České dráhy zdraží. Nižší cenu si ale můžete prodloužit

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 25. 9. 2023
České dráhy zdraží. Nižší cenu si ale můžete prodloužit

Zdroj: České dráhy

Státní podnik České dráhy zdraží jízdné v průměru o 9,5 procenta – to je ve stejné výši, jako stoupne cena u státního systému jednotného tarifu OneTicket.

Kilometrické tarify Českých drah a z nich odvozené nabídky zdraží od každoroční změny jízdního řádu, tedy od 10. prosince. Naposledy se ceny zvyšovaly před rokem.

Až do 9. prosince bude možné zakoupit jízdenky za současné ceny, a to včetně předprodeje na další dva měsíce, tedy i na cesty uskutečněné na začátku února. Vyplatí se proto pořídit jízdenky do zásoby – při nákupu přes internet se případně dají vrátit bez srážky nejpozději 15 minut před vyznačeným časem. A například při včasném nákupu čtvrtletní jízdenky mohou cestující jezdit za současné ceny až do května příštího roku.

„Úprava cen reflektuje vývoj inflace i rostoucí ceny vstupů za uplynulý rok například v oblasti údržby, nafty, ceny náhradních dílů a dalších položek, které ovlivňují náklady na zajištění dopravy,“ vysvětlují České dráhy.

Zdražení se promítne do všech nabídek, které jsou založeny na kilometrickém tarifu – především Flexi základních jízdenek, Traťových jízdenek, Traťových jízdenek region a podobně.

Zdražení Flexi základního jízdného ČD (beze slev)

vzdálenostdo 9. prosinceod 10. prosince
10 km31 Kč34 Kč
45 km92 Kč101 Kč
100 km188 Kč205 Kč
Zdroj: ČD

Od 10. prosince naopak zlevní desetidenní traťová jízdenka. Tu lze během měsíční (30denní) platnosti využít v libovolných deseti dnech mezi vyznačenými stanicemi pro jízdy do vzdálenosti 150 km – pozor jen na omezení u cest osobními a spěšnými vlaky v rámci Jihomoravského, Plzeňského a Zlínského kraje.

„Ceny Flexi zvýhodněných jízdenek a Vázaných jízdenek budou i nadále pružně reagovat na poptávku po cestování. Jejich aktuální cena je závislá například na době nákupu před cestou, poptávce po cestování na dané lince, respektive daným spojem, a na dalších faktorech, které se do ceny dynamicky promítají. V reakci na tyto faktory bude zvýšení cen u těchto nabídek pružné a v rozsahu do 9,5 %,“ dodávají České dráhy.

Co nejvíc zdražilo a zlevnilo

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services