Levnější elektřina za tisíce korun. Podvodníci si oblíbili aukce energií

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 18. 6. 2018 | 7 komentářů
Nejdřív to byly LED žárovky. Teď mezi podomními prodejci a neúnavnými telefonisty frčí energetické aukce. Slibují nejnižší cenu elektřiny. Možná ji opravdu dostanete. Možná ale zaplatíte tisícikorunovou pokutu.
Levnější elektřina za tisíce korun. Podvodníci si oblíbili aukce energií

Na jedné straně je výřečný obchodník, na druhé spotřebitel, který mu sedne na lep. Kulisy a argumenty se časem proměňují. Záměr je vždy stejný: prodat a zmizet. Trh s elektřinou a zemním plynem tak už několik let kazí příchuť podomního prodeje. Zákony jsou na straně lidí, pokulhává ovšem vymahatelnost práva a také vzdělání a informační gramotnost spotřebitelů.

Odvaz jménem aukce

Energetický regulační úřad, patron energetického trhu, nedávno upozornil, že rozdíl mezi dodavatelem a zprostředkovatelem, tedy prodejcem „výhodnější energie“, se v praxi často stírá. Někteří podomní prodejci se dokonce vydávají za dodavatele. Nestydí se mávat před očima deskami s logem známého dodavatele, loudit fakturu, opsat si z ní mezi řečí potřebné údaje a v nestřeženém okamžiku ji podstrčit k podpisu. Evergreen.

Seřezejte náklady

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Hitem posledních několika měsíců je zprostředkování aukcí. Nic proti nim. Myšlenka je dobrá a existují i společnosti, které opravdu sdruží na jedné straně domácnosti nebo firmy, na straně druhé dodavatele soutěžící o zajímavý balík odběratelů. Proto jsou ochotni jim dát nižší ceny než jedné jediné rodině. Dobrý záměr se skvěle prodává, a tak bylo jen otázkou času, kdy se ho chopí šmejdi. V jejich podání je všecko trochu jinak.

„Podnikatel zajde ke spotřebitelům domů nebo jim zavolá a slíbí zprostředkování výhodné aukce. Na jejím konci má být mnohem lepší cena za energie. Zprostředkovatel ovšem často nemluví o tom, že s nimi spotřebitel uzavře smlouvu. Zmíní se jen o nezávazné nabídce,“ popisuje praktiky podomních prodejců Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu, a dodává: „Ve skutečnosti ovšem může být spotřebitel sankcionován, pokud se rozhodne s vítězným dodavatelem smlouvu neuzavřít nebo ji následně vypovědět.“

Aukce nejsou jediným pochybným trendem na energetickém trhu. Podvodní zprostředkovatelé se chytají každé šance, která by mohla spotřebitele zmást, vyděsit ho a hlavně dotlačit k podpisu smlouvy. Příkladem je krach dodavatele nebo změna vlastníka dodavatele. „Společnost innogy pravděpodobně změní majitele. Šmejdi mají ve zvyku podobné transakce zneužívat. Navštíví odběratele, představí se jako zástupci nového dodavatele a požádají o podpis údajně jen kvůli formalitám. Přitom ale pracují pro někoho úplně jiného a předkládají smlouvu o změně dodavatele,“ dodává Petr Woff z projektu KupníSíla.cz.

Nekalé praktiky můžou využívat i někteří dodavatelé. V jejich podání jde hlavně o to, jak nabídku předkládají a zda jejich obchodní podmínky nejsou plné chytáků. „Příkladem je způsob prezentace plateb a způsob srovnání s nabídkami konkurence. Problematický bývá také prodej po telefonu, při němž zákazník nemá čas se rozmyslet,“ upřesňuje Jan Schindler, analytiky Kalkulátoru TZB-info.cz.

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

Zákon na straně lidí

Podle odborníků přitom není hlavní potíž v tom, že by spotřebitele málo chránily zákony. V řadě měst je například podomní prodej zakázán. „Podle mě drtivá většina současných problémů nevyplývá ze špatné legislativy, ale z přílišné důvěřivosti nebo lehkovážnosti občanů. Takže nejsou potřeba ani tak nové či lepší zákony, jako spíš celoživotní vzdělávání, například v práci s informacemi,“ míní Petr Woff. S tím souhlasí i Lukáš Zelený, podle něhož jsou v České republice zákony na ochranu spotřebitele dobré. „Potíž je v jejich prosazování. Spotřebitel je slabší smluvní stranou a často se bojí jít do soudního sporu, takže raději zaplatí pokutu,“ doplňuje.

