Jsou výtahy v panelácích časovanými bombami?

Milan K. Osvaag | rubrika: Bydlení | 3. 4. 2007 | 19 komentářů
Jsou výtahy v panelácích časovanými bombami?
Až 80 % výtahů v České republice nesplňuje normy Evropské unie. Závady jsou u většiny zařízení natolik závažné, že mohou zavinit zranění lidí. Takové byly před 3 lety první informace Institutu technické inspekce o stavu českých výtahů. Majitelé domů, kde výtahy fungují, by měli podle závazků ČR vůči EU nedostatky odstranit do roku 2010. Chybí jim na to ale peníze. Co mohou dělat, když na jeden výtah potřebují až 1,5 miliónu Kč?

"Na jeden výtah je zapotřebí až kolem jednoho a půl miliónu korun," říká ředitel Stavebního bytového družstva Krušnohor František Ryba. Jím řízené severočeské družstvo spravuje v několika městech domy o více než 10 tisících bytů. Na rekonstrukce všech výtahů by podle Ryby družstvo potřebovalo bezmála tři čtvrtě miliardy korun. Není ale kde brát.


Pomůže Evropská unie?

"Z nových programů Evropské unie bude možné čerpat dotace i na opravy zařízení panelových domů, tedy i na rekonstrukce výtahů," napsala v jedné zprávě Ministerstva pro místní rozvoj jeho bývalá tisková mluvčí Jana Víšková na konci loňského prosince. Tomuto tématu jsme se věnovali v článku Opravte si panelák za státní a evropské peníze."Evropské peníze v objemu zhruba 750 miliónů korun ročně půjdou na opravy panelových domů, na rekonstrukce sídlišť a jejich infrastrukturu a mimo jiné také na zajištění nového sociálního bydlení pro romské občany," uvedla Jana Víšková.


Ročně výtahy v ČR přepraví více než 7 biliónů pasažérů.

Peníze ze strukturálních fondů EU by se tak prý mohly využít například na úpravy sídlištního prostoru, budování či modernizaci rekreačních ploch, které jsou součástí sídlišť, zlepšení infrastruktury v rámci sídlištních celků, odstranění statických poruch nosných konstrukcí a opravy konstrukčních nebo funkčních vad konstrukce panelových domů či opravy a hlavně rekonstrukce technického vybavení domů. Do roku 2013 by z peněz EU mohlo podle opakovaných prohlášení na opravy paneláků dorazit kolem pěti miliard korun.

Od té doby ale další informace o takové možnosti nepřišla. "Ne, nevím o tom, pokud by to bylo jen trochu možné, okamžitě bychom o peníze žádali, protože na opravy výtahů nemáme žádnou šanci jiné peníze získat," tvrdí Jaroslav Kudrlička, který řídí akciovou společnost Mostecká bytová. Firma spravuje 6 500 bytů v panelových domech. V drtivé většině z nich jsou výtahy. Podle Kudrličky je prakticky jedno, jak jsou výtahy staré. Paneláky se stavěly ještě v 90. letech, ale ani nejnovější výtahy nové předpisy EU nesplňují.

Podle dřívějších odhadů odborníků bude nutné vydat na rekonstrukce či výměny výtahů v České republice celkem nejméně 50 až 60 miliard korun. V republice je kolem 80 tisíc výtahů, zhruba polovina z nich v panelových domech.


Chybí to hlavní - bezpečí

Závady výtahů jsou podle odborníků ze 70 % způsobeny chybami projektantů a ze 30 % špatným užíváním a nedostatečnými opravami. Výtahy by měly mít dvojité dveře, speciální brzdící systém a další technická zařízení, která se do zdviží dříve nemontovala. "Technicky to není problém. Výtahy lze rekonstruovat v prostorách, v nichž jsou. Jde jen o výměnu starých technologií za nové," říká majitel výtahářské firmy Jiří Hasman. Jen ve starých domech, kde jezdí výtahy v původně jen oplocené šachtě, je podle něj rekonstrukce náročnější.

"Jenomže nájemníci to ze svého nikdy nezaplatí," argumentuje Kudrlička. Úvěry od bank by sice možná dostali, ale spláceli by tolik, že by se jim už pomalu vyplatilo vzít si hypotéku na dům. Už před rokem zveřejnila Česká asociace výrobců výtahů zprávu vycházející z 13 tisíc inspekčních prohlídek. Její závěr je jednoznačný: výtahy v obytných domech jsou nebezpečné. U 60 % výtahů prokázaly prohlídky špatnou přesnost zastavování. Čtyři pětiny výtahů mají špatná, nebo vůbec žádná zastavovací zařízení uvnitř výtahové šachty. Stejný počet jich má nebezpečné zajišťovací zařízení u šachetních dveří, píše se ve zprávě ČAVV.

