Nový semafor: Omezení hrozí jenom v devíti okresech

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 3. 8. 2020
Nový semafor: Omezení hrozí jenom v devíti okresech

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Ve většině okresů České republiky je teď nulové nebo zanedbatelné riziko nákazy Covid-19. Jenom v devíti okresech je nebezpečí o trochu vyšší, stále ale mírné.

Ukazuje to nový „semafor“, který dnes poprvé oficiálně zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky. Aktualizovat ho plánuje každý týden, podobně jako už dřív zveřejněnou mapu pro evropské státy.

Většina okresů má na mapě bílou barvu (stupeň pohotovosti nula). Devět regionů má zelenou (stupeň jedna), znamenající výskyt nákazy bez takzvaného komunitního přenosu: Jde o Prahu a okresy Praha-západ, Praha-východ, Ostrava-město, Brno-město, Karviná, Frýdek-Místek, Jihlava a Prachatice.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové lze epidemiologickou situaci v minulém týdnu hodnotit jako klidnou. Existují dvě velká ohniska – Praha a Moravskoslezský kraj. V předběžných verzích mapy, která zaznamenávala situaci v předchozích týdnech, byly Praha i část Moravskoslezského kraje ve žluté barvě.

Jak by vypadala mapa v předchozích týdnech. Klikněte pro zvětšení. Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně nejvyšší počet osob s Covid-19 na sto tisíc obyvatel je v okrese Karviná (217 na sto tisíc). Nejvyšší počet nově diagnostikovaných za posledních sedm dní na sto tisíc obyvatel zaznamenalo Prachaticko (78 na sto tisíc). 

Ministerstvo zdravotnictví i hygienici čelí rostoucí kritice, podle níž takzvaná chytrá karanténa nefunguje. Lidé s příznaky nebo přímými kontakty s nemocnými mnohdy velice dlouho čekají na testy, případně si je musí platit sami. Čísla jsou kvůli tomu méně přesná a přicházejí se zbytečným zpožděním.

Cílem semaforu je dát veřejnosti předvídatelný plán, jaké kroky mohou přijít v souvislosti s určitou epidemiologickou situací v jejich regionu. „Lidé budou vědět, jaká opatření mohou očekávat. Pro hygienické stanice a samosprávy je to metodika, která jim dá návod, jak postupovat. Sjednotíme tak postupy napříč ČR,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Výraznější omezení lze čekat u žluté barvy (stupeň dva), která znamená počínající komunitní přenos. Hygienici by mohli omezit počty účastníků akcí, nařídit nošení roušek v uzavřených prostorách či veřejné dopravě, omezit otevírací hodiny podniků, zakázat návštěvy v nemocnicích a podobně. Zaměstnavatelé by měli podle možností nastavit režim home office, videokonferencí nebo oddělení kontaktu mezi pracovníky na jednotlivých směnách.

Nejrizikovější okresy dostanou červenou barvu. Tento třetí stupeň znamená narůstající nebo přetrvávající komunitní přenos. Úřady by omezily konání některých akcí, provoz školských zařízení a doporučily omezit cestování a kontakty s jinými lidmi na nezbytné minimum.

Navrhovaná opatření pro jednotlivé stupně. Klikněte pro zvětšení. Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Jak se vybarví váš okres? Klikněte pro zvětšení. Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

koronavirus, podnikání

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

9. 3. 2024 | Pavla Adamcová, Petr Kučera | 1 komentář

Pozor na jednodenní dálniční známku. Může se prodražit

Od letošního března si řidiči v Česku mohou nově koupit i jednodenní dálniční známku. Za cenu 200 korun ovšem nezískají kupon s 24hodinovou platností, jak by se mohlo zdát. Platnost... celý článek

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Zakladatelka Zásilkovny končí. Nahradí ji bývalý šéf Air Bank

Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny, odejde z vedení skupiny Packeta. Ve funkci CEO ji nahradí Erich Čomor, oznámila firma. Střídání přichází krátce po změně majitele této skupiny. celý článek

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

19. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Dálniční známku už máte? Pozor na předražené e-shopy

Když si koupíte elektronickou dálniční známku mimo oficiální státní web eDalnice.cz, může se vám výrazně prodražit. Opakovaně na to upozorňuje na to ministerstvo dopravy spolu s Českou... celý článek

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

24. 1. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Změny v povinném ručení. Nový zákon definitivně prošel

Povinné ručení se rozšíří na víc druhů vozidel, nově se bude týkat provozovatele místo vlastníka a zvýší se minimální limity pro pojistné plnění. Při cestách po Česku už nebude nutné... celý článek

Partners Financial Services