Jak vybrat pojištění zavazadel a osobních věcí na cestách

PR článek | rubrika: FINEXPO | 1. 1. 2024
Cestování může být nejen dobrodružstvím, ale i zdrojem nečekaných situací, které mohou postihnout i ty nejpečlivěji připravené cestovatele. Ne nadarmo se ale říká, že kdo je připraven, není překvapen.
Jak vybrat pojištění zavazadel a osobních věcí na cestách

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Ztráta nebo poškození zavazadel může být skutečným zklamáním, ale s vhodným cestovním pojištěním můžete mít klidnější mysl. V tomto článku se zaměříme na to, jak správně vybrat pojištění pro zavazadla a osobní věci, a zabrousíme i do pojištění osob.

Jak na pojištění zavazadel?

Při sjednávání pojištění zavazadel je klíčové věnovat pozornost několika důležitým aspektům, aby bylo zajištěno dostatečné pokrytí a předešlo se případným komplikacím. Zde je několik tipů na to, na co si dát pozor při pojišťování zavazadel:

  • Přesně určete hodnotu věcí, které si chcete pojistit. Ujistěte se, že limity pojištění pokryjí celkovou hodnotu vašeho majetku.
  • Zjistěte, zda pojišťovna stanovuje limity pro jednotlivé předměty. Některé cennější věci, jako jsou elektronika nebo šperky, mohou vyžadovat speciální pokrytí a je lépe je pojistit zvlášť.
  • Existují různé typy pojištění zavazadel, včetně pojištění ztráty, poškození nebo odcizení. Vyberte variantu, která nejlépe odpovídá vašim potřebám a způsobu cestování.
  • Pozorně čtěte výluky v pojistné smlouvě, tj. situace nebo okolnosti, které nejsou kryty. Tím předejdete překvapením v případě potřeby vzniku pojistné události.
  • Zjistěte, jak dlouho bude pojištění platné. Pokud máte dlouhodobější cestovní plány, ujistěte se, že máte dostatečně dlouhé pokrytí.
  • V případě škody vždy ihned informujte pojišťovnu. Některé pojišťovny mohou mít lhůtu, do které musíte škodu nahlásit.
  • Před cestou si důkladně zdokumentujte obsah zavazadel. Fotografie a seznam věcí vám usnadní proces náhrady v případě škody nebo ztráty.
  • Při výběru pojištění zaměřte pozornost i na podmínky spojené se zpožděním zavazadel, včetně časového limitu a výše náhrady.
  • Ujistěte se, že vámi vybraná pojišťovna poskytuje efektivní asistenční služby, které vám pomohou v nečekaných situacích.

Každá pojišťovna stanoví limity pro jednotlivé předměty a zavazadla. Je důležité prověřit, zda jsou tyto limity dostatečné pro váš majetek.

Zdroj: Unsplash

Cestování se zavazadlem letadlem

Pokud například letíte i s kufrem a probojujete se pravidly jednotlivých aerolinek, co se příručního zavazadla a nebo kufru týče, stále ještě nemusíte mít vyhráno. Co když váš kufr je na cestě do úplně jiné destinace? 

Čekání na zpožděné zavazadlo může být frustrující, ale jsou pojišťovny, které vám pomohou i s tímto problémem. Dorazíte-li na Mallorku, ale vaše kufry budou na cestě do Dubaje, není třeba panikařit. Například u ERV můžete koupit potřebné věci už po dvanácti hodinách čekání.

Zdroj: Unsplash

Rozdíly v cestovním pojištění 

Nicméně rozdíly v jednotlivých pojištěních najdete nejen u zavazadel. Například ne každá pojišťovna je ochotna pojistit nemocného člověka nebo těhotnou ženu. Pojištění od ERV se vztahuje na těhotenství až do dvou měsíců před plánovaným termínem porodu. Kromě plného pokrytí pro léčení či operaci související s těhotenstvím, zahrnuje i předčasný porod a péči o novorozence.

I ti, kteří trpí chronickými onemocněními, mohou získat cestovní pojištění. Podmínkou je stabilizovaný zdravotní stav šest měsíců před plánovaným odjezdem, což zajišťuje, že cestování nezpůsobí zdravotní komplikace.

Výběr správného pojištění pro zavazadla a osobní věci je klíčovým krokem pro klidnou a bezstarostnou cestu. Jedině tak můžete cestovat s vědomím, že váš majetek je v bezpečí, a můžete se plně soustředit na objevování nových destinací a zažívání nezapomenutelných momentů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

2. 4. 2024 | Petr Kučera

Povinné ručení nově musí mít silné koloběžky a další vozidla

Od začátku dubna se rozšířil okruh vozidel, za které je nutné platit povinné ručení. Nově se může týkat i elektrických koloběžek, segwayů, zahradních traktůrků, motorových golfových... celý článek

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

2. 4. 2024 | Pavla Adamcová

S elektrokolem na výlet do ciziny? Pozor na změnu v pojištění

Zatímco silné koloběžky a seqwaye mají mít od dubna povinné ručení, u elektrokol se naopak pravidla v Česku zmírní. Problém s výkonnějšími elektrokoly však může nastat za hranicemi.... celý článek

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

14. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Největší pojišťovny v Česku. Žebříčky za rok 2023

Trh pojištění v Česku loni stoupl meziročně o 7,1 %, celkový předpis smluvního pojistného dosáhl 168,49 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných údajů za rok 2023, které podle své metodiky... celý článek

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

3. 8. 2023 | Lucie Weissová

Pár stovek ušetřených na cestovním pojištění se může vymstít

Jak správně nastavit cestovní pojištění a jak postupovat, když se něco doopravdy stane, radí Jana Konvalinová z pojišťovny Kooperativa.

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

14. 2. 2023 | Finparáda

Finanční produkty roku 2022. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 12. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Partners Financial Services