Realitní trhy: Japonské REITs se letos probudily

Realitní trhy: Japonské REITs se letos probudily
První čtvrtletí letošního roku investory přilákalo nejvíce Japonsko, tamní subindex EPRA končil 16. týden letošního roku s téměř 20% ziskem od konce minulého roku.

Japonská ekonomika přidala mírně do kroku a místní nemovitostní společnosti z toho těží. V prvním čtvrtletí letošního roku výrazně překonaly evropské i americké realitní investiční trusty (REITs). Ve Spojených státech společnosti i v průběhu dubna získaly, téměř pětiprocentní růst od počátku roku však "vyrovnává" oslabování amerického dolaru (profil, názory) proti euru (profil, názory) i české koruně (profil, názory). Krize amerických rezidenčních nemovitostí není stále zažehnána, v případě většího zpomalení ekonomiky se můžeme dočkat také dopadu u nerezidenčních nemovitostí obsažených v indexu EPRA/NAREIT, především mohou klesnout nájmy z kancelářských prostor nebo ceny velkých nákupních center.

Poklesy v průběhu globální korekce velmi rychle smazaly asijské reality. Největší zisky na cenách si v průběhu prvního čtvrtletí připsaly japonské a hongkongské společnosti. K solidnímu růstu přispěly především japonské společnosti Mitsubishi Estate, Mutsui Fudosan a Nippon Building Fund. Na hodnotě totiž získávají pozemky z okolí japonské metropole, které investoři vnímají jako velmi atraktivní i nyní, kdy není jisté, jak rychlý bude proces navyšování japonských úrokových sazeb.

Hlavní sledované indexy (v lokální měně)
20. 4. 2007 1 měsíc rok 2007 rok 2006
Evropa (EPRA Index) 3 897,95 0,28 % 1,11 % 49,36 %
USA (EPRA Index) 10 193,29 0,95 % 4,98 % 35,06 %
Japonsko (EPRA Index) 4 467,51 -0,30 % 19,34 % 25,78 %
Eastern Europe (GPR Index) 142,85 2,95 % 9,84 % 30,05 %
Zdroj: Bloomberg, AAM

Za svými minulými výsledky naopak zaostává evropský region. V období minulého měsíce přidaly společnosti na kontinentu a britských ostrovech 0,3 procenta, výrazně tak zaostaly za východoevropskými společnostmi, jejichž růst byl jen v minulém měsíci téměř tříprocentní.

Regionální vývoj v Evropě
Subindexy indexu EPRA 20. 4. 2007 1 měsíc rok 2007 rok 2006
Německo 1 712,74 -2,91 % -2,22 % 53,52 %
Velká Británie 3 371,97 -2,05 % -7,42 % 50,89 %
Belgie 2 334,04 -1,35 % 5,18 % 17,45 %
Francie 5 443,81 0,16 % 9,17 % 67,40 %
Holandsko 4 041,89 3,43 % 10,97 % 41,43 %
Švédsko 5 759,71 8,26 % 13,79 % 41,32 %
Zdroj: Bloomberg, AAM

Vývoj byl v posledním období ovlivněn spojením francouzské společnosti Unibail a holandského trustu Rodamco. Oznámení o uskutečnění tohoto obchodu vedlo k výraznému poklesu ceny druhého největšího francouzského realitního trustu a růstu ceny u společnosti Rodamco. Výkyvy se nakonec ustálily. Spojením obou společností s celkovým majetkem 22 miliard eur vznikne velice silný trust zaměřující se především na investice do nákupních center a maloobchodních řetězců.

Další propad může v příštím období čekat španělský subregion. Komentáře hovoří o tom, že ve Španělsku praská realitní bublina, v problémech se ocitají realitní investiční trusty, ale i velké bankovní ústavy. V minulosti patřila výkonnost španělských společností k nejlepším v celoevropském měřítku, například společnost Metrovacesa vyrostla během posledních sedmi let více než pětinásobně. Propad její ceny byl sice způsoben jinými důvody (konec dohadů ohledně jejího rozdělení), ale i další společnosti tento týden nabraly jižní směr. Společnost Inmocaral (druhý největší developer) od počátku roku propadla již o 20 procent. Problémy španělského realitního sektoru jsou varováním pro celý sektor globálně, a především pro finanční instituce, které v konečném důsledku ponesou rizika.

