Podílové fondy klesají, trhy děsí plyn i inflace

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 6. 9. 2022 | 1 komentář
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak viděl trhy v srpnu?
Podílové fondy klesají, trhy děsí plyn i inflace

Zdroj: Shutterstock

Snížení dodávek plynu z Ruska přineslo v srpnu na trhy zvýšenou nejistotu. V zimním období to může – nehledě na cenu – vyústit až do omezování spotřeby, u firem dokonce k omezení výroby. Nahoru současně vyletěly i ceny elektřiny.

Rostoucí náklady na energie snižují koupěschopnost obyvatel, což negativně ovlivní tržby v průmyslu a službách. Posouvají i výši inflaci, s kterou musí bojovat centrální banky. Pokud by se totiž očekávání vyšších cen přeneslo do růstu mezd a následně do ceny zboží a služeb, mohla by se rozpoutat inflační spirála, což by byl katastrofický scénář.

Od všech hlavních centrálních bank se dá očekávat zpřísňování měnových podmínek. Americký Fed i Evropská centrální banka se vyjadřují tak, že budou i nadále razantně zvedat sazby. To nepomáhá ani dluhopisům, ani akciím.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

srpen 2022-2,9 %-1,8 %
od začátku roku-11,3 %-15,8 %
poslední rok-8,5 %-15,8 %
poslední tři roky22 %6,6 %
posledních pět let31 %5 %
posl. deset let106,7 %35,4 %
počet fondů3814

Hodnoty akciových indexů se v srpnu opět otočily směrem dolů a prohloubily letošní ztráty. Riziková averze investorů stoupla hlavně kvůli nejistotě na trhu s plynem a ostřejším vyjádřením hlavních centrálních bank, které plánují rychleji zvedat sazby.

Rostoucí averzi investorů potvrzuje razantní posilování dolaru, k němuž utíkají před nejistotami. Dolar se po dvaceti letech dostal na paritu s eurem, takže kurz je teď jedna ku jedné.

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice klesla v srpnu o 2,9 %. V letošním roce ztratili investoři v průměru 11,3 %, za posledních dvanáct měsíců 8,5 %.

Speciálně zaměřené akciové fondy sice v posledním měsíci klesly pouze o 1,8 %, za poslední rok jsou však o 15,8 % níže. Důvodem je nedůvěra v ceny akcií v nerozvinutých zemích, zvláště v Číně.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

srpen 2022-0,7 %-0,7 %
od začátku roku-2,8 %-8,9 %
poslední rok-5,1 %-9,5 %
poslední tři roky-5,2 %-4 %
posl. pět let-4,4 %-1,1 %
posl. deset let2,1 %26,9 %
počet fondů1822

Srovnejte si to s námi

Česká inflace vystoupila už na 17,5 %, hlavní část zdražení jde na vrub energií a potravin. I když Česká národní banka ponechala v srpnu základní sazbu na sedmi procentech, proběhla na trhu státních dluhopisů jistá korekce a ceny dlouhodobých dluhopisů klesly.

Důvodem pro výprodej na dluhopisových trzích bylo zhoršení výhledu ratingu České republiky a prognóza centrální banky, která potvrdila vyšší úroveň inflace po delší dobu.

Negativní sentiment se propsal i do srpnové výkonnosti dluhopisových fondů. Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů za měsíc klesla o 0,7 %. Za posledních dvanáct měsíců je to stále ztráta 5,1 % způsobená propadem cen dluhopisů s tím, jak se zvyšovala základní sazba ČNB.

Nárůst rizikových prémií související se zvýšenou volatilitou cen akcií srazil ceny rizikových dluhopisů. Proto fondy rizikových dluhopisů korigovaly v srpnu předchozí zotavení poklesem o 0,7 %. Meziročně jsou níže o 9,5 %.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
srpen 2022-1,4 %
od začátku roku-7,8 %
poslední rok-7,7 %
poslední tři roky2,9 %
posledních pět let4,5 %
posledních deset let24,4 %
počet fondů50

Také smíšené fondy v srpnu ztrácely na hodnotě. Za měsíc klesly o 1,4 %, meziročně jsou níže o 7,7 %.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services