Elektrika, plyn a extra poplatky. Tisíc za fakturu, stovka za upomínku

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 19. 3. 2018 | 3 komentáře
Na faktuře za elektřinu nebo zemní plyn můžete objevit podivné poplatky. Například za to, že jste zavolali na zákaznickou linku. Nebo za to, že vám dodavatel poslal opis ztracené smlouvy. Zjistili jsme, co všechno vám dodavatelé naúčtují k ceně energií.
Elektrika, plyn a extra poplatky. Tisíc za fakturu, stovka za upomínku

Když se rozhodnete pro změnu dodavatele elektřiny nebo zemního plynu, měli byste si pořádně prostudovat ceníky. Vedle běžného ceníku za energie zapátrejte také po ceníku doplňkových služeb, administrativních poplatků nebo sankcí. Vyhnete se nemilému překvapení, když váš účet za energie vyskočí o stovky nebo tisíce korun, protože jste opomněli, že si dodavatel za některé služby účtuje extra peníze.

Šest tisíc za ukončení smlouvy

Administrativní poplatky jsou staré jako samotný trh s energiemi. Dodavatelé si účtují peníze navíc například za vystavení opisu faktury nebo smlouvy. Pokud je částka rozumná, dá se to pochopit. Dodavatel inkasuje stovku nebo dvě za to, že jeho pracovník dohledal smlouvu, vytiskl ji a poslal poštou. Budiž. Nepořádný spotřebitel se poučí, že má na své papíry dávat pozor.

„Poplatky považuji za férové do určité výše, která odráží oprávněné náklady a přiměřený zisk. Nemůžou ale představovat prostředek, který má odradit zákazníka, aby něco požadoval. Za zcela neakceptovatelné považuji deaktivační poplatky spojené s předčasným, i když oprávněným ukončením smlouvy,“ říká Jan Schindler, analytik Kalkulátoru TZB-info.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Poplatky za předčasné ukončení smlouvy účtují dodavatelé ve chvíli, kdy vypovídáte smlouvu na dobu určitou, sjednanou například na dva roky, aniž nastal ten správný čas. Smlouvy se závazkem jsou komplikované, dodavatelé požadují, abyste je vypověděli před jejich opětovným prodloužením, a to vždy ke konkrétnímu datu. Pokud se o den spletete, hned vám ve schránce přistane složenka s pokutou. Deaktivační nebo sankční poplatky přitom nejsou z nejlevnějších. Pohybují se v řádech tisíců korun. Například společnost Bohemia Energy účtuje za jednostranné a neoprávněné ukončení smlouvy 6050 korun za každé odběrné místo. Společnost Lidová energie bude požadovat 4000 korun.

Sankce za předčasné ukončení smlouvy patří vůbec k nejvyšším poplatkům, které dodavatelé ve svých speciálních ceníkách mají. Upsáním se na dobu určitou ale jako spotřebitel dáváte všanc ještě víc – svoji svobodu. „Nejčastější cenou, kterou odběratelé zbytečně platí, je ztráta svobody při uzavření smlouvy na dobu určitou. Někdy spotřebitel vychází z obchodního vztahu jako poražený, ale pokud se poučí, může díky cenné zkušenosti nakonec ještě vydělat,“ míní Petr Woff, zakladatel portálu KupníSíla.cz.

Poplatek za návštěvu pobočky

K vůbec nejčastějším extra poplatkům dodavatelů patří pokuta za zaslání upomínky ve chvíli, kdy zapomenete zaplatit zálohu. Tady se poplatky pohybují v řádech stovek. Někteří dodavatelé si účtují peníze až za druhou nebo třetí upomínku, jiní vám pokutu napálí hned napoprvé. Například společnost Europe Easy Energy vám naúčtuje až třetí upomínku, zaplatíte za ni 200 korun. Společnost Stabil Energy požaduje za SMS nebo telefonickou upomínku 100 korun, za písemnou upomínku 300 korun. Dodavatel One Energy&One Mobile chce za první upomínku 10 korun, za druhou upomínku 95 korun, za třetí už 500 korun.

Zatím se zdá, že na speciální poplatky jsou experti hlavně menší dodavatelé, ale najdete je i v ceníkách velkých společností. Tak například společnost ČEZ vám u produktové řady Basic a eTarif sice vyřídí požadavky zadané on-line nebo e-mailem zdarma, ale pokud zavoláte na zákaznickou linku nebo zajdete na zákaznické centrum, už platíte. Dotazy spojené s fakturací, pohledávkami, smluvními vztahy nebo jiné poradenství vás po telefonu budou stát 42,35, na pobočce 60,50 koruny. Někteří dodavatelé s vámi budou chtít komunikovat jen on-line, proto u nich zaplatíte za službu zasílání papírových faktur. Například společnost Energie ČS vám za zaslání ročního vyúčtování v listinné podobě naúčtuje 30 korun. Společnost X Energie chce za zaslání faktury poštou 95 korun a DPH.

