Elektřina i plyn výrazně zlevní. Tři rady pro domácnosti

Jan Traxler | rubrika: Komentář | 7. 3. 2023 | 5 komentářů
Ceny energií na burze od konce léta prudce klesly. Ropa, elektřina i plyn už jsou levnější než před válkou na Ukrajině. Příští rok by měly elektřina i plyn zlevnit také pro koncové spotřebitele.
Elektřina i plyn výrazně zlevní. Tři rady pro domácnosti

Zdroj: Shutterstock

Už v roce 2021 začaly ceny energií – po deseti letech relativní stability – prudce stoupat. Za hlavní příčinu můžeme označit evropskou politiku v čele s německou Energiewende. Tlak na snižování emisí zvedal ceny emisních povolenek a potažmo i ceny plynu a elektřiny.

V únoru 2022 přišla válka na Ukrajině, která přinesla protiruské sankce a potřebu odříznout se od ruské ropy a plynu. Kvůli tomu pak během loňského roku ceny energií na burze vyletěly do stratosféry. Evropská komise a vlády jednotlivých zemí musely ceny zastropovat, aby trh trochu uklidnily.

Na burze už se situace zklidnila. Od konce léta ceny energií výrazně klesly. Dnes jsou nejen pod úrovní zastropování, ale dokonce se dostaly i na nižší hodnoty než před ruskou invazí na Ukrajinu.

Vývoj na burze:

 Cena komodityZměna ceny
 

aktuálně

(28. 2. 2023)

před invazí

(23. 2. 2022)

na vrcholu

(srpen 2022)

před pěti letyod počátku válkyod vrcholuza pět let
Ropa WTI (USD/barel)77,05 92,1123,761,64-16 %-38 %25 %
Ropa Brent (USD/barel)83,8996,84127,9865,78-13 %-34 %28 %
Plyn Henry Hub (USD/mmBtu)2,754,629,682,67-40 %-72 %3 %
Plyn TTF (EUR/MWh)48,2387,11308,1834,17-45 %-84 %41 %
Elektřina PXE (EUR/MWh)148,52158,1398434,86-6 %-85 %326 %
Zdroj: PXE.cz, OnVista.de, Finanzen.net, Kurzy.cz

Ropa: o 15 % levnější než před válkou

Cena ropy se poslední dobou pohybuje kolem 75 až 80 dolarů za barel. Evropská ropa typu Brent je o něco dražší než americká ropa typu WTI. Před rokem – den před ruskou invazí na Ukrajinu – stál barel ropy zhruba o 15 % více. V srpnu se dokonce cena šplhala až ke 130 dolarům za barel. Oproti vrcholu z loňského léta je tady ropa aktuálně zhruba o 35 % levnější.

Přesto: Z dlouhodobějšího pohledu zůstává ropa dražší než v předchozích letech. Před pěti lety stál barel kolem 65 dolarů, tedy přibližně o 25 % méně než dnes.

Od cen ropy se odvíjí i ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích. Oproti loňskému roku šla cena benzinu a nafty výrazně dolů. Je to jeden z klíčových faktorů, který už půl roku tlumí inflaci. Ale samozřejmě všichni pamatujeme i roky, kdy byl benzin mnohem levnější.

Cena ropy vývoj

Plyn: o 45 % levnější než před válkou

Cena zemního plynu na burze v roce 2022 vyletěla téměř na trojnásobek. Od konce srpna ale strmě padá dolů. Koncem srpna se cena plynu v USA skoro blížila 10 dolarům, od vrcholu už klesla o 70 %.

Aktuálně je cena plynu v USA dokonce zhruba o 40 % nižší než před ruskou invazí na Ukrajinu. Americký plyn v hlavním uzlu Henry Hub se nyní obchoduje za 2,75 dolarů za milion britských tepelných jednotek, což je jednotka výhřevnosti používaná v USA.

V evropském hlavním uzlu TTF cena plynu loni krátce vyskočila přes 300 eur za megawatthodinu. Teď stojí jen kolem 50 eur, což je dokonce o 45 % méně než před válkou. Nicméně v delším časovém horizontu jde stále o poměrně vysokou cenu. Před pěti lety stál plyn na burze jen 35 eur za megawatthodinu.

