané jsou také možnosti jak dosáhnout na nejrůznější sociální dávkya kdy vznikne například nárok na přídavek na dítě, sociální příplatek, rodičovský příspěvek nebo příspěvek na bydlení. Zachycené jsou i zcela praktické údaje, jako třeba daňový kalendář, vzdálenosti mezi vybranými městy Česka a Evropy, sazby náhrad za používání osobního auta, mzdové tarify, seznam číselných kódů všech bank i kontakty a adresáře všech finančních úřadů po celé republice. Nechybí ani základní data a fakta o Evropské unii a její daňové politice. V aktuálním encyklopedickém lexikonu se dá najít prakticky vše, co potřebují znát podnikatelé, účetní, šéfové firem, zaměstnanci a každý daňový poplatník.

Otestujte své zdanlosti daňových a jiných předpisů


Kolik nejméně zaplatí kuřák na spotřební dani za jednu vykouřenou cigaretu?

Jaká hrozí pokuta, pokud někdo dá tabákové výrobky jako cenu do loterie?

Kolik je letos celkem pracovních dnů bez placených svátků?

Kolik musí odvádět měsíčně na zdravotní pojištění žena v domácnosti?

Jaká je vzdálenost mezi Plzní a Zlínem?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

EU, tip

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

25. 2. 2009 | Eva Sovová | 22 komentářů

OSVČ: kdy stojí za to platit nemocenské pojištění

Nemocenské pojištění se živnostníkům nevyplatí při minimálních odvodech. Optimální je odvádět alespoň 440 korun měsíčně. Tato částka je optimální i pro podnikatelky, které plánují potomka.... celý článek

Jak snížit daň z příjmu o odpočty a slevy

10. 2. 2009 | Eva Sovová | 27 komentářů

Jak snížit daň z příjmu o odpočty a slevy

Slevy na daních razantně vzrostly. Nezdanitelné částky se oproti loňsku nemění. Všechny daňové úlevy je potřeba doložit. Pokud doklad chybí, nárok nelze dodatečně uplatnit. Přinášíme... celý článek

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Kdy je lepší sepsat závěť u notáře

4. 7. 2008 | Eva Sovová | 11 komentářů

Kdy je lepší sepsat závěť u notáře

Závěť sepsaná u notáře má vyšší důkazní sílu než vlastnoručně psaná závěť. Dá se zpochybnit jen těžko. Notář ji musí zaevidovat do centrálního registru, při dědickém řízení se proto... celý článek

Partners Financial Services