Čapí hnízdo je systémový problém

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 18. 3. 2016 | 29 komentářů
Posílali veřejné peníze do soukromých firem – a divili se, že končí u miliardářů.
Čapí hnízdo je systémový problém

Nechci Andreje Babiše omlouvat ani mu dělat alibi. Není proč. V kauze Čapí hnízdo usvědčil z podvodu sám sebe: ačkoliv se farma při čerpání padesátimilionové dotace vydávala za malý a střední podnik, majitel stamiliardového Agrofertu o ní přinejmenším v časopise Včelařství a v dokumentu Matrix AB mluvil jako o svém projektu a svém nejlepším nápadu. Teď se z toho všelijak vymlouvá. Je chucpe, aby člověk, který na hospodaření soukromých podnikatelů uvalil permanentní dohled v podobě elektronické evidence tržeb, takhle mlžil o vlastním nakládání s veřejnými penězi.

Babiš by měl z politiky odejít. Ne dát si pauzu do voleb a koupit si v nich očistných třicet procent. Odejít. Premiér Stanislav Gross ve vládě skončil kvůli nejasnému nákupu soukromého bytu za částku desetkrát menší, než byla výše dotace pro Čapí hnízdo. Jenže Gross nebyl strana. Stejně jako nebyla strana Mirek Topolánek, který politiku opustil kvůli výrokům Židech a homosexuálech – korektnějších než Babišovy řeči o migrantech.

Co chci, je zdůraznit, že by pozornost nemělo přitahovat jen schovávání nehtů pana Čistého, jakkoliv je to ironické. Kauza Čapího hnízda totiž vynáší na světlo víc, než je jeden případ překročení „hrany elementární poctivosti,“ slovy Zuzany Kubátové. Vypovídá o tom, že regionální operační programy a podobné systémy rozdělování dotací v principu pomáhají hlavně těm, kteří pomoc potřebují ze všech nejméně.

Anketa

Měl by Babiš jít z politiky?

Zdaň rohlíky, dotuj apartmány

Za prvé: stále nelze vyloučit, že veřejné peníze určené drobným a středním podnikům skončí v mamutích koncernech. Trik s Čapím hnízdem už sice nejde zkopírovat jedna k jedné kvůli omezení anonymních akcií. Advokát Jiří Matzner ale už v době diskuze o jejich zákazu stručně představil další možnosti zneprůhlednění vlastnictví firem.

Tresty za porušení dotačních pravidel jsou směšné: i původní šestimilionová pokuta by byla pro Babiše nic, a stát si stejně nakonec řekl jen o symbolickou setinu. Při rozdávání desítek milionů se tedy vážně spoléhá na zmíněnou „elementární poctivost“. Což je jako očekávat elementární zodpovědnost při vaření pervitinu.

Za druhé, i kdyby šlo nějakým způsobem dotovat jen malé firmy, které zůstanou malými, pořád jde o rozdávání veřejných peněz těm, kteří už peníze mají. U projektů jako Čapí hnízdo se tak děje na dvou rovinách. Jednak je dotovaným vždy držitel kapitálu, který dostane další kapitál. Peníze přitom k němu jdou třeba díky nepřímým daním, jako je DPH, i z kapes těch, kteří žádný kapitál nevlastní. Jednak dotace přinášejí těžko obhajitelné benefity klientům takových podnikatelů. Není morální, aby se někomu díky veřejným penězům snižovala cena dvojlůžkového pokoje na „pouhých“ 5500 Kč za noc. (Mám tedy s dotací pro různá Čapí hnízda stejný problém jako s dotováním elektromobilů.)

Namítnete, že takové dotace nemusí být morální, protože stačí, že jsou efektivní. Kapitál se takto rozptyluje po chudých regionech, pár lidí z Olbramovic a okolí získalo na Čapím hnízdu práci při kydání hnoje nebo převlékání postelí. Jsou to ale rychlé cukry ekonomické pomoci: zvyšuje se tak závislost nízkopříjmových skupin obyvatelstva na libovůli těch vysokopříjmových. Navíc ještě na těch, kteří umí v žádosti o dotace prodat luxusní hotel jako všeobecné dobro. Z takových se stávají novodobí feudální pánové českého venkova.