Občas se každému z nás stane, že někam zašantročí fakturu nebo smlouvu. Vždycky u svého dodavatele můžete zažádat o jejich opis. Měl by vám vyhovět. A většinou vám k tomu naúčtuje i administrativní poplatek. Padesát nebo sto korun je ještě v normě. Na energetickém trhu jsou ale i takoví borci, kteří chtějí tisíc korun. Takto vysoký poplatek si účtuje například společnost Lidová energie. Tisícovku zaplatíte za opis faktury, smlouvy nebo ztraceného uvítacího dopisu. Ten dodavatelé posílají před zahájením dodávky a mimo jiné tam bývají i informace o výši záloh.

Propojeno!

Pomoz si sám?

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Uvažujte, ať víte, co odpovědět, až se topná sezona zeptá, co jste dělali v létě. A my vám s tím přemýšlením pomůžeme, začněte třeba těmihle otázkami. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak taková změna probíhá a kolik času zabere? Odpovědi v článcích níž:

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Přišlo vyúčtování energií a dodavatel po vás chce, abyste mu příště platili vyšší zálohy? Příliš vysoké? Přečtěte si, jak dodavatelé zálohy stanovují a jak se s nimi domluvit na jejich úpravě.

Jak nastavit nové zálohy na energie

Nespolupracujete? Zaplaťte

K tradičním poplatkům přibývají ještě další, nové, které reagují na vývoj na energetickém trhu. Množí se například případy, kdy spotřebitelé uzavřou smlouvu hned s několika dodavateli. A nastávají komplikace, přetahovaná dodavatelů o odběrné místo.

Lama Energy po vás bude požadovat 2500 korun ve chvíli, kdy uzavřete smlouvu s jiným dodavatelem během účinnosti smlouvy s touto společností.

Obecní plynárna bude chtít 3000 korun, pokud budete lživě tvrdit, že už nejste majitelem domu nebo vám skončila smlouva o nájmu. Této situace totiž někteří spotřebitelé využívali k tomu, aby odběrné místo přepsali na jiného odběratele a zbavili se tak nevýhodné smlouvy.

Vyřizujte on-line. Zdarma

Rozsah administrativních a sankčních poplatků je velmi pestrý. Vedle přiměřených a pochopitelných částek, například desítek korun za zaslání opisu faktury, se objevují i přemrštěné sumy, nad nimiž zůstává rozum stát.

Dodavatelé nejčastěji poplatky vysvětlují tím, že administrativní zátěž narůstá, proto je účtují. „S ohledem na rostoucí administrativní zátěž jsme byli nuceni některé poplatky zavést. Nicméně naši zákazníci mají zároveň možnost využít služeb webové kanceláře, kde si mohou řadu záležitostí souvisejících s dodávkami energií velice rychle, jednoduše a zdarma vyřídit,“ konstatuje Hana Novotná, tisková mluvčí společnosti Bohemia Energy.

Zjistěte si proto, zda u svého dodavatele neplatíte zbytečně navíc. Pokud má společnost on-line portál, většinou si zde můžete řadu požadavků vyřídit z domova bez absurdního poplatku navíc.

Příklady vybraných extra poplatků dodavatelů

Poplatek

Částka

Dodavatel

Lživé tvrzení o ukončení vlastnictví nebo nájmu s důsledkem na ukončení smlouvy

3000 Kč

Obecní plynárna

Jednostranné a neoprávněné ukončení smlouvy za každé odběrné místo

6050 Kč

Bohemia Energy

Sjednání splátkového kalendáře

100 Kč

Energie ČS

Třetí upomínka

200 Kč

Europe Easy Energy

Třetí upomínka

500 Kč

One Energy & One Mobile

Telefonická nebo SMS upomínka

100 Kč

Stabil Energy

Pokuta za uzavření smlouvy s jiným dodavatelem během účinnosti smlouvy

2500 Kč

Lama Energy

Deaktivační poplatek

4000 Kč

Lidová energie

Ušlý zisk z každé neodebrané MWh

300 Kč

Lidová energie

Opis faktury, smlouvy, uvítacího dopisu

1000 Kč

Lidová energie

Zaslání faktury poštou

105 Kč

X Energie (produkt Basic)

Zdroj: Ceníky dodavatelů. Pozn.: Výčet není kompletní. Představuje náhodně vybraný vzorek speciálních poplatků dodavatelů.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

5. 3. 2024 | Lucie Weissová

Plyn je levný. Taky proto, že je z Ruska, říká expert

Domácnosti vítají, že po těžkých časech zamířily ceny plynu dolů. Každá mince má ale jak líc, tak rub. Lukáš Kaňok ze společnosti Kalkulátor.cz vysvětluje, co za poklesem ceny vězí... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Partners Financial Services