Pomoc se zdražením energií. Úsporný tarif schválila vláda

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 24. 8. 2022 16:10 aktualizováno 24. 8. 2022 17:30
Vláda projednala dlouho očekávané podrobnosti ohledně dotace domácnostem. Současně chystá zvýšení příspěvku na bydlení.
Pomoc se zdražením energií. Úsporný tarif schválila vláda

Zdroj: Shutterstock

Stát přispěje na nejbližší topnou sezónu domácnostem v průměru 15 tisíc korun, z toho v průměru čtyři tisíce už letos. Po jednání vlády to řekl její předseda Petr Fiala. 

Celková výše podpory na nejbližší topnou sezonu dosáhne maximálně 18 tisíc korun u domácností s nejvyšší spotřebou. Domácnostem se střední spotřebou přispěje stát přibližně 14 až 15 tisíci korunami, domácnostem s nízkou spotřebou kolem 11 tisíc, řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. 

Do celkové podpory se počítá nejen příspěvek prostřednictvím úsporného tarifu, ale i odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje ve výši 599 korun za každou megawatthodinu elektřiny.

Rozhodující pro výši dotace bude sjednaný tarif. Ministerstvo plánuje spustit kalkulačku, která lidem spočítá, jak vysokou podporu od státu mohou na drahé energie dostat. Zatím k dispozici není, stejně jako tabulka s čísly podle tarifů či spotřeby. 

Aktualizace: Konkrétní tabulku zveřejnilo ministerstvo ve čtvrtek odpoledne, najdete ji v novém článku.

Na Peníze.cz máme i orientační kalkulačku:

Úsporný tarif. Kalkulačka státní pomoci s platbami za energie

MWh

„Pomoc od státu obdrží všechny domácnosti, které mají smlouvu s dodavatelem elektřiny – bez ohledu na to, jestli používají primárně plyn, elektřinu, nebo jestli mají vytápění zajištěno přes centrální vytápění či domovní kotelny,“ říká Síkela.

Forma výplaty je podle něj administrativně nenáročná. Slevu automaticky poskytne dodavatel elektřiny všem domácnostem, které s ním mají uzavřenou smlouvu. O úsporný tarif (ani o odpuštění poplatku na podporu obnovitelných zdrojů) nebude letos potřeba nikde žádat, projeví se automaticky ve výši záloh nebo v konečném vyúčtování.

Zatímco letos půjde pomoc kvůli zjednodušení přes elektřinu, v příštím roce ji stát plánuje vyplatit přes jednotlivé zdroje – tedy elektřinu, plyn nebo teplo. U elektřiny a plynu půjde automaticky přes dodavatele, tedy bez žádosti. Naopak v případě centrálně dodávaného tepla a domovních kotelen bude nutný aktivní krok odběratele, tedy typicky společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ).

Základní „právní rámec“ pro mimořádnou podporu kvůli prudce zdražujícím energiím sice schválili poslanci už v červenci, konkrétní výše podpory zatím nebyla jasná ani z návrhu vládního nařízení, který v polovině srpna dokončilo ministerstvo průmyslu a obchodu. 

S příspěvkem formou úsporného tarifu počítá vláda zatím jen na příští topnou sezonu, tedy od října do dubna. Odpuštění poplatku na podporu obnovitelných zdrojů schválila na období od října 2022 až do konce roku 2023.

Na rozdíl od odpuštění poplatku na obnovitelné zdroje se speciální příspěvek (úsporný tarif) nebude vztahovat na firmy. Netýká se ani chat a chalup, které využívají takzvaný víkendový tarif D61d. Nepomůže ani s dobíjením elektromobilů.

Pokud jde o nájemníky v bytech: rozhodující je, na koho je napsána smlouva o dodávkách energií. Dodavatelé budou dotace zohledňovat přímo v zálohách nebo ve vyúčtování. Když ji nedostane přímo nájemník, měla by přijít vlastníkovi nemovitosti.

Vláda chystá i zvýšení příspěvku na bydlení. Na něj má nárok domácnost, která za bydlení vydá víc než 30 procent příjmů, v Praze víc než 35 procent příjmů. Je přitom jedno, jestli bydlí v nájmu, v družstevním bytě nebo ve vlastní nemovitosti. Uznatelné náklady ale mají svůj strop – takzvané normativní náklady. Ty stanovují hranici, za kterou by se mělo (teoreticky) najít přijatelné bydlení. Normativy závisí na počtu členů domácnosti a na velikosti obce.

A právě normativní náklady mají k letošnímu 1. říjnu stoupnout, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Konkrétní návrh teprve připraví, jasno by mělo být do poloviny září. Příspěvek se vyplácí zpětně za tři měsíce, podrobně jsme o jeho podmínkách psali ve velkém přehledu v pondělí.

Nepřispívejte podvodníkům

Kostky, určitě falešný
Zdroj: Shutterstock

Příspěvek na bydlení frčí tak, že se na něm rozhodli přiživit i internetoví podvodníci. Posílají esemesky z falešného ministerstva sociálních věcí. Podívejte se na ně, abyste věděli, čemu nenaletět:

„Příspěvek na bydlení pro tebe.“ Pozor na SMS falešného ministerstva

 


Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services