mBank napíná žadatele o hypotéky

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 21. 12. 2007 | 7 komentářů
mBank napíná žadatele o hypotéky
Už skoro tři týdny slibuje polská mBanka Čechům hypotéku bez poplatků. Hypotéky měla původně začít poskytovat v polovině prosince, nyní to vypadá, že první hypotéku mBank schválí nejdříve v polovině ledna.

Kdo zvažoval, že si ještě před koncem letošního roku narychlo sjedná hypotéku přes internet a nebude ho to nic stát, má smůlu. Banka, která tuto velkorysou nabídku vypustila do světa s tím, že ještě v prosinci bude poskytovat levné hypotéky a spotřebitelské úvěry, slib nesplnila. Řeč je o polské mBance, která vstoupila na český trh letos na konci listopadu. Klientům, kteří o hypotéku od tohoto ústavu stojí, zatím nabízí pouze internetový kontaktní formulář a sazebník platný na prosinec. Jenže když teď zájemce internetový dotazník vyplní, a projeví tak o hypotéku zájem, prosincovou sazbu mu banka negarantuje.

Začátek internetových hypoték se odsouvá na leden. Potvrdil to Michal Čapek, který se v mBance na tyto úvěry specializuje. První klienty prý obslouží hned 2. ledna. Takzvané mPůjčky, tedy spotřebitelské úvěry, se prý mají také objevit už v průběhu ledna. Kdy přesně ale banka zatím neuvádí.

V tuto chvíli mohou všichni zájemci o hypoteční úvěr u mBanky vyplnit jedině online žádost o schůzku s přiděleným hypotečním poradcem. Ten by se zájemci měl ozvat do tří pracovních dnů a dohodnout termín schůzky, na které se upřesní detaily hypotéky. Od ledna by si klienti měli moci vyplnit i přímo online formulář k hypotéce, v níž může zájemce specifikovat některé parametry úvěrů. Nakonec se vše upřesní a dohodne na schůzce s hypotečním poradcem.

„Zpracování hypotéky bude trvat maximálně čtrnáct dnů. První výplaty hypoték tedy očekáváme ve druhé polovině ledna,“ tvrdí Čapek. Hypotéky, které chce v Česku mBank nabízet, by měly mít klasický formát s pevnou či variabilní úrokovou sazbou. Klasické hypotéky zatím bude možné fixovat na 1, 2, 3, 4 a 5 let nebo na aktuální mezibankovní úrokovou sazbu PRIBOR.  „Klient bude moci využít variabilní úrokovou sazbu, která se počítá podle aktuálního PRIBORu plus marže banky. Úrok se v takovém případě pohybuje vždy podle aktuální ceny peněz,“ dodává Čapek. Hypotéky vázané na sazbu PRIBOR v Česku již delší dobu nabízí i jiné banky. Ty nejčastěji nabízí hypotéku vázanou na roční sazbu, zatímco mBank se hodlá řídit tříměsíční úrokovou sazbou, tedy PRIBOR 3M.

V lednové nabídce by měla být trojice základních hypoték. Klient se bude moci rozhodovat mezi klasickou hypotékou, hypotékou bez doložení příjmu a hypotékou „Refinancování 24“, což by měla být varianta pro ty, kteří již mají hypoteční úvěr u jiné banky a končí jim doba fixace. Od února by měla banka umožnit i takzvané americké hypotéky. Klienti si budou prý moci vzít i hypotéky až na 110 procent hodnoty nemovitosti. Těch 10 procent navíc ale budou moci využít jedině na náklady spojené s hypotékou, třeba na zaplacení odhadu nemovitosti či na pojištění. Detaily však banka zatím nechce komentovat.

 

Láká vás hypotéka či jiný produkt od mBanky?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 12. 2007 10:54, Petr

Díky Fredy, jako vždy perfektně popsané i pro laika.

+84
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Bez poplatků. No konečně.

28. 11. 2007 | Patrik Nacher | 6 komentářů

Bez poplatků. No konečně.

Odpůrci vysokých bankovních poplatků dostali konečně, co chtěli. Polská mBanka nabízí vedení účtu i transakce zdarma. Úspěšná ovšem bude, jen pokud přiměje konzervativní Čechy opustit... celý článek

Ani u mBanky není vše zadarmo

27. 11. 2007 | Věra Tůmová | 28 komentářů

Ani u mBanky není vše zadarmo

Tajnůstkářské otevření internetové mBanky o sobotní půlnoci způsobilo mezi internetovou komunitou v Česku malé pozdvižení. Řada odpůrců bankovních poplatků zažádala o otevření účtu... celý článek

Partners Financial Services