Rohlík kartou (ne)zaplatíš

Použít kartu pro platbu v řádu desetikorun je v některých obchodech problém. "To je moc malá částka," zní častá reakce prodavačů. Mají na to vůbec právo? A mohou po vás chtít více peněz při placení kartou než v hotovosti?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 8. 2003 10:59, tmejda

moc to s tim nesouvisi,ale so se mi dnes stalo na flore v albertu: vzal jsem si z regalu kefirovy mliko, dlouhy fronty u "dvou" otevrenych pokladen a kdyz jsem konecne prisel na radu, tak mu to divne piplo a neprecetlo, co to je za vyrobek. vola pracovnici danyho useku a pak povida: "tohle neni k prodeji!!" fakt dobrej zacatek dne... kazdou chvili clovek zjisti co je na svete vsechno mozny...doufam ze do priste oznacej vyrobky,ktery jsou urceny k prodeji..))

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 8. 2005 10:55, vladko001


PS:GEORGE SOROS-75 LET, ŽID-Z BUDAPEŠTI- PO SVÉM ÚTĚKU PŘED KOMUNISTICKOU DIKTATUROU STUDOVAL NA PROSLULÉ LONDON SCHOOL OF ECONOMICS KDE BYL JEDNÍM Z JEHO UČITELŮ RAKOUSKÝ EMIGRANT,POZDĚJŠÍ NOSITEL NOBELOVY CENY SIR KARL POPPER.

TEN SE SVÉHO ČASU VYJÁDŘIL.ŽE VE VĚKU MASMEDIÁLNÍMANIPULACE HROZÍ,ŽE SE ZNAČNÁ ČÁST SPOLEČNOSTI NECHÁ

MALÝMI ČI VĚTŠÍMI VYVOLENÝMI BRATRY ČI SESTRAMI?

UBAVIT TÉMĚŘ AŽ K SMRTI !

JEHO MNOHÉ DALŠÍ PROROCKÉ MYŠLENKY JEŠTĚ V BUDOUCNU BUDOU VÍCE NEŽ DŮLEŽITÉ.

NUŽE TENTO POPPERŮV PILNÝ ŽÁK G.SOROS SE NEDÁVNO VEŘEJNĚ VYJÁDŘIL:"ÚHLAVNÍM NEPŘÍTELEM OTEVŘENÉ SPOLEČNOSTI NENÍ KOMUNIZMUS,ALE KAPITALIZMUS"

COPAK TÍM CHTĚL ASI MISTR ŘÍCI?ŽE KAPITALIZMUS JE OCHOTEN--ŘEČENO SPOLU S J.S.LENKEM- ---TV OČKO- RÝŽOVAT I NA AKCÍCH,KDE.."PŘITOM VŠICHNI VĚDÍ,ŽE JDE Z 80% O NĚJAKEJ FET"?

KLASIK V ŘÍMĚ KDYSI ŘÍKAL,ŽE MU PENÍZE Z VEŘEJNÝCH ZÁCHODKŮ NESMRDÍ.ČESKÉMU STÁTU ,ZDÁ SE, BRZY NEBUDOU SMRDĚT PENÍZE Z PROSTITUCE.

ALE ABY SE JEŠTĚ I TYHLE AKCE VEŘEJNĚ PROPAGOVALY A PODPOROVALY Z PENĚZ DANOVÝCH POPLATNÍKŮ,TO UŽ JE TROCHU MOC.

Právo 13.08.2005 "ZA VŠÍM HLEDEJ EGOIZMUS." STR.8.

CO BY NA TO V NĚMECKU ŘEKL RUDÝ OSKAR L. ,POPŘ. RUDÝ KENNY,STAROSTA LONDÝNA?

MOŽNÁ BY SE JICH NA TO JARDA PLESL MOHL ZEPTAT.

