Příspěvek na stěhování se vyplácí už rok. Zatím ho dostalo 70 lidí

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 7. 11. 2017 | 3 komentáře
Od loňského listopadu můžou nezaměstnaní žádat o příspěvek na stěhování za prací. O něco déle se vyplácejí příspěvky na dojíždění. Zjišťovali jsme, jak velký je o nové dávky zájem a kolik se na nich první rok vyplatilo. Kdo na příspěvky dosáhne?
Příspěvek na stěhování se vyplácí už rok. Zatím ho dostalo 70 lidí

Od listopadu 2016 můžou nezaměstnaní žádat o jednorázový příspěvek na stěhování za prací ve výši padesát tisíc korun. Od dubna 2016 je k dispozici příspěvek na dojíždění do zaměstnání: vyplácí se až 3500 korun měsíčně.

U příležitosti prvního výročí příspěvku na stěhování jsme zjišťovali, jestli mají Češi o dávku, která je má podpořit v tom, aby hledali práci i dál od domova, zájem, a kolik v rámci podpory stát už vyplatil. Jak nám sdělila mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková, poslední souhrnné údaje jsou zpracované ke konci září.

Kolik lidí dávky dostalo

K poslednímu září požádalo o příspěvek na přestěhování celkem 175 zájemců. „Nejvíce v Moravskoslezském (41), Olomouckém (35), Zlínském (19) a Jihomoravském (17) kraji. Celkem sedmdesáti z nich už Úřad práce ČR žádost schválil. Ostatní posuzuje,“ říká Kateřina Beránková.

Vzdálenosti přestěhování se podle ní liší, v některých případech šlo i o tři sta kilometrů. „Mezi žadateli se objevují například administrativní pracovníci, odborní pracovníci v obchodní sféře, zámečník, kontrolor, logopedka, školnice nebo pracovník infocentra,“ pokračuje mluvčí Úřadu práce.

O příspěvek na dojíždění do konce letošního září požádalo 4775 lidí. Nejvíc v Moravskoslezském (1411), Olomouckém (1124), Jihomoravském (479) a Ústeckém (427) kraji. „Jen v září Úřad práce ČR přijal 376 žádostí. S 2963 žadateli už uzavřel dohodu o poskytnutí příspěvku (s 254 z nich v září). V jejich rámci přiznal měsíční částku většinou ve výši patnáct set korun,“ uvádí mluvčí. Podpoření uchazeči nejčastěji dojíždějí deset až pětadvacet kilometrů. „Jsou mezi nimi lidé různých profesí, například administrativní pracovníci, výrobní dělníci, prodavači, pracovníci v pohostinství, akademický pracovník, automechanik, učitelé a pedagogičtí pracovníci, skladníci, šičky nebo třeba dispečer.“

Podpora v nezaměstnanosti

Když není džob

Naše kalkulačka vypočítá výši podpory v nezaměstnanosti v roce 2017. Přinášíme všechny důležité informace: kdo má na podporu v nezaměstnanosti nárok, kdo ne, jak dlouho ji budete brát, jestli si smíte přivydělat a mnoho dalšího.

Výpočet podpory v nezaměstnanosti v roce 2017

Příspěvek na stěhování: Kdo ho dostane

Příspěvek může dostat jen člověk, který nastoupil do zaměstnání mimo místo svého trvalého bydliště a kvůli nové práci se přestěhoval. Vzdálenost od původního trvalého bydliště musí být větší než padesát kilometrů (vzdušnou čarou), v rámci České republiky. Když odejdete pracovat do ciziny, příspěvek nedostanete.

Další podmínkou je, že jste během půl roku před podáním žádosti o příspěvek byli:

  • uchazeč o zaměstnání vedený v evidenci Úřadu práce ČR nepřetržitě déle než pět měsíců,
  • uchazeč o zaměstnání, kterému bezprostředně před vstupem do evidence skončil pracovní poměr v důsledku hromadného propouštění,
  • zájemce o zaměstnání vedený v evidenci zájemců o zaměstnání, na něhož se vztahuje hromadné propouštění zaměstnanců oznámené Úřadem práce,
  • uchazeč o zaměstnání, jemuž (podle posouzení úředníků) nebude možné s ohledem na jeho kvalifikaci, praxi, věk, péči o dítě nebo zdravotní stav možné zprostředkovat zaměstnání v místě bydliště.

Dalším předpokladem přiklepnutí příspěvku je, že pracovní smlouva v novém zaměstnání je uzavřena minimálně na šest měsíců (nebo na dobu neurčitou).

