O kolik vám stoupne důchod? Nová kalkulačka valorizace

Kvůli vysoké inflaci letos stoupnou důchody hned třikrát. Po pravidelné novoroční valorizaci přijdou dvě mimořádné: v červnu a září. Spočítejte si, jak se zvýší ten váš.
O kolik vám stoupne důchod? Nová kalkulačka valorizace

Zdroj: Shutterstock

Všechny důchody – vedle starobních tedy například i invalidní nebo vdovské – mimořádně stoupnou nejen od června, ale také od září. Celkem tak letos důchodci dostanou přidáno v průměru 2500 korun, oznámilo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Pravidelná valorizace od letošního ledna zvýšila penze v průměru 805 korun – zvýšení základní i procentní výměry zvýraznil ještě bonus 300 korun měsíčně. Kvůli vysoké inflaci přijde v červnu mimořádná valorizace: procentní (zásluhová) část důchodu stoupne o 8,2 %, průměrný důchod to zvýší o 1017 korun. A další mimořádná valorizace bude následovat v září: růst procentní části o 5,2 % zvýší průměrný důchod o přibližně 700 korun. Obě mimořádné valorizace se týkají jen procentní výměry důchodů, základní výměra zůstane stejná.

Podle zákona o důchodovém pojištění dojde k mimořádné valorizaci pokaždé, když inflace počítaná Českým statistickým úřadem přesáhne 5 %. Počítá se to jako součet meziměsíčních nárůstků inflace od poslední valorizace.

S rostoucími náklady může seniorům pomoci i další podpora od státu, především příspěvek na bydlení, připomíná ministr Marian Jurečka. „Průměrná výše příspěvku na bydlení je 4200 korun. Lidem může chodit každý další měsíc, takže je určitě žádoucí, aby ho dostali všichni, kterých se vysoké náklady za energie týkají. Rozhodně je to lepší řešení, než si půjčovat peníze nebo se dál uskromňovat,“ říká.

„Velmi bych si přál, aby se ani senioři neostýchali a požádali si o příspěvek na bydlení. Dovolím si vyzvat také jejich rodinné příslušníky, aby pomohli s osvětou a třeba i se samotným vyplněním formulářů. Žádost se dá podat i online bez nutnosti navštívit úřad práce,“ dodává Jurečka. Ministerstvo podle něj intenzivně pracuje na tom, aby zjednodušilo administraci žádostí o příspěvek.

Spočítejte si příspěvek na bydlení 2022

Měsíční náklady na bydlení

Náklady se uvádějí jako průměr z minulého kalendářního čtvrtletí. Například v dubnu tedy sečtěte náklady za leden, únor a březen a vydělte je třemi.

Další kalkulačky

Podrobnosti o „energetickém příspěvku" lze najít na webu ministerstva práce a sociálních věcí. Vláda současně spustila „webové stránky k boji s drahotou“: na adrese www.destnikprotidrahote.cz najdou lidé přehled vládní pomoci proti zdražování spolu s konkrétními formami pomoci pro jednotlivé skupiny obyvatel.


Fotogalerie: Máte je ještě doma? Za kolik prodáte neplatné koruny

V obchodě už s nimi nezaplatíte, přesto nemusí být úplně bezcenné. Pojďme si zavzpomínat na bankovky a mince z nedávné minulosti. Možná je nakonec ještě dobře zhodnotíte.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 5. 2022 19:09

duchody jsou stale nizke zanedbane hladove

+105
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 5. 2022 15:28, Pavel

Pardon:k tomu rohlíku. Dnes stojí už pět Kčs. To si ani Tonda Zápotocký nedovolil!

Zobrazit celé vlákno

-46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

1. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Kdo půjde dřív do důchodu? Jurečka chce rozšířit náročné profese

Až o pět let dříve teď mohou jít do penze záchranáři a hasiči. Nově by se k nim měly přidat další náročné profese, ve kterých pracuje zhruba 120 tisíc lidí. Zaměstnavatelé za ně budou... celý článek

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

21. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Pracující důchodci dostanou vyšší mzdu. Jurečka chystá novinku

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce více pracujících důchodců, zvýší proto jejich finanční motivaci. Do návrhu důchodové reformy přidá slevu na sociální pojištění, která bude... celý článek

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

18. 2. 2024 | Vít Hradil | 5 komentářů

Největší smolař vládního balíčku. A kdo na něm naopak vydělá

Ekonom Vít Hradil ze společnosti Cyrrus ukazuje dopady konsolidačního balíčku na pana Smutného a paní Šťastnou. Extrémní smolaři mohou letos přijít až o 93 tisíc korun, naopak šťastlivci... celý článek

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

5. 2. 2024 | Olga Skalková | 3 komentáře

Důchodci, o příspěvek k penzijku nepřijdete, slibují první společnosti

Lidé, kterým byl přiznán starobní důchod, nebudou od července dostávat státní příspěvek k penzijnímu spoření. Část z nich ale může získat dočasnou náhradu od své penzijní společnosti.... celý článek

Partners Financial Services