Pošta mění otevírací dobu poboček. Chce ji sjednotit

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 1. 10. 2020 | 5 komentářů
Pošta mění otevírací dobu poboček. Chce ji sjednotit

Zdroj: Česká pošta

Skoro polovina poboček České pošty upravila své otevírací hodiny pro veřejnost.

Dva dny v týdnu – v pondělí a středu – bude otevřeno od 10 do 18 hodin, tři dny – úterý, čtvrtek a pátek – od 8 do 16 hodin. Čas od 12 do 13 hodin ukrojí polední přestávka. Některé z těchto poboček budou otevřené i v sobotu dopoledne.

„Důsledkem změn bude jednak posun hodin pro veřejnost v některých dnech až do 18 hodin, vyšší obsazenost přepážek a také lepší zastupitelnost v případě neočekávaných událostí, například během epidemií,“ říká mluvčí státního podniku Matyáš Vitík.

„Optimalizace se v součtu dotkne zhruba 1500 poboček. U některých dojde k nárůstu otvírací doby, u některých ke snížení a u některých zůstane týdenní součet otvíracích hodin stejný,“ upřesňuje Ivo Vysoudil z tiskového oddělení. Doteď se otevírací doba těchto poboček podstatně liší, cílem je tedy i její sjednocení.

Od 1. září se změna dotkla 265 poboček. Další přišly na řadu od 1. října, převážně jde o menší pošty ve městech. Seznam je k dispozici na webu podniku.

„Hlavním principem změny je nahrazení takzvaného dvousměnného provozu jednosměnným. Místo dvou pracovníků, kteří se v jednom dni střídali ve dvou intervalech, bude nově jeden pracovník zajišťovat přepážku v pondělí a ve středu od otevření pošty až do 18 hodin a v úterý, čtvrtek a v pátek od 8 hodin až do uzavření konkrétní pobočky. V konečném důsledku to umožní obsadit více přepážek, které doposud mnohdy zůstávaly neobsazené,“ vysvětluje Vitík.

Česká pošta má v současné době celkem 3200 poboček. Z toho jich kolem 670 funguje v systému Pošta Partner, kdy je provozuje třetí subjekt formou franšízy – těch se změny netýkají. Ke změně otevírací doby nedojde ani u jednopřepážkových poštovních poboček ve venkovské síti nebo naopak u pošt s nepřetržitým provozem.

„V obcích nad 20 tisíc obyvatel bude fungovat vždy jedna hlavní pošta, jejíž současný rozsah otevíracích hodin pro veřejnost zůstane zachován. Otevírací doba poboček umístěných v obchodních centrech se rovněž nemění,“ říká Vitík.

Ke změně podle něj přispěly zkušenosti z koronavirové krize, kdy bylo potřeba upravovat otevírací hodiny s ohledem na zajištění poštovních služeb pro klienty a zároveň v návaznosti na přijatá hygienická opatření.

„Jednosměnný provoz umožní vytvoření personálních kapacit na menších poštách, které by byly případně využity na velkých pobočkách. Nové nastavení umožní i snazší zvládnutí vánočních provozů a výpadku velkých skupin pracovníků bez nutnosti čerpat další personální náklady,“ dodává mluvčí.

Volní pracovníci by mohli vykrýt absence kolegů z ostatních pošt během nemoci, karantény, ošetřování, dovolených a podobně. Mají také pomáhat s expresním výdejem balíků (aktivní vyhledávání zásilek a předání k přepážce), s přípravou pošty před začátkem otevírací doby a po uzavření pobočky, nebo třeba se zajištěním telefonické komunikace s klienty.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

Česká pošta, doručování, pošta

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services