Graf (relativní vývoj evropského akciového a realitního trhu)

Stěžejní událostí v Evropě bylo také představení koncepce německých realitních trustů pod zkratkou G-REITs. Na konečné podmínky si však budeme muset ještě chvíli počkat. Už dnes je ale jisté, že G-REITs budou svázány určitými omezeními ve srovnání se svými staršími sourozenci například z Ameriky nebo Francie. Z pohledu výhodnosti pro investora tak zůstanou něco málo své pověsti dlužny. Například dividendy, které jsou jedním z důvodů atraktivity REITs obecně, budou zdaněny sazbou 25 %. Dalším významným rozdílem je vyloučení rezidenčních nemovitostí, což znamená společností, jejichž podstatná část příjmů plyne právě z projektů takto zaměřených. Tyto společnosti tak nebudou mít možnost transformace na G-REITs.

U realitních trustů se navíc výrazně zvýšila korelace s "klasickým" akciovým trhem, mírnější propad ve druhé polovině dubna může signalizovat solidní úrovně pro nákup. Vzhledem k ocenění k čisté hodnotě aktiv (NAV) preferujeme investice právě ve východní Evropě, jejichž prémie k NAV je až o 20 % níže proti ostatním společnostem v Evropě.

Hledáte nemovitost? Navštivte naši novou sekci Reality.

Kromě poradenství v oblasti financování bydlení vám nově nabízíme také možnost najít si tu správnou nemovitost, případně si porovnat aktuální ceny nemovitostí z celé České republiky.
V jednotlivých sekcích najdete:
- byty a rodinné domy k prodeji i pronájmu,
- rekreační objekty, pozemky i komerční nemovitosti.
Vyhledávat je možné také podle žádané lokality, typu projektu či aktuálnosti nabídky.

Vyhledávač realit najdete na tomto místě!

Jaký vývoj na světových realitních trzích očekáváte vy?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Realitní trhy: nákupní nálada vládne i po korekci

5. 4. 2007 | Robert Šíbl

Realitní trhy: nákupní nálada vládne i po korekci

Korekce na akciových trzích neminula ani trhy realitní. Rizika, která s investováním do realit souvisejí, si tak investoři na celém realitním trhu pořádně uvědomili na konci února a... celý článek

Realitní trhy: začíná výstavba ambiciozního projektu Pankrác City

28. 2. 2007 | Robert Šíbl | 1 komentář

Realitní trhy: začíná výstavba ambiciozního projektu Pankrác City

Zisk z jednotlivých investic se na realitním trhu v období minulého měsíce v Evropě i Spojených státech pohyboval kolem úrovně 6 %. Realitní společnosti stále očekávají solidní nárůsty... celý článek

Realitní trhy: analytici letos předpokládají další úspěchy

4. 1. 2007 | Robert Šíbl

Realitní trhy: analytici letos předpokládají další úspěchy

Další značný zájem a související růst zaznamenaly v průběhu prosince realitní trhy v Evropě i Japonsku. Investorům napomáhá značný zájem zajištěných fondů i stabilní výhled globálního... celý článek

Družstevní byt na hypotéku: fikce, nebo skutečnost?

11. 12. 2006 | Kateřina Boušová

Družstevní byt na hypotéku: fikce, nebo skutečnost?

Kupujete byt na hypotéku? Pokud nemáte jinou nemovitost vhodnou do zástavy, pak si můžete vybírat jen z bytů v osobním vlastnictví. Dnes už tohle tvrzení tak docela neplatí, hypoteční... celý článek

Realitní trhy: opět ukázaly záda

8. 12. 2006 | Robert Šíbl

Realitní trhy: opět ukázaly záda

Realitní trhy v listopadu opět rostly. Zatímco na akciovém trhu panuje vzhledem k zřejmému zpomalení ve Spojených státech velká nervozita, realitní trhy jdou stále směle vpřed. I když... celý článek

Partners Financial Services