Progresivní zdanění servírované jako rovná daň

Matěj Šuster | rubrika: Jak na to | 6. 10. 2005 | 46 komentářů
Málokdo si uvědomuje, že koncepce rovná daně s existencí nezdanitelného minima je ve skutečnosti progresivní zdanění. Ověřme si to na slovenském příkladu efektivního zdanění. Zároveň vyvraťme tvrzení, že vysoké mezní sazby daně z příjmu automaticky znamenají vysoké efektivní zdanění příjmu bohatých.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 10. 2005 14:21, :)))

.. crow není kráva .. :)))

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 10. 2005 9:25, Jirka

Nejsem znalcem zákona o DPH, ale logicky vzato by měla firma žádat o navrácení DPH zaplacené na vstupu tehdy, když prodá materiál, který se stal součástí jejího výrobku či byl použit při poskytnutí služby, nebo zboží, a vybere od zákazníka z tohoto materiálu či zboží DPH na výstupu. Na druhou stranu, náklady na materiál potřebný k podpůrným činnostem a energie si firma také započítá do ceny finálního výrobku. Takže i tato hodnota je do ceny výrobku či služby přidána a zákazník zaplatí DPH i z ní. Proto mi připadá správné, když firma žádá o navrácení DPH ze všech svých nákladů, snad kromě nákladů na reprezentaci a pochopitelně mzdových nákladů, neboť zaměstnanci ze mzdy DPH neodvádějí.

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

6. 10. 2005 13:05 | Matěj Šuster

Citát: "V okamziku, kdy nekdo rekne "je ocividne", nebo "vsichni vedi", zacne mne zajimat, co vlastne recnik prohlasuje... Kdyz k tomu navic prida neco ve smyslu "neco je vetsi", zacnu se okamzite zajimat "vetsi nez co"?" _______________
Z kontextu je snad jasné, že jde o porovnání efektivní (tj. skutečné) sazby daně z příjmu u "bohatých" a "chudých": "bohatí" platí nejen větší daň z příjmu (v absolutním smyslu) než "chudí", ale odvedou státu z titulu této daně i větší procento svého příjmu (než chudí).
Efektivní sazba daně pochopitelně nikdy nemůže být vyšší, než nominální sazba daně.
Hlavním smyslem článku bylo pouze poukázat na omyl těch, kteří tvrdí, že "rovná daň" je "špatná", protože odstraňuje progresivitu zdanění.
Nic víc, nic míň.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 10. 2005 12:36 | Fredy

Proč pořád tyhle tahanice, která daň z příjmů je lepší? Ať je to ta nebo ta, vždy na ni někdo trochu vydělá, ale většina prodělá. Poslední dobou mi to připadá, jako hlavní "nastrčený" problém v diskuzích politiků a následné komentáře analytiků a jiných různých zaručených odborníků. Nebýt daně z příjmů, tak bych ani nevěděl, jak se u nás rozlišují bohatí a chudí. Myslím z pohledu politiků. Jakoby ti růžoví hájili chudé a ti modří bohaté. Takto to propagandisté nalinkovali a většina jim na to skočila.
Což takhle slavnou daň z příjmů zrušit (totéž sociální pojištění, které má stejný charakter) a nahradit ji daní ze spotřeby? To by byla bomba! Světoví ekonomové by si u nás podávali dveře, investoři by se sem hrnuli i bez zaplacení, politici by se neměli o čem hádat a našinci by si užívali. Nezaměstnanost skoro nulová. Na Slovensku by si drbali hlavy, co že si to ten velký bratr zase vymyslel aby jim dal dardu. Jenže k tomu bychom museli nejdříve postavit současné politiky mimo zákon a vypsat nové výborové řízení …..
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2005 11:57 | Jirka

