Říjen na finančních trzích: dluhopisový armagedon pokračuje

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 6. 11. 2017 | 6 komentářů
Centrální bankéři se během října postupně ohlašovali s podporou nového zvýšení základních sazeb. Bylo toho tolik, že se začínalo spekulovat, jestli to nebude víc než o klasickou čtvrtku procentního bodu. Ale kdepak. Opačným směrem (a jiným tempem) zamířily ceny českých státních dluhopisů. Jejich majitelé nebudou mít pěknou zimu.
Říjen na finančních trzích: dluhopisový armagedon pokračuje

Česká ekonomika si vede nadmíru dobře. A tak názor, že základní úrokové sazby, nastavené Českou národní bankou blízko nuly, jsou nepřiměřeně nízké, patří mezi ekonomy ke standardu. Kondici ekonomiky potvrdila také říjnová makroekonomická data: meziroční růst hrubého domácího produktu o 4,7 procenta je snem valné většiny vlád v Evropě i na světě. Růst nominálních mezd meziročně skoro o osm procent nebo růst průmyslu o meziročních šest procent odkazují na svižnou expanzi naší ekonomiky. Nezaměstnanost ve výši 2,7 %, což je nejnižší číslo v celé Evropě, snad ani není úplně normální.

Na základě těchto dat se během října ozvali takřka všichni členové bankovní rady, včetně guvernéra Jiřího Rusnoka, a vyhlašovali podporu zvyšování oficiální sazby. Na prvním listopadovém zasedání, které proběhlo minulý čtvrtek, pak centrální banka skutečně svoji základní sazbu zvýšila o 0,25 na 0,5 procenta.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Na trhy bude mít zvyšování sazeb (letos již druhé v pořadí) patrně jen okrajový vliv: všichni už s ním počítali jako s danou věcí. Důležitější je odhodlání centrální banky v podobných krocích pokračovat.

Propadák měsíce: české státní dluhopisy

Nezávisle na předpokládaném kroku ČNB pokračoval v říjnu růst výnosů českých státních dluhopisů. Například výnos pětiletého státního dluhopisu vzrostl z 0,3 na 0,8 procenta, což znamená propad jeho ceny zhruba o 2,5 procenta. Tento vývoj určitě nepotěší konzervativní investory, kteří letos můžou čekat „záporné zhodnocení“.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Prudký růst výnosů českých státních dluhopisů je zřetelně vidět hlavně v porovnání s výnosy ostatních státních dluhopisů. Jen od počátku roku se zvedl výnos českého státního desetiletého dluhopisu z úrovně 0,3 na 1,7 procenta, což znamená vcelku razantní propad ceny.

Obecný růst výnosů a dobrý výkon ekonomiky tlačil výš korunu. Jen za říjen jsme zaznamenali posílení z 26 na 25,50 korun za euro, tedy posílení o další dvě procenta.

V Evropě tón udávala Evropská centrální banka. Její prezident se vyjádřil k očekávanému ukončení kvantitativního uvolňování: informoval, že sníží objem výkupů jednorázově z 60 na 30 miliard měsíčně, ale na druhou stranu bude tento nástroj využívat minimálně do září příštího roku. To zklamalo především měnové investory a euro vůči dolaru oslabilo.  

Kurz koruny k dolaru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Prudké oslabování dolaru v posledních dvou měsících polevilo. Na druhou stanu začalo vzhledem ke koruně klesat euro. Z intervenčních hodnot nad 27 korun za euro jsme se letos dostali už k úrovni 25,5 koruny za euro. Domácí měna tedy proti evropské posílila o víc než pět procent.

Optikou finančních indexů

Akciové trhy a dál poklidně rostly. Hlavním důvodem je víceméně pozitivní výsledková sezóna, prakticky prostá negativních zpráv.

Trh

Říjen

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+1,8 %

+16,3 %

+20,5 %

S&P 500 (USA)

+2,2 %

+15,0 %

+21,1 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

+2,2 %

+11,7 %

+20,3 %

CECE EUR (střední Evropa)

+4,5 %

+28,9 %

+34,0 %

MSCI rozvíjející se trhy

+3,5 %

+29,8 %

+23,6 %

Index českých státních dluhopisů

-2,0 %

-4,9 %

-4,7 %

Ropa WTI

+5,2 %

+1,2 %

+16,0 %

FX CZK/EUR

+1,2 %

+5,0 %

+5,0 %

Pokračující růst akciových indexů je v ostrém kontrastu k propadu konzervativní investice zastoupené indexem českých státních dluhopisů. Letos jeho pokles dělá již skoro pět procent.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Pozitivní nálada u akcií trvala i v říjnu a nenarušila ji ani výsledková sezóna. Ceny rostyl prakticky ve všech regionech.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2017 11:46, Kovář

..a neměl by tedy někdo z "našich boryšů" jít šoférovat tu EU centrální banku a komisi pro zaměstnanost??

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services