Úspěch, hlásí mmcité. O nové akcie na pražské burze byl zájem

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 26. 7. 2023
Úspěch, hlásí mmcité. O nové akcie na pražské burze byl zájem
Tým mmcité
Zdroj: mmcité

Skupina mmcité, výrobce městského mobiliáře z Uherského Hradiště, prodala při veřejné nabídce (IPO) všechny nabízené akcie. Úpis skončil dnes v poledne.

Emise byla přeupsána o 128,24 procenta. Firma nabízela milion akcií, investoři měli zájem skoro o třetinu navíc. Většina ze zájemců nicméně podala objednávky na spodní hranici cenového rozpětí, které bylo od 160 do 200 korun za akcii.

„Kniha objednávek byla naplněna již v průběhu devátého dne z celkových čtrnácti, během kterých úpis probíhal. Díky velkému zájmu o úpis museli být někteří investoři v rámci alokace (přidělování upsaných akcií jednotlivým upisovatelům) kráceni, což je u takto úspěšných úpisů zcela standardní,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Obchodování s akciemi společnosti mmcité začne 1.srpna za upisovací cenu 160 korun pod tickerem MMCTE.PR (ISIN CZ0005138826) na trhu Start pražské burzy v aukčním režimu. Burza už dříve oznámila, že od 1. září budou všechny emise trhu Start převedeny do režimu kontinuálního obchodování, budou tedy obchodovány stejným způsobem jako akcie z ostatních trhů pražské burzy. Psali jsme podrobněji: Trh Start pražské burzy změní způsob obchodování

IPO mmcité objednávkyZdroj: Burza cenných papírů Praha

Kniha objednávek mmcité na pražské burze.

Společnost obdržela od investorů 160 milionů korun, použít je chce k rozšíření výrobních kapacit. „Vývoj posledních let nám přinesl enormní navýšení poptávek, a tudíž i nárůst realizovaných zakázek. Navýšení výrobních kapacit je pro nás nevyhnutelným krokem,“ říká David Karásek, majoritní vlastník a zakladatel společnosti.

mmcité nabízela na burze třetinový podíl ve společnosti. „Investoři ji tak ohodnotili na 480 milionů korun při násobku očekávaného letošního čistého zisku PE 9,75x a násobku provozního zisku EBITDA 5,63x,“ upřesňuje František Bostl, šéf společnosti Starteepo, která IPO zastřešovala.

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Karásek založil firmu na výrobu městského mobiliáře v roce 1994, tehdy ještě se společníkem. Za téměř 30 let existence vybudovalo mmcité včetně Česka 11 poboček v Evropě a Severní a Jižní Americe, s pomocí distributorů pak loni prodala výrobky do 52 zemí světa. Kromě výroby v Česku a Brazílii se firma věnuje i designu. Zhruba 80 procent produkce dnes putuje do zahraničí, například z USA pochází přibližně 14 procent tržeb skupiny.

Celkové konsolidované tržby skupiny mmcité dosáhly v roce 2022 výše 1,161 miliardy korun, meziročně vzrostly o 40 procent. Provozní zisk EBITDA sice proti roku 2021 vzrostl o 22,5 procenta na zhruba 61 milionů korun, jenže oproti roku 2020 je nižší o 25 milionů korun. Klesaly i čisté marže podniku – z 8,8 procenta v roce 2020 přes 3,53 procenta v roce 2021 na 2,77 procenta v roce 2022.

Jak porazit inflaciZdroj: peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

9. 5. 2024 | Jan Traxler | 5 komentářů

Kolik vám vynesou dividendy z českých akcií? Přehled

Nejvyšší dividendový výnos z akcií obchodovaných na pražské burze nabízejí pravidelně Moneta, Philip Morris a ČEZ. Kolik dostanou akcionáři letos a jaký je výhled do příštích let?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Partners Financial Services