Kdy vyměnit měřáky? Dálkové odečty mají zpoždění

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 31. 10. 2020 | 13 komentářů
Kdy vyměnit měřáky? Dálkové odečty mají zpoždění

Zdroj: Shutterstock

Vlastníky bytů čeká nová povinnost. Všechny měřiče tepla a chladu, vodoměry na teplou vodu a indikátory na radiátorech mají v blízké budoucnosti umožňovat dálkový odečet. Počítá s tím unijní směrnice o energetické účinnosti, kterou měly členské státy zavést do svých zákonů nejpozději do konce minulého týdne.

Česko to nestihlo. Společenství vlastníků nebo bytová družstva tak mohou dál postupovat podle starých pravidel. Pokud tedy mění měřáky, nemusí zatím instalovat ty s funkcí dálkového odpočtu. Do budoucna se ale této povinnosti stejně nevyhnou. Od 1. ledna 2027 mají mít tuto funkci všechny přístroje, nejen ty nově instalované.

„Transpozice směrnice do české legislativy měla být provedena do 25. října 2020. Nyní je ale jasné, že tento termín nebyl dodržen. Jako pravděpodobný termín implementace se uvádí pololetí roku 2021. Může to ale být i později,“ říká Petr Holyszewski, vedoucí technického oddělení ze společnosti ENBRA, která se zabývá problematikou rozúčtování a dálkových odečtů.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Holyszewski kritizuje, že stát zatím alespoň neurčil, co přesně je dálkovým odečtem míněno. Zda to například půjde dál dělat nejčastějším způsobem, tedy pochůzkami. Nebo zda to lze učinit z projíždějícího automobilu. Jde o to, aby vlastníci věděli, do jakých technologií mají investovat, pokud se chystají měřáky měnit.

Redakce webu Peníze.cz se poslední tři týdny ptala na podrobnosti ministerstva průmyslu a obchodu, do jehož kompetencí nová pravidla spadají. Odpovědi zatím nedorazily.

Jisté je tedy zatím jen to, že nová pravidla pro měřáky v Česku zatím neplatí. „Například společenství vlastníků, která aktuálně řeší výměnu přístrojů pro odečet, bych doporučil instalovat takové, které nebudou považovány za dálkově odečitatelné ve smyslu směrnice. Tím se ještě po nějakou dobu vyhnou povinnosti poskytování častých informací o vyúčtování nebo spotřebě každý měsíc,“ říká Holyszewski.

Kromě požadavku na přístroje s novou funkcí upravuje směrnice i četnost poskytnutí informací o spotřebě. V současnosti se vyúčtování provádí jednou ročně. S novými pravidly se u dálkově odečitatelných měřidel mají informace o spotřebě dostat k lidem dvakrát ročně. V případě vyžádání nebo poskytování v elektronické formě pak čtvrtletně. Od začátku roku 2022 by pak informace o spotřebě měli mít koneční uživatelé dokonce každý měsíc.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 10. 2020 23:49, PepaJa

Zajímalo by mne, jak přesně ten dálkový odečet vodoměrů funguje a jestli existuje nějaká cenově přijatelná možnost, jak si údaje načítat sám nejlépe do PC, abych si mohl vždy o půlnoci zapsat spotřebu za předešlý den. Momentálně to dělám "ručně" a tohle by to hodně usnadnilo.

+18
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kde se v Česku nejlíp žije? Nový žebříček

28. 10. 2020 | Petr Kučera | 29 komentářů

Kde se v Česku nejlíp žije? Nový žebříček

Nejkvalitnější život v České republice mají lidé v Říčanech u Prahy. Ukazují to výsledky třetího ročníku Indexu kvality života. Ten sestavuje společnost Obce v datech, jejímž hlavním... celý článek

E.ON Distribuce mění jméno. Pozor na podvodníky

19. 10. 2020 | Petr Kučera

E.ON Distribuce mění jméno. Pozor na podvodníky

Společnost E.ON Distribuce se od začátku roku 2021 přejmenuje na EG.D. Jde o zkratku z anglického Electricity and Gas Distribution, tedy distribuce elektřiny a plynu.

Varování pro SVJ. Zloději míří na stovky účtů

10. 10. 2020 | Veronika Hejná | 14 komentářů

Varování pro SVJ. Zloději míří na stovky účtů

Společenství vlastníků jednotek jsou v posledních týdnech terčem rozsáhlého podvodu. Základem je zfalšování voleb, krádež identity a nakonec pokus vybrat peníze z bankovního účtu.

Šmejdi přijdou o energii. Podvodníky zkrotí nová pravidla

29. 9. 2020 | Veronika Hejná | 10 komentářů

Šmejdi přijdou o energii. Podvodníky zkrotí nová pravidla

Poslanci mají v tomto týdnu začít projednávat novelu, která chce omezit nepoctivé zprostředkovatele při prodeji elektřiny a plynu.

Vystěhovat nájemníka bude těžší. Notářské zápisy na vyklizení nemusí projít

17. 8. 2020 | Veronika Hejná | 27 komentářů

Vystěhovat nájemníka bude těžší. Notářské zápisy na vyklizení nemusí projít

Pronájem nemovitosti nemusí být jen výnosný byznys. Majitelé se mnohdy potýkají s neplatícími nájemníky. Ty navíc nelze snadno z bytu vystěhovat. Kartami znovu zamíchalo nedávné rozhodnutí... celý článek

Partners Financial Services