Budujme školy, ne Čapí hnízda

Co s tím? Puritáni navrhnou: omezit přerozdělování. Nabízí se ale klišé o vaničce a dítěti. Přerozdělování totiž může být užitečné, pokud zlepšuje situaci a rozšiřuje možnosti co největšího množství lidí. Ideálně bez ohledu na to, jestli si o dotace dovedou požádat. Promyšlené a dlouhodobé investice do vzdělání, dopravní infrastruktury, veřejné dopravy nebo zdravotnictví dávají nesrovnatelně větší smysl než nárazové lití peněz do Čapích hnízd.

I když se tak shodně tváří řada jejich odpůrců i zastánců, dotace nejsou nekontrolovatelná přírodní síla. Pravidla jejich rozdělování vyjednává česká vláda s evropskou komisí, jsou tedy pod jakousi, i když nepřímou, demokratickou kontrolou. Je proto nutné udělat z nich aspoň tak velké téma veřejné debaty, jako je ta, koho má Vladimír Vůjtek vzít do manšaftu na hokejové mistrovství.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 3. 2016 8:47, tom

Systémový problém jsou dotace, čapí hnízdo je podvod!

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 3. 2016 18:18, Jaroslav Čampulka

Polemika s prvními třemi odstavci: BABIš se neusvědčil, JE TO JEN TVRZENÍ, KTERÉ SE NĚKOMU MOC DOBŘE HODÍ...
GROSS to udělal jako premiér, Babiš udělal jako podnikatel to, co mu dovolily mizerná pravidla pro přidělování dotací, šitá na Míru pro někoho jiného a nedostatky v zákonech. Nahrál laxní výkon kontroly MF pod vedením pana Kalouska a jeho melodyboys. Kdyby pan Babiš nešlapal na přezky darebům bylo by ticho po pěšině. Tento článek je nejspíš na objednávku někoho z opozice, nebo někoho, jemuž bylo na přezky už šlápnuto, nebo mu to hrozí...
Další odstavce není třeba rozebírat - ty už jen vycházejí z deformovaných názorů v prvních třech odstavcích. Já bych podle svých zkušeností přivítal dalšího »babišoidního« ministra alespoň ve zdravotnictví...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Portrét oligarchy jako pana Burnse

26. 11. 2015 | Michal Kašpárek

Portrét oligarchy jako pana Burnse

Je snadné mocné karikovat, jako to dělá Vít Klusák v dokumentu o Andreji Babišovi. Mnohem těžší je mluvit o tom, jak jejich moc vzniká a jak se dá omezit.

Babiš se rochní ve výmyslech

2. 10. 2015 | Michal Kašpárek | 41 komentářů

Babiš se rochní ve výmyslech

Vicepremiér lže o německých dávkách pro uprchlíky nebo o počtu Turků v Berlíně. Navrhuje nerealistické opevnění hranic a na štít si ve válce proti imigraci dává bezdomovce, které ještě... celý článek

Jiří Skuhrovec: Já a Babišův muž? Podívejte se na naše výsledky

18. 7. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Jiří Skuhrovec: Já a Babišův muž? Podívejte se na naše výsledky

Jiří Skuhrovec věří v otevřená data. V to, že dobrá práce s transparentními informacemi pomůže zefektivnit státní správu a šetřit peníze z rozpočtu. Pracuje jako poradce na Ministerstvu... celý článek

Babiš není problém. Problém je systém, který plodí Babiše

24. 4. 2015 | Michal Kašpárek | 22 komentářů

Babiš není problém. Problém je systém, který plodí Babiše

Majetek a moc mají tendenci se koncentrovat. Úlohou médií není jen žalovat, že se to děje, ale taky zkoumat, co se s tím dá dělat.

Česko hledá demagoga

25. 10. 2013 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Česko hledá demagoga

Přestože Demagog.cz přináší cenný druhý pohled a stovky plácnutí uvádí na pravou míru, nemůžete ho brát jako nezpochybnitelný zdroj informací, natož pramen statistik.

Partners Financial Services