Cena plynu vývoj

Elektřina: o 6 % levnější než před válkou

Největší raketu můžeme vidět na grafu vývoje ceny elektřiny na burze. Během osmi měsíců loni vyletěla na osminásobek, v porovnání s cenami dva roky nazpátek dokonce na dvacetinásobek. Koncem loňského srpna se cena elektřiny blížila 1000 eur za megawatthodinu.

Dnes už stojí kontrakt na rok 2024 necelých 150 eur za megawatthodinu, tedy o fous méně než před vypuknutím války, nicméně stále čtyřnásobek než před pěti lety. Cena elektřiny má rozhodně ještě velký prostor v budoucnu dál klesat, reálně by se časem měla dostat pod 100 eur za megawatthodinu.

Cena elektřiny vývoj

Kdy zlevní energie pro domácnosti?

Bohužel nějakou dobu potrvá, než se pokles cen na burze ve větší míře projeví do koncových cen pro spotřebitele. Dodavatelé plynu a elektřiny totiž nakupují většinu energií předem v ročních kontraktech. Teď dostáváme domů energie nakupované na burze za loňské ceny – a tehdy byly o dost vyšší než dnes.

Příští rok už budeme dostávat energie nakupované na burze postupně v průběhu roku 2023. Pokud tedy letos nedojde k nějakým novým cenovým šokům, tak příští rok by plyn i elektřina pro koncové spotřebitele měly výrazně zlevnit.

O autorovi

Jan TraxlerZdroj: FINEZ

Jan Traxler je privátní investiční poradce, odborný garant portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz, zakladatel multi-fondu Otakar.

Ceny už asi zůstanou o dost vyšší, než jsme byli zvyklí v uplynulé dekádě. Ale určitě nezůstanou dlouhodobě tak vysoko jako letos. Prozatím vše nasvědčuje tomu, že by příští rok cena plynu i elektřiny pro domácnosti mohla klesnout zhruba o 30 %.

Navíc existuje i malá naděje, že válka na Ukrajině skončí a Rusko se pak bude snažit vrátit na evropský trh, což by s trochou nadsázky zaplavilo trh levným plynem. Při takovém růžovém scénáři by se pak ceny plynu i elektřiny mohly vrátit až na úroveň jako „za starých časů“. Na to samozřejmě nemůžeme spoléhat, zatím se to jeví spíše jako zbožné přání.

Na druhou stranu vždycky existuje riziko, že se něco dalšího semele a nastane černý nebo ještě černější scénář. Nikdo neumíme předvídat budoucnost. Ale zdá se, že pokud jde o „energetickou krizi“, tak nejhorší už je za námi a blýská se na lepší časy.

Co z toho plyne?

Zaprvé: Myslím, že nemá smysl si teď fixovat ceny elektřiny či plynu. Nemůžu nic slibovat, ale z mého pohledu – podle dosavadního vývoje cen na burze – je hodně velká pravděpodobnost, že ceny pro koncové spotřebitele v příštích dvou až třech letech výrazně klesnou.

Zadruhé: Jestli uvažujete o instalaci solárních panelů na střeše či jiných velkých investicích do energetických úspor, neřiďte se při výpočtu návratnosti stávajícími cenami energií. Na horizontu životnosti střídačů, baterií, panelů a dalších komponent kalkulujte spíše v průměru s poloviční cenou elektřiny než nyní.

Zatřetí: Nenechte se více zastrašovat inflací. Ta tu byla, je a bude. Poslední rok byl extrém. Zdražení za posledních dvanáct měsíců bylo opravdu zničující. Ale už letos by mělo zdražování v meziročních statistikách odeznívat. A příští rok, až klesnou ceny energií pro koncové spotřebitele, tak bude v zásadě po inflačním problému. Naopak se možná krátce dočkáme i deflace. Ceny spotřebního zboží a služeb už zůstanou v průměru vyšší než před válkou. Ale dalšího prudkého zdražování není třeba se obávat.

Jan Traxler

Autor článku Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku 2004. Patří mezi průkopníky... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+328
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services