JÁ-ZA SEBE JSEM SI JISTÝ,ŽE G .SOROS BY SVÉ VNUKY A VNUČKY URČITĚ NERAD VIDĚL NA TAKOVÉTO TECHNOPÁRTY,BEZ OHLEDU NA TO,JESTLI BUDE V CURYCHU,NEBO V PRAZE.

I BEZ TANKŮ,CTIHODNÝ JUDR SOKOLE!§§§

MÁ TOTIŽ SVOJE POTOMKY PŘÍLIŠ RÁD!

-42
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 169 komentářů)

12. 8. 2003 9:51 | jezevec

Ještě bych uvítal odpověď na dotaz, jak má zákazník postupovat, jestliže (v provozovně řádně označené nepřeškrtnutým logem správného typu karty) ireversibilně zkonzumoval nějakou službu (pojedl oběd v restauraci, natankoval u pumpy) v dobré víře že za ní pak zaplatí kartou, nemá hotovost - a obchodník mu tvrdí, že mu nefunguje terminál, a nemá imprinter. Čí je to vina? Jak má zákazník postupovat? Nezaplatit? Počkat na reinkarnaci spojení (hodinu, dvě)? Mně se to stalo osobně obojí - v jednom případě mi hostinský tvrdil, že logo zůstalo po předchozím nájemci a že karty vůbec nepřijímá - po chvilce handrkování o prdeli jsem zaplatil hotově, ostatně nebylo to moc peněz - ale došlo i na desetníky ze dna tašky a na "parkovišťové" mince z auta. Jaký by byl správný postup, kdybych ale hotovost neměl? Naskýtá se totiž subotázka, bude-li odpověď typu "když má blb na dveřích logo karty kterou nepřijímá, nechť zákazník odejde bez placení, a blb trpí" - tedy pakliže chci zdarma dobře poobědvat, koupím u žlutých tváří samolepku VISA, vyberu si nějakou restauaci kde karty nepřijímají, lípnu jim nenápadně samolepku na dveře, a žeru zdarma - je tak?. Podruhé se mi stalo, že u pumpy kyxnul terminál a kartou nebylo možno zaplatit, a tolik peněz jsem ani neměl - požadavek pumpaře na mobil či občanku jako zálohu a zaplatit jindy jsem odmítl s tím že to není můj problém a ostatně jsem přespolní, po půlhodině marného čekání na reinkarnaci terminálu (a marného volání na "nonstop" infolinku banky!!!) dorazil vedoucí (náhodou jel kolem) a ze sejfu vytáhnul imprinter, takže jsem zaplatil na žehličce - zajímal by mne však názor odborníka (nebo citace smluvních podmínek), kdyby vedoucí nedorazil, nebo neměli imprinter vůbec - jak v takovém případě postupovat. Naftu z nádrže mi nikdo nevycucne, závada termínálu neni moje vina ani vina obchodníkova, imprinter není povinen mít, já zas nejsem povinen mít hotovost ve výši nákupu učiněného na kartu, zřejmě nejsem povinen čekat neomezeně dlouho - co pak?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 8. 2003 9:23 | viktora

To zní, jakoby snad někdo terminál a samolepku VISA (EC/MC...) na dveře někdo vnutil a oni pak, chudáci, na to doplácejí.:-))
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 8. 2003 9:04 | Lukáš Mižoch

Mám opakovanou zkušenost při placení v Lékárně Lloyd's v obchodním centru Futurum Ostrava. "U nás lze platit kartou pouze nad 100 Kč." Nepomohly stížnosti k vedení lékárny ani OC.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 8. 2003 8:57 | řidič

V Rakousku na pumpě po mě vyžadovali minimální platbu 6 EUR. Je tam stejná situace jako u nás? Nevíte někdo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 8. 2003 8:52 | Heřmánek

Když je to pro obchodníky tak nevýhodné,
tak proč mají platby kartou nasmlouvané s bankami? Nutí je k tomu někdo? Přece z toho něco musí mít, jinak by všude brali jenom hotovost...