Asi mi nějak uniká smysl článku. Protože daň z příjmů z hlavy vyměřená rovnou absoutní částkou (tedy jediná skutečně rovná) je nereálná, neboť na chudším konci najdeme vždy nějaké nemajetné, z nichž žádnou daň nikdo nedostane, nemůže být daň z příjmů nikdy jiná, než progresívní a tedy nespravedlivá vůči snaživějším. Daň z hlavy by ovšem také nebyla spravedlivá, neboť každý nevyužívá veřejný majetek a služby státu (s výjimkou těch, za které se vybírají přímé poplatky) stejnou měrou. Taková daň, stejně jako současné televizní a rozhlasové poplatky, nedávají možnost osvobodit se (ani částečně) od takové povinnosti tím, že se občan uskrovní.
Když se jedinci daří hůře, může šetřit na věcech a službách, které nepotřebuje nezbytně nebo kde může slevit na jejich kvalitě. Z tohoto pohledu by byla progresivita zdanění práce prospěšná, ne však spravedlivá, protože nerozlišuje příčinu nižších příjmů (resp. jejich výpadku). Lepším řešením jsou spotřební daně. Ty rozlišují míru využívání služeb státu - např. spotřeba paliva je přímo úměrná míře poškozování vozovek a znečišťování životního prostředí, spotřeba alkoholu a tabáku je přímo úměrná zátěži zdravotnictví. A nerozlišují pro úhradu státních služeb nepodstatnou věc: původ a výši příjmů. Přitom lze předpokládat, že bohatí utratí více, a tudíž ve spotřební dani bude vždy existovat potřebná progresivita zdanění v absolutních částkách.
Můj recept tedy zní: Zavést, příp. upravit sazby spotřební daně na vše, co souvisí s neadresnými službami veřejnosti ze strany státu a zrušit daň z příjmu, která nebude nikdy spravedlivá a postihuje pouze ty, kteří své příjmy poctivě přiznají, nejen finančně, ale i v podobě zbytečně složité administrativy a stresu z finančních kontrol.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2005 9:33 | x

Zvláštní je překlad závěrečného citátu ohledně střílení do vyhladovělých krav. Z angličtiny je "crow" čili vrána, přeloženo jako "kráva". Je otázka, jestli se překladatel přehlédl nebo je překlep v anglickém znění. Pokud jde o překlep, tak je mozná zajímavé, že správná varianta místo "crow" nemusí být jen "cow", ale třeba taky "crowd"... Ačkoliv u nás mám dojem, že lidové masy znechucené politikou by do sebe klidně střílet nechaly...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2005 8:02 | klm

Někteří velcí "vlastníci" a "schopní" podnikatelé již prchají - např. Krejčíř. Jen aby nám také neprchli "odborníci" z Liberálního institutu (btw, kdo je platí?), to by byla pohroma....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 10. 2005 7:37 | Petr

Citat: Je očividné, že při této konstrukci "bohatí" platí nejen větší daň z příjmu (v absolutním smyslu) než "chudí", ale odvedou státu z titulu této daně i větší procento svého příjmu.
V okamziku, kdy nekdo rekne "je ocividne", nebo "vsichni vedi", zacne mne zajimat, co vlastne recnik prohlasuje... Kdyz k tomu navic prida neco ve smyslu "neco je vetsi", zacnu se okamzite zajimat "vetsi nez co"?
Na Slovensku je sazba dane 19%, kdyz tedy v nejvyssim pasmu zaplati (ve Vasem pripade) 15.8% efektivni dane, je to vic nez 19%? Nebo s cim to porovnavate? Je to snad vic nez zaplatite na efektivni dani se stejnym absolutnim prijmem u nas? Nebo co tim myslite?
Pokud vim, "rovna dan" - tedy rovna danova sazba - je kompromis mezi soucasnym zdanenim, a moznou skutecnou "rovnou dani" - tedy "dani z hlavy", kdy by platil kazdy stejne bez ohledu na vysi sveho prijmu. Soucasne i zapocitani nezdanitelneho minima, ktere vnasi realitu progrese, je dano kompromisem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 3/3

3

Následující

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Aleš Michl

ekonom

Matěj Hollan

aktivista

Aleš Michl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Matěj Hollan
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services