Hypotéka bez poplatku? Hezká iluze.

Petr Syrový | rubrika: Sloupek | 26. 3. 2008 | 7 komentářů
Hypotéka bez poplatku? Hezká iluze.
Některé banky odpouští klientům vstupní poplatky za zpracování hypotéky. I tak jim ale majitelé hypoték zaplatí v průběhu splácení desítky tisíc korun navíc.

Už několik bank nabízí hypoteční úvěr bez vstupního poplatku. Banky se tím snaží přivábit nové klienty. Odpouštějí vstupní poplatky, protože vědí, že to je pro klienty lákavé a zajímavé. Vypadá to totiž hezky, když se řekne: "Bez poplatku". Jenže jak krásné by bylo, kdyby řekly: "Bez poplatků"!

Zrušení vstupního poplatku neznamená, že je hypotéka zdarma. Pořád ještě zůstávají další poplatky, třeba 150 korun měsíčně za vedení úvěrového účtu. Když přihlédneme k době splatnosti hypotéky, jedná se o zajímavou sumu.

Poplateky hypotečního úvěru

Pojďme se podívat na to, kolik činí poplatky za zpracování úvěru a vedení úvěrového účtu. Kolik zaplatíme, záleží na bance, výši úvěru a době splatnosti. Kolik jsou poplatky u dané banky, najdete v jejím sazebníku. V porovnání budeme počítat s "typickými poplatky":

  • Za vyřízení úvěru 0,9 procent z výše úvěru,
  • Za vedení účtu 150 korun měsíčně.

Výše poplatků závisí na době splatnosti a na výši úvěru:

Rovnice je jednoduchá:

  • Čím vyšší úvěr, tím vyšší poplatek za vyřízení úvěru,
  • Čím delší splatnost, tím více se zaplatí za vedení úvěrového účtu.

Jaká je výše poplatků pro jednotlivé varianty, je vidět v grafu. Poplatek za vedení účtu je v drtivé většině případů vyšší než poplatek za vyřízení úvěru. Jenom pro krátkou splatnost a pro vysokou hypotéku je poplatek za vyřízení stejně velký. V ostatních případech je poplatek za vedení účtu až o desítky tisíc korun vyšší.

Banky inzerující vyřízení hypotéky zdarma tak odpouští ten poplatek, který ji bolí méně. Ovšem klienti na jeho zrušení slyší. Přestože ve skutečnosti musí platit ten poplatek, na kterém banka více vydělá a který klienti tolik nevidí a při rozhodování o úvěru moc neberou v úvahu.

Při rozhodování o hypotéce proto berte v úvahu i pravidelné měsíční poplatky a spočítejte si, kolik na nich zaplatíte.

Autor je lektor a analytik společnosti KFP.

Jak daleko je podle vás doba, kdy banky nebudou vydělávat na poplatcích a bude jim stačit výdělek z úroků či ze zprostředkování investic? Podělte se o názor.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 4. 2008 1:29, Petr Syrový

Omlouvám se za přílišné zjednodušení a nezapočítání inflace. I kdybychom ji započítali, závěr by byl stejný. Poplatek 150 Kč je "dražší" než poplatek za vyřízení úvěru.
Většinou bojuji za zohledňování časové hodnoty peněz a proti počtům "celkem se zaplatí", ale tady jsem se nechal nachytat. Díky za upozornění, zkusím být důslednější.

Zobrazit celé vlákno

+60
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Krátká fixace: nižší úrok s vysokým rizikem

5. 3. 2008 | Petr Syrový

Krátká fixace: nižší úrok s vysokým rizikem

Na trhu se objevila hypotéka s variabilní úrokovou sazbou. Její úroková sazba bude odvozena od tříměsíční mezibankovní sazby PRIBOR. Nevýhoda je, že sazba, a tedy i splátky se budou... celý článek

Proč jednoletá a pětiletá fixace stojí stejně

27. 2. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Proč jednoletá a pětiletá fixace stojí stejně

Přichází doba, kdy úrokové sazby hypoték s kratší fixací jsou stejně vysoké jako úrokové sazby pro delší fixace. Je to dáno cenou za krátkodobé a dlouhodobé půjčky na mezibankovním... celý článek

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

30. 1. 2008 | Petr Syrový | 2 komentáře

Jak se mohou změnit úrokové sazby u hypoték

U hypotečních úvěrů se už dlouho mluví o růstu úrokových sazeb. Banky či zprostředkovatelé hypoték tohoto strašáka občas nepřímo používají jako motivaci klientů, aby s hypotékou neotáleli.... celý článek

Co může v budoucnu zdražit hypotéku

23. 1. 2008 | Petr Syrový | 3 komentáře

Co může v budoucnu zdražit hypotéku

Kolik stojí hypotéka dnes, víme. Jenže během splácení se může změnit řada parametrů, které ovlivní výši splátky. Ve hře je vláda, banky i celková kondice ekonomiky, podle níž se odvozují... celý článek

Kolik ve skutečnosti stojí hypotéka

16. 1. 2008 | Petr Syrový | 14 komentářů

Kolik ve skutečnosti stojí hypotéka

Při výběru hypotéky se často rozhodujeme podle úrokové sazby. Ale úrok není všechno, co za hypotéku celkem zaplatíme. Ve hře jsou nejrůznější poplatky, ale také třeba daňové úlevy.

Partners Financial Services