0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 8. 2003 8:52 | MM

Zákazník si ani neuvědomí, jak drahé je placení kartou pro obchodníka.
Po několika diskusích na toto téma s lidmi, kteří mají zkušenosti s přijímáním plateb kartou jsem přestala platit kartou a zásadně platím v hotovosti. Nechci ubližovat obchodům, kam chodím nakupovat, oni se ke mně také chovají slušně.

0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 8. 2003 8:51 | Radim Blazej

Jen bych chtel podotknout jak to funguje v USA: Duvod proc mensi obchody nechteji brat male platby a uprednostnuji hotovost je v podminak VISa/MC. Kdyby to byly ciste 1-3% pro VISA, tak by to nebyl problem, jenomze banky maji MINIMALNI poplatek, zde je to tusim 0.45 dolaru za platbu. Nevim kolik je to v Cesku, ale pri platbe 30KC mi to vtychazi jako procent 50. Tudiz se nemuzete divit, ze obchodnik nema zajem platiti bance pulku platby, obzvlaste kdyz jeho marze je v rozmezi 5-10%, takze vlastne plati bance ze sveho. U AMEXu tusim pred nekolika lety chteli tech procent 5%, proto hodne obchodu prestalo prijmat amex karty, protoze se jim to proste nevyplatilo.

0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 8. 2003 13:52 | Pavel

Vladní knížka je produkt Poštovní spořitelny, a u přepážek vyhrazených pro PS fronty nejsou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 8. 2003 9:10 | Pavel

Na poště ? Vám se někdy podařilo něco vyřídit na poště, aniž byste tam strávil minimálně 15 minut ve frontě ? Mně za posledních několik let ne. Pošta ? Děkuji nechci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2003 22:25 | Roman

Netusite nekdo jakou cast z provize za transakci v obchode nakonec dostane banka, ktera pripojila obchodnika, banka, ktera vydala kartu a kolik si necha karetni asociace?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 8. 2003 21:21 | CSrypatschek

...jen bych skromně připomenul, prosím, že byla přece idea platit drobné částky ( a o ty se přece jedná v článku, nebo ne ? ) přes čipovou tzv. elektronickou peněženku, a tam z principu věci žádné datové linky "někam" do "centra" nejsou potřeba ! Chápu to jako o řád bezpečnější náhradu embosovaných karet a žehličky : použitelnou, při troše dobré vůle peněžních ústavů nezřízeně se a tolik nepřežírat, právě pro hokynáře, bufáče, kempy a trafiky. Ale i pro ty velký obchodní řetězce, neboť čas odbavení se zkrátí právě o dobu nutnou na ověření karty. Pokoušeli se to tady uvést v život právě v Poštovní spořitelně, ještě za starého dobrého, hi, hi, hi, IPB, kde čipová MAXkarta má, kromě standardu Maestro a vlastní čipové aplikace pro Poštovní spořitelnu, také tu jakousi elektronickou peněženku. Žel, z pochopitelných důvodů to za daného stavu věci nemělo a nemá šanci prorazit ! Oni se totiž, pro nás žel, takoví Baťové a Fordové tady v peněžnictví z principu nevyskutují, a tak třeba v reatilu stále rozhodující Česká spořitelna bude raději u karet vyvolávat bankomatovou válku, čipovou aplikaci karet odloží ( zatím ?! ) o dva roky a bude provádět další zahnilé zhovadilosti, o čemž by jistě dobře povyprávěli právě sami obchodníci... Myslím, že to je jako s vodovodem, plynovým potrubím, elektrickým vedením a telekomunikacemi : takové ty základní logistické prvky u karet a zpracování transakcí by měly podléhat alespoň nějakému účelnému dohledu či částečné regulaci s cílem zabránit zneužití výsadního postavení, snižovat tak náklady, tedy i ceny, a tlačit věci směr pokrok, když už přirozený rozhled a podnikatelský cit dámičkám a panáčkům z bank ( a odjinud ) chybí !
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2003 15:55 | Pavel

