Ceny energií na burze klesají. Jaká je cena plynu za m³?

PR článek | rubrika: PR Článek | 2. 3. 2023
Ceny energií se v posledních měsících staly pro mnohé noční můrou. Zima je naštěstí úspěšně za námi, zásobníky plynu pořád zůstávají ze 48 % naplněné a ceny plynu jdou dolů. A my se můžeme těšit na klesající zálohy. Nebo ne?
Ceny energií na burze klesají. Jaká je cena plynu za m³?

Zdroj: Shutterstock

Cena plynu za m³ 

Spotřeba zemního plynu se v minulosti počítala v metrech krychlových (označovaných zkratkou m³). Pak ale byly zavedeny energetické jednotky, které více zohledňují výhřevnost plynu. Takže na faktuře s konečným vyúčtováním není cena plynu za m³, nýbrž cena za spotřebované kilowatthodiny (kWh), nebo dokonce megawatthodiny (MWh). A to dokáže leckoho zmást. Pro snazší pochopení toho, jak se počítá cena plynu za m³, můžete postupovat prostým násobením nebo si zapamatovat, že přibližně platí 1 m³ = 10,55 kWh

Aktuální cena plynu za m³ 

Na území České republiky figuruje velké množství dodavatelů plynu a jejich ceníky jsou velmi různorodé. Pozitivní zprávou je, že vláda na rok 2023 stanovila cenový strop 3,025 Kč/kWh. V zimě to byla pro mnoho lidí doslova spása, protože ceny plynu rostly nevídanou rychlostí. Teď je tomu naštěstí už jinak a s příchodem jara cena plynu na burze klesá. Díky tomu mohou zlevňovat také dodavatelé plynu. 

Zajímá-li vás aktuální cena plynu za m³, musíte se zaměřit na konkrétního dodavatele – ať už toho svého, nebo jiného vybraného. V Česku jich totiž funguje několik desítek, a proto nelze obecně říci, jaká je aktuální cena plynu za m³. 

Co ale směle říci můžeme, je, že dodavatelé teď přicházejí každý týden s novými ceníky. I díky tomu už u některých z nich cena plynu klesla více než 25 % pod vládní strop. To mimo jiné znamená, že kdo platí zastropované ceny, má teď šanci významně ušetřit a přejít k výhodnějšímu dodavateli. 

Průměrná cena plynu za m³ 

Berete plyn od dodavatele, který ještě nezlevnil, a cena na faktuře vás posílá do mdlob? Říkáte si, jestli by to bylo jinde lepší? Nejjednodušší cestou, jak to zjistit, je využít prověřený srovnávač energií jako například Ušetřeno.cz a využít kalkulačku cen plynu, která zohlední všechny faktory včetně vaší lokality. Pak vám vyjde průměrná cena plynu za m³ ve vašem bydlišti. A zjistíte, jestli můžete ušetřit. 

Jak na výpočet ceny plynu za m³? 

Přemýšlíte, jak na výpočet ceny plynu za m³? Není to úplně snadné a nejlepší je udělat ho s pomocí online kalkulačky

Podstatné je vědět, že finální cena plynu se skládá ze dvou částí: z takzvané regulované složky, jíž určuje Energetický regulační úřad (ERÚ) a mění ji zpravidla jednou ročně, a z neregulované složky, kterou stanovuje dodavatel. Pokud máte fixaci, pak by se vám po dobu jejího trvání neměla cena za neregulovanou složku měnit. Jestliže fixaci nemáte, může vám dodavatel s cenou hýbat. Snažíte-li se tedy o výpočet ceny plynu za m³, musíte brát tato pravidla v potaz, plus mít po ruce své vyúčtování. 

Na něm se soustřeďte zejména na dvě položky, které mnoho dodavatelů také uvádí: 

  • spalné teplo – tato hodnota nám udává, kolik tepelné energie můžeme celkově získat vytápěním
  • objemový koeficient – jedná se o jistý druh úpravy výpočtu (neboli korekci) spotřeby plynu, při níž se zohledňuje vliv tlaku a teploty plynu v odběrném místě v porovnání s tlakem a teplotou atmosféry

Obecná rovnice pro výpočet ceny plynu pak zní: 

objemový koeficient × spalné teplo × odebrané kubíky = spotřeba v kWh 

Orientačně platí, že 1 m³ = 10,55 kWh. 

Zajímá-li vás celková roční cena plynu, tak ji zjistíte pomocí této rovnice: 

roční spotřeba v kWh × (cena za dodávku zemního plynu + cena za distribuci zemního plynu + poplatek pro operátora trhu) + 12 × (stálá platba + stálý měsíční plat za rezervovanou kapacitu) 

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Už víte, kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Termín se blíží

Finanční správa začala rozesílat informace o dani z nemovitých věcí. Lhůta pro zaplacení daně nebo první splátky končí 31. května. 

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Partners Financial Services