Listopad na trzích. Česko až moc tygrem. Chystá ČNB bič?

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 6. 12. 2017 | 3 komentáře
Česká ekonomika jede. Nevídaně roste. Z centrální banky zní, že jedeme rychlostí, kterou bychom nemuseli zvládnout. Dá se předpokládat, že se bankéři budou pokoušet brzdit. Vyššími úrokovými sazbami.
Listopad na trzích. Česko až moc tygrem. Chystá ČNB bič?

Podle statistiků se většina obyvatel České republiky těší z nadprůměrného zvyšování mezd. A ekonomika roste. Většina Evropy se dnes raduje z každého nezáporného čísla potvrzujícího aspoň malý růst. Ovšem Český statistický úřad zveřejňuje údaje o pětiprocentním meziročním růstu ekonomiky. Že to v současné době není nic obvyklého, přiznal i guvernér České národní banky Jiří Rusnok. Řekl, že Česká republika „vykazuje známky přehřívání“, tedy že roste rychleji než je pro ni přirozené a zdravé. Když k tomu přidáme meziroční inflaci na úrovni 2,9 procenta – což je jen desetinka od maximální hranice, nad kterou by centrální banka inflaci viděla jen nerada, není se co divit, že si guvernér „dokáže představit“ do dvou let zvýšení sazeb až na tři procenta.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Naposledy česká centrální banka zvyšovala sazby právě na počátku listopadu, o čtvrt procentního bodu na 0,5 procenta. Jen o pár dní později, když byla zveřejněna čísla o růstu HDP, reálných mzdách a inflaci, se zdá, že toto zvýšení nejenže nebylo poslední, ale že další krok nahoru můžeme čekat velice brzy. Nebyl by div, kdyby nám vyšší sazby nadělili už před Vánoci, pokud se to tak nestane, tak na dalším zasedání v únoru je zvýšení takřka jisté.

Silná makroekonomická čísla tlačila nahoru kurz české koruny. Už jsme se dostali na 25 korun a 50 haléřů za euro a na 21,50 za dolar. Oproti začátku roku, kdy se za euro platilo 27 a za dolar 26 korun, je to slušný skok. Vyjádřeno v procentech jde o posílení o 5,5 a 17 %. To jen pro představu – o tolik nám zlevnily veškeré importy ze zahraničí.

Kurz koruny k dolaru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Nad očekávání dobrá makroekonomická data z Česka podpořila další posilování koruny, která od počátku roku zvýšila svoji hodnotu oproti dolaru již o víc než 17 procent.

Novými ekonomickými daty byl ovlivněn nejen kurz, reagovaly také výnosy dluhopisů. Inflace na u tří procent a náhlý zájem centrálních bankéřů o zvyšování sazeb potvrdil názor trhu, že dluhopisy byly zbytečně drahé a že přechozí výprodej byl správný. I nadále to proto vypadá na postupný pokles cen, a tedy růst výnosů. Výnos desetiletých státních dluhopisů se skoro dotkl dvou procent. A to ještě v lednu byly jejich výnosy kolem 0,3 procenta.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

V posledním čtvrtletí pozorujeme výrazný růst výnosů českých dluhopisů. Oproti tomu ostatní evropské dluhopisy zůstávají stabilní. Výsledkem je silný propad cen českých dluhopisů a pokles hodnoty konzervativních portfolií, která jsou na nich založená.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Americké akcie nad očekávání

Globální akciové trhy zvolna pokračovaly v tom, co jim letos jde nejlépe. Rostly. Jen evropské akcie trochu korigovaly předchozí rychlejší nárůst. Určitý negativní vliv na ně jistě měl krach jednání o koalici v Německu.

Opačné emoce u investorů povzbuzovaly zprávy o tom, že výsledky víc než 75 procent amerických firem překonaly očekávání analytiků. 

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

V listopadu se trochu rozešly cesty akciových indexů v Evropě a Americe. Americké opět zaznamenaly vcelku solidní růst bez zvýšené volatility. Evropské akcie naopak zažily určitou korekci.

Optikou finančních indexů

Trh

Listopad

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+2,0 %

+18,6 %

+21,3 %

S&P 500 (USA)

+2,8 %

+18,3 %

+20,4 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-2,8 %

+8,5 %

+17,0 %

CECE EUR (střední Evropa)

-2,6 %

+25,6 %

+36,6 %

MSCI rozvíjející se trhy

+0,2 %

+30,0 %

+29,9 %

Index českých státních dluhopisů

+0,0 %

-4,8 %

-4,2 %

Ropa WTI

+5,6 %

+6,9 %

+16,1 %

FX CZK/EUR

+0,7 %

+5,6 %

+5,8 %

Výraznými znaky tohoto roku je růst nerozvinutých trhů a také amerických akcií. Bohužel český investor o většinu těchto zisků přišel hlavně kvůli posilující koruně, jejíž růst zahraniční investice znehodnotil. Bohužel ani konzervativní investice českým investorům radost neudělaly, domácí státní dluhopisy letos klesly skoro o pět procent.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services