Problém je v tom, že pokud by obchodník němel na dveřích logo EC/MC tak to znamená, že tyto karty nepřijímá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2003 13:06 | HradilDu

Dobrý den, jak je vidět, v názory čtenářů Peníze.cz jsou stejné jako naší redakce. Jen bych chtěl doplnit, že vyjádření zástupce Visy beze změny otiskla ČTK, dále většina deníků. Ono na tom samozřejmě něco je. Celý "vtip" je o možnosti multiplikace bankovních depozit. To je teoretický popis měnových mechanismů, praxe je trochu jiná. Tímto tématem se budeme určitě zabývat, pokusíme se přinést pohled více odborníků na tuto oblast.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2003 12:58 | HradilDu

Určitě toto ověřím. Z jedné banky jsem však již dostal na toto reakci, že obchodník nesmí vypisovat účtenky bez otisku karty. Prý je otisk nutný - vyžadují to údajně pravidla asociací. Požádám o doplnění zástupce MasterCardu a Visy, jejich odpovědi přidám pod tento příspěvek. Vydržte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2003 14:54 | TL

Kdyby jenom kartou. Zrovna dnes mi v obchode odmitli vzit papirovou dvacetikorunu - musel jsem je presvedcovat ze ten peniz stale plati a banky jsou povinny ji s trzbou vzit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 8. 2003 14:24 | Xaver

Taky by mne zajímalo, co musí obchodník udělat v případě, kdy nemůže autorizovat embossovanou kartu. Stalo se mně u TANK ONO v Plzni, že pokladník prohlásil "ono mi to nejde". Odvětil jsem, ať si vezme imprinter a odpověď byla "Im-co? To jsem v životě neslyšel...".
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2003 11:42 | David

Já nosím do obchodu i určitou hotovost, protože si vymáhám nižší cenu. Bydlím v městě s 13tis. obyvateli a u většiny obchodníků můžu platit kartou, většinou mi ale dají slevu, pokud zaplatím v hotovosti. A nejlepší je, když obchodník neví, jak s tím zacházet, proto jsem dostal 10% slevu. Takže karta je dobrý slevový prostředek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 8. 2003 11:34 | Babyčka

Pokud pan Roman hovoří o problému v souvislostech, že banky "mají na účtech víc, než si půjčují" (což chápu jako poměr bankovních vkladů a poskytnutých úvěrů) a dále zmiňuje, že v případě nedostatku prostředků si je lze výhodně PŮJČIT, pak patrně hovoří o likviditě. Hotovost (bankovky) se nepůjčují, ale obchodují a distrubuují v závislosti na potřebách bank. Tvrzení pana z VISY nekomentuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2003 10:39 | Petr

Pokud obchodník není ochoten a dle smlouvy se svou bankou povinen provést autorizaci off-line (telefonicky) a používá pouze on-line termínal, neměl by mít na dveřích pouze logo VISA Elektron, ale již nikoli VISA? Co dle vyjádření VISA International pro zákazníka s embossovanou kartou znamená, pokud má obchodník na dveřích logo VISA? Tato vyjádření kartových společností by totiž znamenala, že pokud pojedu tankovat benzín, tak jsem povinen mít u sebe odpovídající hotovost i když mám embossované karty s dostatečnými limity, protože obchodník může odmítnout kartu přijmout ("nejede mi terminál") a může dokonce odmítnout si zatelefonovat ("my netelefonujeme, i když máme na dveřích logo VISA"). To je pravda? Kdy k této změně došlo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2003 10:37 | David Brázda

Jaké ohrožení likvidity? Víte, jaké má banka zásoby peněz (nemluvě o masivních rezervách ČNB, které lze navézt během pár hodin)? To, co tady blábolí ten pán z Visy je naprostá hloupost. Naprosto nechápu, jak mohl něco tak hloupého říct...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Pithart

politik

David Marek

ekonom

Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
David Marek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services