Velkým problémem jsou stále smlouvy na dobu určitou uzavírané například na dva nebo tři roky. Lidé si zpravidla myslí, že po této době smlouvy skončí nebo se změní na smlouvy na dobu neurčitou, tedy bez závazku. „Legislativa je rozsáhlá, ale nedostatečná,“ oponuje Jan Schindler a dodává „Stačil by zákaz automatického prodlužování smlouvy s tím, že by zákazník po vypršení závazku mohl odejít jako u smlouvy na dobu neurčitou.“ Kromě toho je u některých dodavatelů obtížné zjistit, do kdy je smlouva uzavřena, ačkoli za nesprávný termín výpovědi sázejí tučné pokuty.

Obrana je přitom v mnoha případech jednoduchá: nepodepisovat nic mezi dveřmi, číst obchodní i smluvní podmínky, zjistit si totožnost toho, kdo zvoní u vašich dveří. „Spotřebitel by neměl nic podepisovat, objednávat, ani platit, pokud nemá ověřenou identitu, nabídku a reference protistrany. Nikdy nespěchejte, vždycky si nechejte čas na rozmyšlenou a informace čerpejte jen ze seriózních zdrojů,“ doporučuje Petr Woff.

Ani když smlouvu podepíšete, není pozdě. Prostudujte si ji a rozmyslete si, zda o ni opravdu stojíte. Pokud ne, napište odstoupení. „Vhodné je odstoupit od smlouvy bez zbytečného odkladu, nejpozději do čtrnácti dnů,“ radí Lukáš Zelený. Jestliže jste smlouvu podepsali zprostředkovateli, nezapomeňte odvolat také plnou moc. Je třeba dodat, že aukční společnosti nebo zprostředkovatelé nejsou dodavatelé, takže se na ně nevztahuje energetický zákon, jenž umožňuje odstoupit od smlouvy ještě patnáctý den po zahájení dodávek.

Padají milionové pokuty

Zároveň je důležité vědět, kam se můžete obrátit, pokud se s firmou dostanete do křížku. Energetický regulační úřad může spotřebitelům pomoct tehdy, pokud řeší spor s dodavatelem. Typicky jde o smlouvy o sdružených službách dodávky energie. Kupní nebo zprostředkovatelskou smlouvu, která byla podepsána se zprostředkovatelem, zase zpravidla řeší Česká obchodní inspekce. Ta má aktuálně plné ruce práce.

„Po podrobném posouzení několika smluv, které má nyní Česká obchodní inspekce k dispozici, vedeme pro podezření na nekalou obchodní praktiku několik správních řízení se zprostředkovateli, další desítky jsou ve fázi probíhajících kontrol,“ konstatuje Mojmír Bezecný, ústřední ředitel ČOI. Pokuty rozdává také Energetický regulační úřad. „Právě v těchto dnech jsme udělili za nekalé obchodní praktiky pokutu dva miliony korun. Prozatím je to rekordní částka a budou následovat další,“ dodává Vladimír Outrata, předseda Rady ERÚ.

Obě instituce spolupracují s Ministerstvem průmyslu a obchodu na úpravě energetického zákona, jenž by mohl nově zavést dohled nad zprostředkovateli, který funguje například při poskytování úvěrů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 6. 2018 15:49, Jarek

Tak zrovna Bohemka jsou ty největší košťata. Jak se stylem podomního prodeje, se žárovkami, tak s cenami a nevýhodnými dodatky.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2018 8:43, Omasta

Vysvětlete mi, co je na tom špatného, když spotřebitel vodí prodejce za nos a nakonec odmítne nejvýhodnější nabídku. Tak je právem potrestán pokutou.

Jiná věc je, že většina lidi má už ceny nižší než ve veřejných cenících. To ale pravděpopédsobně nebude babička, která tomu nerozí.

Já mám už mnoho let Bohemia Energy, má tanm nejnižší ceny a taky dřív pisálci psali, že jsou to podvodní. Těžko rozhodneme, kdo je větší šmejd, jestli poskytovatel nebo novinář.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services