Ať žije normalizace!

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 11. 7. 2017 | 2 komentáře
Zásadní zpráva z červnových trhů: domácí a evropská centrální banka otevřeně mluví o tom, že skončí se svými, mírně řečeno neotřelými, měnovými stimuly.
Ať žije normalizace!

Evropská centrální banka teď měsíčně pumpuje na trhy 60 miliard eur a nic zatím nenaznačovalo, že by se chystala byť jen polevit. Její prezident Mario Draghi tak v červnu poněkud překvapil, když ve své řeči pootevřel vrátka k ukončení stimulů.

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management jako investiční manager pro portfolia podílových fondů, pojišťoven a penzijních společností skupiny ING v Česku a na Slovensku. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Takřka současně se ozvala Česká národní banka, která naznačila možnost zvýšení úrokových sazeb z nuly už v letošním třetím kvartále. Její plány by teoreticky mohlo rozhodit rychlé posilování koruny. Ta je od ukončení intervencí vůči euru asi o tři procenta silnější, vůči dolaru je koruna od začátku roku silnější dokonce o deset procent! Ovšem ani toto posílení, které podle slov členů bankovní rady také rychle zpřísňuje měnové podmínky, prozatím nenahlodalo jejich odhodlání zvýšit sazby. Je to poněkud matoucí.

Obě zprávy spustily na příslušných trzích všeobecný výprodej dluhopisů. Výnosy desetiletých německých státních dluhopisů například vzrostly z 0,3 % ročně na 0,4 % ročně. V Česku byl růst výnosů ještě větší, z 0,8 % ročně na 1,1 % ročně. Konzervativní investoři by si jistě nepřáli, aby se z takového posilování stal dlouhodobý trend.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Výnosy desetiletých státních dluhopisů se v červnu vydaly výš. Nejrychlejší nárůst je bohužel vidět právě u českých dluhopisů. Důvodem je inflace přesahující dvě procenta, konec intervencí, což odradilo další investory do české koruny, a potenciální hrozba zvedání sazeb.

Vyhlídka na možnou normalizaci měnové politiky a na sazby nad nulou podpořila sílu eura i koruny.

Kurz koruny k dolaru za poslední rok

Zdroj: peníze.cz

Konec intervencí, možnost ukončení kvantitativního uvolňování v Evropě a vystřízlivění ze slibů prezidenta USA Trumpa oslabují dolar. Ani postupné zvedání úrokových sazeb Fedu nemohlo dolar zachránit. Nyní je oproti koruně od začátku roku o cca deset procent slabší. Jinými slovy: na konci roku byl dolar za 26 korun, teď už za něj dostanete jen 23 korun.

Spíš negativně reagovaly akciové trhy, silnější kurz měn zhoršuje pozici exportérů a rostoucí sazby zase snižují hodnotu v oceňovacích modelech. Ani výsledky francouzských voleb, kde přesvědčivě zvítězila strana prezidenta Macrona, který má tak možnost posunout dál reformy, akciím příliš nepomohlo. Spíše negativní vliv mělo i zvýšení úrokových sazeb v USA, v lokálním rybníčku pak zvýšení sazby proticyklické kapitálové rezervy, které centrální banka naordinovala bankám komerčním.

Výsledkem je takřka nulový růst cen akcií v USA a záporné zhodnocení akcií v Evropě, včetně té střední.

Vývoj některých finančních indexů za poslední rok

Červnový vývoj akciových indexů není příliš pozitivní, u evropského indexu je vidět dokonce pokles. Ostatní akciové indexy aspoň udržely svoji hodnotu. Na grafu je vidět také tristní výkonnost dluhopisového indexu, který se dokonce vydal na výlet do červených čísel.


Optikou finančních indexů

Chmurné červnové výsledky jsou zřejmé také z tabulky níž. V záporu vedle akciových indexů skončil také index dluhopisový.

Trh

Červen

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+0,2 %

+9,4 %

+15,9 %

S&P 500 (USA)

+0,5 %

+8,2 %

+15,5 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-3,2 %

+4,6 %

+20,1 %

CECE EUR (střední Evropa)

-0,4 %

+17,1 %

+37,1 %

MSCI rozvíjející se trhy

+0,5 %

+17,2 %

+21,2 %

Index českých státních dluhopisů

-1,2 %

-2,1 %

-1,0 %

Ropa WTI

-4,7 %

-14,3 %

-4,7 %

FX CZK/EUR

+0,9 %

+3,1 %

+3,4 %

Co dál

Začala doba zlevňování dluhopisů, nicméně jejich výnosy jsou stále extrémně nízké, není a nebude tedy o co stát Relativně levné jsou oproti dluhopisům stále akcie, solidně poslední dobou vyrostly, takže další strmý růst o desítky procent, jaký známe z loňska, zřejmě nebude na pořadu dne.

Česká koruna se tedy po počátečním přešlapování na místě po ukončení intervencí dala do kupy a svižně od dubna posiluje. Je dokonce možné, že ČNB proti rychlému posílení měny zasáhne. To ovšem koliduje s prohlášeními o brzkém růstu sazeb. Obecně se dá čekat, že koruna bude proti euru dál posilovat, ale tempo už bude pozvolnější.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

11. 3. 2024 | Martin Vlnas | 1 komentář

Petr Stuchlík o korporátních dluhopisech: Abyste se poučili, musíte se spálit

Postavil finanční portál. Spoluzaložil, řídil a víc než za miliardu prodal finančněporadenskou společnost Fincentrum. Rozjel Corrency, systém pro oživení lokálních ekonomik. A taky... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services