Člověk je při tom ve výtahu zcela bezbranný a musí se plně svěřit do péče stroje. A když se něco stane, nemá jinou možnost, než se pomocí mobilu dovolat pomoci. "Výtahy nejsou vybaveny obousměrným dorozumívacím zařízením," vysvětluje generální sekretář České asociace výrobců výtahů Jan Dvořák. Český rekord v době strávené ve výtahu je podle něj i proto plných 52 hodin. Zastaralé výtahy v panelácích mají podle něj více než 70 rizikových míst a stávají se časovanými bombami sídlištních domů. Výtahy montované před rokem 1999 jsou, jak říká Dvořák, prakticky všechny nevyhovující. Vysoce nebezpečná rizika by se přitom měla odstranit do 5 let.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.


Kde brát a nekrást?

V České republice je nainstalováno asi 85 tisíc výtahů. Nejvíce jich je v Moravskoslezském kraji. Ročně výtahy v ČR přepraví více než 7 miliard pasažérů. Ze statistik nehodovosti vyplývá, že výtah je nejbezpečnější dopravní prostředek. Možná proto jsou starosti o technický stav, údržbu a rekonstrukce výtahů tradičně zcela na okraji pozornosti majitelů domů.

Poruba je jeden z obvodů Ostravy, kde stojí nejvíce paneláků. Podle oficiálních výstupů radnice tohoto městského obvodu Ostravy potřebuje prakticky každý z paneláků se 16 tisíci byty, které obvod vlastní, opravy. A výtahy jsou prý samostatnou kapitolou. Podle střídmých odhadů ale každý z nich potřebuje zhruba půl miliónu korun na rekonstrukci. "Takové peníze ale nikdy mít nebudeme," opakovaně zní z radnice.

Další možnosti financování 
Program Panel není jedinou šancí pro majitele domů, jak získat peníze na opravy. Státní fond rozvoje bydlení poskytuje dotace na opravy panelových domů v havarijním stavu. Podle ředitele fondu Jana Wagnera lze na panelové domy využít i programy na opravy a modernizaci bytových domů nebo programy na podporu bydlení mladých. Ministerstvo pro místní rozvoj má zase program Regenerace panelových sídlišť.

Základním nástrojem české pomoci vlastníkům panelových domů je dotační program Panel. Z něj poskytuje Českomoravská záruční a rozvojová banka buď záruky za úvěry, které si vlastníci vezmou na opravy, nebo dotace na úhradu úroků z těchto úvěrů.
 "Sedm set miliónů korun je částka, kterou máme nyní k dispozici. Budeme se ji ale snažit ještě navýšit," řekl médiím generální ředitel banky Ladislav Macka. V roce 2006 poskytla banka z programu Panel 277 záruk za 1,17 miliardy korun a 839 dotací na úroky z úvěrů za 1,3 miliardy korun. Záruky banka poskytuje na celou dobu splatnosti úvěru až do výše 80 % nesplacené jistiny, dotace na úhradu úroků až do výše 4 %. Vyplácí je postupně v pololetních splátkách po celou dobu splácení úvěru, nejvýše však po dobu 15 let od data uzavření smlouvy.

Oproti loňskému roku se program Panel musel přizpůsobit evropské legislativě. "Jednou ze změn je to, že se nově bude na vlastníky domů včetně obcí pohlížet jako na podnikatele," vysvětluje František Tlapák ze Svazu českých a moravských bytových družstev. Jiný je podle něj i postup, jakým se bude o podporu žádat. "Při podání žádosti budou majitelé předkládat jen část dokladů, které byly nutné loni," vysvětluje Ladislav Macka. Banka žádost posoudí a sdělí žadateli, zda může podporu získat. Ten následně případně dodá ostatní doklady.

Koncem října schválila Evropská komise nová pravidla státní podpory pro Českou republiku na období let 2007 - 2013. Ta snížila maximální míru veřejné podpory. To znamená, že z celkových investičních nákladů dostane investor méně, než dříve. Veřejná podpora nesmí podle nových pravidel překročit 15 % celkových nákladů. Pokud je žadatelem o dotaci střední podnikatel, dostane maximálně 25 a malý podnikatel 35 % celkových nákladů. Zbytek musí doplatit ze svého, nebo z půjček či úvěrů.

"Jinými slovy, zatím nevíme nic konkrétního a můžeme jen zkoušet nějaké peníze někde sehnat. Jsem zvědavý, jak nás kdo bude postihovat, pokud závady výtahů v časovém limitu, k němuž se upsala vláda, nestihneme odstranit," uzavírá František Ryba.

Co deregulace nájemného přinese pronajímatelům, a co nájemníkům?

Odpověď nejen na tuto otázku najdete v našem speciálu Deregulace nájemného: legislativa, rady, názory, rozhovory

Seznámíme vás se souvisejícími změnami občanského zákoníku a zákona o sociální péči. Poradíme vám, jak řešit praktické problémy, ať se jedná o výpočet nájemného, problematiku vztahů pronajímatel - nájemník nebo nárok na příspěvek na bydlení. Dozvíte se, jak deregulaci vidí nezávislí odborníci, Ministerstvo pro místní rozvoj, zástupci sdružení majitelů domů a nájemníků s regulovaným či tržním nájemným.

