Raiffeisenbank podpoří udržitelné projekty za 9 miliard

PR článek | rubrika: FINEXPO | 29. 8. 2022
V roce 2021 vydala Raiffeisenbank jako první v České republice zelené dluhopisy v hodnotě 350 milionů eur (téměř 9 miliard korun). Získané finance využije na projekty v oblasti zelených budov, energetiky a energetické efektivity, dopravy a využívání půdy, které přispívají ke snižování emisí.
Raiffeisenbank podpoří udržitelné projekty za 9 miliard

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Emise dluhopisů proběhla v souladu s principy ICMA Green Bond, které definují kategorie „zelených“ projektů, na něž mohou být finanční prostředky ze zelených dluhopisů využity. S ohledem na maximální transparentnost informuje banka o jejich využití prostřednictvím auditovaných zpráv, ve kterých investorům prezentuje, jak prostředky vynaložila a jaký je dopad těchto investic na životní prostředí.

„Udržitelnost vnímám jako schopnost uspokojit dnešní běžné potřeby bez omezení základních potřeb a životního standardu budoucích generací. Je naší povinností na to myslet jak v soukromém životě, tak v byznysu. I proto jsme minulý rok vytvořili tzv. Green Bond Framework, následně vydali zelené dluhopisy a nyní se soustředíme na to, abychom všechny zdroje z těchto dluhopisů umístili do vhodných zelených aktiv,” říká František Ježek, člen představenstva Raiffeisenbank zodpovědný za korporátní bankovnictví.

Díky úspěšné emisi zelených dluhopisů navíc Raiffeisenbank letos zvítězila v sedmém ročníku cen Climate Bond Awards v kategorii Green Market Pioneer. Ceny se udělují organizacím, které jsou průkopníky v sektoru udržitelného financování a snaží se řešit klimatickou krizi.

Loňská „zelená“ emise dluhopisů české Raiffeisenbank přispívá do významného portfolia zelených dluhopisů, které ze skupiny Raiffeisen Bank International dělají jednoho z nejaktivnějších hráčů v CEE regionu v oblasti zelených a ESG dluhopisů. V tomto trendu hodlá banka i skupina pokračovat také v letošním roce a zvažuje emisi „social“ nebo „sustainable“ dluhopisů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services