Žádost se podává na kontaktním pracovišti krajského úřadu práce, v jehož územním obvodu byla vaše původní adresa a kde jste byli v evidenci, a to nejpozději do šesti měsíců po ukončení evidence. Dokládat budete adresu původního pobytu, pracovní smlouvu a kupní, nájemní nebo podnájemní smlouvu z nového bydliště, případně doložíte adresu nového trvalého bydliště, pokud jste ho změnili.

Na poskytnutí příspěvku není právní nárok, žádosti posuzuje komise úřadu práce. Zajímá se například, jestli nemáte nedoplatky u finančního úřadu, celního úřadu, sociálky nebo zdravotní pojišťovny. Když vaši žádost schválí, uzavře s vámi úřad práce písemnou dohodu. Pokud v nové práci nezůstanete alespoň šest měsíců od podpisu dohody, budete muset poměrnou část příspěvku vrátit.

Hledej práci!

Nečekejte , že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

Příspěvek na dojíždění: kdo ho dostane

Podmínkou přiznání příspěvku na dojíždění je, že si najdete práci alespoň deset kilometrů od místa bydliště. Nesmí to být v rámci stejné obce, ale musí to být na území České republiky (druhé platí s výjimkou Moravskoslezského kraje). Další podmínka: jste zařazení v evidenci uchazečů o zaměstnání déle než pět měsíců. Pokud jste na pracáku kratší čas, můžete příspěvek dostat v případě, že vám v nástupu do zaměstnání ve vaší obci brání zdravotní stav, věk, nedostatečná praxe nebo péče o dítě, což posoudí úředníci z pracáku. Lhůtu pěti měsíců nemusí dodržet ani nezaměstnaní, kteří přišli o místo kvůli hromadnému propouštění.

Při posuzování žádosti o příspěvek bude úřad práce chtít vědět, jaká bude vaše hrubá mzda v novém zaměstnání. Když bude 1,5 krát vyšší než průměrná mzda v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí předcházejícího roku, na příspěvek nedosáhnete. Loni dosahovala průměrná mzda 27 000 korun, museli byste tedy vydělávat 40 500 korun měsíčně. Doložit budete muset pracovní smlouvu z nové práce na dobu delší než šest měsíců. Musí v ní být jasně uvedené i místo výkonu práce.

Když si novou práci najdete u zaměstnavatele, u kterého jste v posledních dvaceti čtyřech měsících před podáním žádosti už pracovali, příspěvek nedostanete. Úředníci budou zjišťovat i to, jestli nedlužíte sociálce a zdravotní pojišťovně nebo jestli nemáte nedoplatky na daních.

Kolik na dojíždění měsíčně dostanete, závisí na vzdálenosti práce od vašeho bydliště:

  • 1000 korun, když dojíždíte méně než 10 kilometrů, ale jen v případě, mezi bydlištěm a místem výkonu práce není pravidelné spojení veřejnou dopravou,
  • 1500 korun, když dojíždíte 10 až 25 kilometrů,
  • 2500 korun, když dojíždíte 25 až 50 kilometrů,
  • 3500 korun, když dojíždíte dál než 50 kilometrů.

I když vám úředníci příspěvek schválí, nemusíte ho každý měsíc automaticky dostat. Na pracáku budete muset každý měsíc předkládat výplatní pásku, bude se kontrolovat, jestli vaše příjmy nepřesahují výš jmenovaný limit, teprve pak dávku dostanete. Za dobu absence v práci se příspěvek krátí.

Příspěvek na dojíždění je každopádně možné čerpat nejvýš dvanáct měsíců.

Žádost o příspěvek se podává na kontaktním pracovišti úřadu práce nejpozději jeden pracovní den před nástupem do nového zaměstnání a zároveň dokud jste v evidenci. V žádosti uvedete datum nástupu i místo výkonu práce, které pak ještě potvrdíte pracovní smlouvou. Když úřad práce vaši žádost schválí, podepíše s vámi dohodu. Vyplácení příspěvku bude záležet na tom, jestli daný měsíc splníte podmínky, které jmenujeme výš.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

5. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Rozvody čekají změny. Budou rychlejší a s úlevou pro rodiče

Nekonfliktní rozvody mají být rychlejší a levnější. Manželé už nebudou muset u soudu vysvětlovat, proč se chtějí rozejít. Skončí také rozdělení na společnou či střídavou péči o děti.... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services