Bydlíte v domě s výtahem? Cítíte se v něm bezpečně? Potřebuje váš výtah opravit? Pokud již opraven byl, jak byla oprava financována a kolik stála?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 4. 2007 7:57, Michal Kára

Souhlasim, podle tonu clanku by clovek rekl, ze ve vytazich umira nekolik desitek lidi rocne a dalsi stovky jsou v nich zraneny...

Zobrazit celé vlákno

+59
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 4. 2007 22:50, Radek

Nejprve k jisté, ale velmi závažné nepřesnosti. Odkud asi autor čerpal zcela nesmyslné číslo z městského obvodu Poruba o počtu paneláků a bytů, případně výtahů ? Již od roku 2002 vlastní Poruba cca 2 000 bytů v cca 30 domech, když ostatní domy ( cca 10 000 bytů) prodala v privatizaci malým bytovým družstvům. A to ještě v největším z nich (15. pater) rekonstrukci výtahů provedla a v rekonstrukcích dále pokračuje.

Za dobu svého vlastnictví tato malá družstva již ve více než 90 % případu provedla kompletní výměnu výtahů (nová větší kabina, nový výtahový stroj a elektronika, včetně ohrazení atd.). Jen pro orientaci tato kompletní výměna za NOVÝ výtah (viz Nařízení vlády 27/2003, kterým se stanoví technické požadavky na výtahy) s osmi stanicemi vyjde v podmínkách Ostravy na cca 800 000 Kč, družstvo v tomto domě při sazbě 22,- Kč/měsíc/m2 výběru do fondu oprav vybere zhruba 30 000,- Kč měsíčně.

Pojďme ještě dále. Rekonstrukce výtahu + výměna oken v domě + kompletní zateplení včetně střechy u domu tohoto rozměru = cca 4 700 000,- Kč. Dům má 24 bytů tj. do výše 4 800 000,- Kč dostane družstvo úvěr bez nutnosti zástavy nemovitosti. Měsíční splátka bance při délce splatnosti úvěru 15 let bude činit 39 520,- Kč při fixním úroku na celou dobu ve výši 5,5 %. Minimální výběr do fondu oprav musí činit o 20% více než je splátka bance, což je cca 47 600,- Kč. Do fondu oprav tedy musí být výběr minimálně 35,- Kč/měsíc/m2 tj. zvýšení na průměrný byt o cca 600 - 700 Kč/měsíc. Současně však při provedení výše uvedených opatření dojde dle auditu ke snížení energetické náročnosti budovy o minimálně 40%. Můžeme tedy směle snížit zálohy na teplo o cca 20% a tím z větší části kompenzovat zvýšení příspěvku do fondu oprav.

Dokážu-li jako bonus získat 4% od Státního fondu rozvoje bydlení jako úrokovou dotaci mám na 15 let úvěr s úrokem 1,5%. Co při výše uvedeném potřebuji více ? Za jak moc nezvládnutelné se to dá považovat ?

Takže kdo dnes projde Porubou uvidí, že velká část domů již je opravena a další část domů se letos opravuje. Autorův článek je zcela zbytečně pesimistický a málo faktografický.

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Opravte si panelák za státní a evropské peníze

23. 3. 2007 | Kateřina Boušová

Opravte si panelák za státní a evropské peníze

Bydlíte v paneláku starším než zhruba 30 let? Pak vězte, že svoje "nejlepší léta" má váš dům již dávno za sebou a že je nejvyšší čas do něj investovat. Kde ale vzít statisíce či dokonce... celý článek

Koupě nemovitosti: na co se zaměřit při prohlídce

15. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Koupě nemovitosti: na co se zaměřit při prohlídce

Chystáte se na prohlídku vyhlédnuté nemovitosti? Víte, co v bytě či domě zkontrolovat, na co se zeptat v souvislosti se stavebně-technickým stavem nemovitosti a právními náležitostmi?... celý článek

Aby nám paneláky nespadly na hlavu

13. 12. 2005 | Karel Doležal

Aby nám paneláky nespadly na hlavu

Bydlíte v paneláku? Pak možná řešíte špatný nebo dokonce havarijní stav domu. Panely praskají a rozestupují se, střechou zatéká, fasáda by potřebovala nový nátěr či zateplení, ale kde... celý článek

Patří panelová sídliště do šrotu?

20. 5. 2005 | Jiří Šedivý | 2 komentáře

Patří panelová sídliště do šrotu?

Přinese nedobrý stav panelových domů postupný zánik sídlišť? Nebo se z nich kvůli odlivu bohatších časem stanou jakási ghetta chudších? Co si o panelu a jeho budoucnosti myslí česká... celý článek

Úvěr na bydlení? Ale jaký a jak?

12. 5. 2005 | Jiří Šedivý

Úvěr na bydlení? Ale jaký a jak?

Konkurence na trhu půjček na bydlení se přiostřuje. Úvěry, meziúvěry, nové "hypo-top-úvěry", hypotéky a nejrůznější kombinace… Kdo se v tom má vyznat? Setřídili jsme a představujeme... celý článek

Partners Financial Services