Dluhopisy? Dvakrát měř. Nebo neřeš a nech si změřit

Vladimír Pikora | rubrika: BrandInsight | 7. 11. 2022
Trh s firemními dluhopisy je džungle. Některé bondy mají prospekt schválený ČNB, ale to neznamená, že jsou bezpečné. Jiným zase ČNB nic neschvaluje, a přitom u nich riziko může být minimální. Třeba díky zajištění nemovitostí. Jak se v té džungli vyznat?
Dluhopisy? Dvakrát měř. Nebo neřeš a nech si změřit

Zdroj: Shutterstock

Zkušení investoři si svou investici vybírají na základě pomyslného trojúhelníku vztahů výnosu, rizika a likvidity. Hledají tu nejvýnosnější investici, kde je ovšem nízké riziko a vysoká likvidita. To jde obvykle proti sobě. Výhodou dluhopisů bývá pro většinu investorů to, že jsou považovány za málo rizikové. Tak to púravdu může, ale taky nemusí být.

Dluhopisů je moc a každý je jiný. V té nejobecnější rovině se dělí na státní a nestátní. Státní dluhopisy, logicky, vydává stát. Ačkoli si někdo myslí, že když za něco ručí stát, je to bezpečné, neplatí to stroprocentně. I stát občas zbankrotuje. Příkladem může být Argentina. Proto se dluhopisům přidělují hodnocení rizikovosti.

Udělují jim je ratingové agentury, z nichž mezi globálně nejuznávanější patří Moody’s, Fitch a Standard & Poor’s. Ty na základě svých výpočtů porovnávají emitenty dluhopisů podle rizikovosti nesplacení dluhopisu. Investor do státních dluhopisů proto porovnává výnos dluhopisu s ratingem.

 

Vladimír Pikora

Vladimír Pikoraď
Zdroj: Dluhopisomat

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista. Vystudoval VŠE v Praze, kde získal doktorát. Nejprve působil jako hlavní ekonom Volksbank CZ, následně spoluzaložil analytický dům Next Finance a později založil Pikora Invest. Aktuálně působí na pozici hlavního ekonoma investiční skupiny CFG.

Kdo by si myslel, že nejvyšší rating má největší nebo nejbohatší země, mýlil by se. Pro mnohé asi překvapivě jsou Spojené státy podle ratingu až na druhé příčce. Mají totiž už velmi vysoký dluh. Jiná země, která by nebyla tak bohatá jako USA a geopoliticky vlivná, by při takové výši dluhu k hrubému domácímu produktu, jako mají USA, už měla horší rating.

Rating můžou mít i korporátní dluhopisy. Nicméně mnoho jich rating nemá, protože je drahý. Je doménou jen velkých firem, malé si ho dovolit nemůžou.

Prospekt není razítko kvality

Investor tím najednou ztrácí vodítko, který dluhopis je jak rizikový. V rámci českých korporátních dluhopisů je pro investory důležité, jestli má dluhopis prospekt schválený ČNB. To mnozí vnímají jako potvrzení bezpečnosti dluhopisu či výhodnosti investice. Ovšem není to tak.

Schválením prospektu centrální banka negarantuje budoucí ziskovost emitenta ani jeho schopnost splatit výnosy nebo jmenovitou hodnotu cenného papíru. Schválení prospektu tedy není zárukou bezpečnosti dluhopisu, ale jen toho, že prospekt obsahuje nezbytné informace, které jsou podstatné pro to, aby investor sám posoudil emitenta i jeho nabídku cenných papírů. Zjednodušeně řečeno, když emitent v prospektu úplně a srozumitelně informuje investora, je prospekt schválen a to je vše. O bezpečnosti nebo vhodnosti investice se tam nic neříká.

Podlimitní dluhopisy jako nebezpečný plevel?

Od roku 2012 je možné vydávat i dluhopisy bez podmínek schválených ČNB. Stačí, aby emise byla nižší než ekvivalent jednoho milionu eur. Takové dluhopisy jsou označeny jako podlimitní a ČNB tu nemusí nic schvalovat. Tyto dluhopisy lze tedy označit za neregulované. To v očích mnoha lidí znamená nebezpečné. Zase: může to tak, ale nemusí být. Záleží na zajištění. Mnoho dluhopisů s prospektem schváleným ČNB žádné zajištění nemá. Ty pak nelze považovat za bezpečnější než podlimitní dluhopis zajištěný nad úroveň své hodnoty například pěknou nemovitostí.

Problém podlimitních dluhopisů je, že nejsou nikde na jednom místě evidované a emitent nemusí poskytovat dostatek dat pro investora – třeba nemusí publikovat své hospodářské výsledky. Podlimitní dluhopis, který není zajištěný, tedy lze určitě označit za velmi nebezpečný.

Právě kvůli tomu, že je trh s dluhopisy velmi nepřehledný, přichází Dluhopisomat se srovnávačem dluhopisů. Ten umí setřídit dluhopisy podle mnoha kritérií a jedním z nich je i vypočtená rizikovost. Využívá k tomu nezávislou metodiku ministerstva financí. Trh dluhopisů se tím kultivuje. Investor se může v nepřehledné džungli vyznat a emitent zase vidí, co mu kazí rating, a může ho sám dodáním informací zlepšit.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Vladimír Pikora

Makroekonom, analytik finančních trhů a publicista, hlavní ekonom investiční skupiny CFG, která mimo jiné provozuje projekt Dluhopisomat. Doktorát získal na Vysoké škole ekonomické v Praze. Nejprve působil jako hlavní ekonom... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Partners Financial Services