Klíč k přežití. Díky digitalizaci DoDo nevyhynul ani na koronu

Renata Klementová | rubrika: Komentář | 21. 8. 2020 | 1 komentář
Bez digitalizace a chytře nastavených procesů se firmy v nové realitě neobejdou.
Klíč k přežití. Díky digitalizaci DoDo nevyhynul ani na koronu
Flotila vozů DoDo
Zdroj: DoDo

Pandemie koronaviru změnila životy mnoha lidí a ve firmách způsobila zemětřesení. Mimo negativních dopadů ale krize přinesla i řadu příležitostí. Primárně těm, kteří už před jejím propuknutím přemýšleli a fungovali digitálně. Zároveň i těm, co se chtějí z krize poučit. Koronavirus se ukázal být zvětšovacím sklem, které zvýraznilo slabé stránky firem a zviditelnilo chyby v nastavení jejich procesů.

Renata KlementováZdroj DoDo

Renata Klementová, HR ředitelka logistického startupu DoDo

Vše připraveno

V logistickém startupu DoDo jsme měli během krize napilno. Pro řadu obyvatel znamenala práce našich kurýrů jedinou možnost, jak v bezpečí a relativním komfortu přečkat nouzový režim. Covid podstatně zrychlil růst online prodeje, s tím zvýšil i poptávku po doručovacích službách a tlak na jejich kvalitu.

To s sebou ale nese personální nároky. Žádným velkým problémům s náborem jsme naštěstí nečelili a během pár týdnů se nám podařilo zvýšit stavy svých kurýrů až o 30 procent. Vděčíme za to připravené technologické infrastruktuře a důsledné digitalizaci procesů. Za obojím byly roky práce, které se teď zúročily při náboru a zaučování stovek nových posil.

Teprve koronavirus ukázal, jak zásadní byla snaha digitalizovat. Co bylo v dobách klidu spíš ulehčením naší práce, se během krize stalo podmínkou přežití a jedinou možností, jak jsme mohli splnit očekávání klientů.

Plně digitalizované procesy nám pomohly i s expanzí, kterou nám koronavirus neplánovaně urychlil. Na maďarský trh jsme vstupovali v době, kdy ještě byly uzavřené hranice. Jen díky modernímu HR se nám podařilo najmout nového country manažera i bez možnosti vycestovat ze země. DoDo teď působí ve čtyřech státech a už mnohokrát jsme si ověřili, jak důležité je celý proces integrace nových zaměstnanců zvládat na dálku.

DoDo
Zdroj DoDo

Jsme čím dál pohodlnější. Necháváme si dovézt nákup, pizzu, prášky. Místo pečených holubů létají republikou smažená kuřata. Za tím vším stojí složité algoritmy, prediktivní systémy a optimalizační nástroje. Kdo chce uspět v logistice, musí bojovat o každou korunu.

Čtěte příběh startupu DoDo na Peníze.cz

Home office funguje

Koronavirus tedy vedle všeho zlého přinesl také důležitá zjištění, která firmám mohou v budoucnu pomoci k prosperitě. Pandemie ukázala, že digitalizace není jen prázdným pojmem, ale klíčem k přežití a úspěchu. Rázem se stala prioritou mnoha odvětví a vzácnou příležitostí je i pro HR.

Stojíme na prahu další revoluce v zaměstnávání, a to nejen ve fázi náboru, ale i v samotném stylu práce. U nás je to vidět především na příkladu vývojářů, protože DoDo je primárně technologickou firmou, jejíž úspěch stojí na pokročilé IT platformě koordinující logistiku. Ukázalo se, že zaměstnanci ve zprvu nuceném distančním režimu fungují mnohdy daleko lépe, než by jejich nadřízení předpokládali. Výjimkou nejsou ani noví vývojáři, které do týmu stále nabíráme. I ti oceňují možnost střídavě se učit od kolegů v práci a následně se úkoly probírat v klidu domova. Přechod na částečnou práci na dálku proto zůstane novou realitou i po odeznění krize.

Renata Klementová

 Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

doprava, logistika

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

8. 4. 2024 | Eva Srpová

Divoký zevnějšek, duše dobrodruha. Jak jezdí SsangYong Torres

Jméno Torres sice evokuje Španělsko, patří ale novému modelu od jihokorejské automobilky SsangYong. Její jméno v Česku každý nezná, i když je mnohem starší než značky stejné „národnosti“... celý článek

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Letiště Praha přidává nové lety. Co je hit letošních dovolených?

Z Letiště Praha bude během letošní letní sezóny létat 68 dopravců do 167 destinací. Letos přibude 13 nových přímých cílů – patří mezi ně třeba Verona, Taškent, Tallin, Poznaň, La Palma... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Partners Financial Services