Akcie těžily z dočasného optimismu investorů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 8. 9. 2010
Akcie těžily z dočasného optimismu investorů
Akcie minulý týden pod vlivem příznivých makroekonomických zpráv posilovaly. Nad jejich dalším růstem se ale vznáší řada otazníků.

Minulý týden vyšly nad očekávání dobré statistiky. Ta nejlepší přišla z Číny. Tamější index nákupních manažerů vzrostl v srpnu z červencového 17měsíčního minima, díky čemuž se vytratily obavy o budoucnost globálního růstu. Optimismus ještě podpořily páteční americké statistiky. Americká míra nezaměstnanosti za srpen vzrostla na 9,6 procenta. Takový výsledek se čekal, ale příjemně překvapila doprovodná čísla. Pracovních míst v nezemědělském sektoru totiž ubylo méně, než se čekalo, v soukromém sektoru jich naopak přibylo více.

Eurozóna také přispěla svou troškou dobrých zpráv. Index nákupních manažerů ve službách za srpen stejně jako maloobchodní prodeje za červenec stouply více, než se čekalo. Naopak podle očekávání dopadly index spotřebitelských cen za srpen, který vzrostl meziročně o 1,6 procent, a míra nezaměstnanosti za červenec, která stagnovala už pátý měsíc na 10 procentech.

Statistiky minulého týdne v čele s čínským indexem a údaji z amerického trhu práce tak vzbudily naději, že světová ekonomika na tom možná nebude tak špatně. Na finanční trhy se proto dočasně vrátila dobrá nálada.

Světové akciové trhy

Díky dobrým zprávám ve formě makroekonomických statistik zavládla na akciových trzíchvýtečná nálada. Přišly i z podnikové sféry, kde potěšil výsledkem hospodaření například francouzský výrobce luxusního zboží Hermes či rakouská stavební společnost Strabag. Ale nezůstalo jen u výsledků hospodaření. Společnost 3M oznámila další akvizici a zdravotnická firma Cigna taktéž. To vše byly pro akciové trhy dobré zprávy. Panevropský index DJ STOXX 600 vzrostl ke hladině 260 bodů. Nejmenší zisky ze sledovaných indexů si připsal index pražské burzy PX. 

Pražská burza

V minulém týdnu si index PXpřipsal 0,4 procenta. Týden to byl velmi netradiční. Zatímco akcie většiny společností se pohybovaly mezi 2% ztrátou a 3% ziskem, dvě společnosti vybočily z řady. Tou první byla developerská společnost Orco, jejíž akcie si připsaly bezmála 30 procent. Podpořily ji hospodářské výsledky. Druhou společností s výrazným pohybem ceny akcie byla telekomunikační společnost Telefónica O2. Ta se v pátek obchodovala poslední den s nárokem na dividendu a mnozí investoři dali raději přednost kapitálovému výnosu v očekávání následného poklesu ceny akcie Telefónica O2.

Nad nulou nakonec udržely index PX akcie bank, které jsou v indexu silně zastoupeny. Bankovní tituly na pražské burze totiž povzbudilo hodnocení časopisu Global Finance. Ten je zařadil mezi nejbezpečnější banky podle dlouhodobého hodnocení závazků a celkového objemu aktiv. V rámci střední a východní Evropy se na 1. místě umístila Česká spořitelna ze skupiny Erste Bank, hned následovaná Komerční bankou. To potvrzuje, že český bankovní sektor je relativně zdravý. Erste Bank si připsala tři procenta a Komerční banka šest procent.

SPAD

Developerská skupina Orco Property Group zveřejnila výsledky za první pololetí roku 2010. Čistý zisk skupiny dosáhl 238 milionu eur. To je lepší výsledek, než se čekalo. Investoři nadšeně vynesli cenu akcie vzhůru skoro o 30 procent. Za dobrým výsledkem ale stojí jednorázový efekt 270 milionů eur z restrukturalizace dluhopisů. Víc napovídajícím číslem je proto provozní zisk, který dosáhl 38 milionů eur. Přestože je výborný výsledek ve formě čistého zisku jen kouzlem s čísly, mají investoři důvod k radosti. Podle posledních zpráv to totiž vypadá, že Orco přes všechny své peripetie přežije.

V úterý zveřejnila výsledky petrochemická společnost Unipetrol. Za letošní první pololetí dosáhla čistý zisk 829 milionů korun. Loni v pololetí vykázala ztrátu téměř 550 milionů Kč. Letošní výsledky jsou jen nepatrně nad odhadem trhu. Investoři výsledky víceméně očekávali, neboť nejdůležitější data již před několika týdny v podobě odhadu některých provozních ukazatelů. Společnosti pomohlo ke zlepšení hospodaření jak příznivější vnější prostředí, tak i vnitřní faktory. Její tržby se meziročně zvýšily o 37 procent na téměř 41,5 miliardy korun.

Tady vidíme vliv rostoucí poptávky po produktech Unipetrolu. Úsporná opatření společnosti zase pomohla ke snížení čistých finančních nákladů o 4 procenta. Provozní zisk Unipetrolu za pololetí vzrostl na 1,3 mld. Kč.

V rámci tří hlavních činností Unipetrolu se na zisku společnosti tradičně nejvíce podílel rafinérský segment (před petrochemií a maloobchodním prodejem motorových paliv). Těžil totiž hlavně z vyšší poptávky v regionu střední a východní Evropy a z vyšších marží. Ty rostly i v petrochemickém segmentu. Nedostatek některých chemikálií (propylénu a polypropylénu) na trhu totiž táhl ceny vzhůru, což zapříčinilo mezičtvrtletní nárůst modelových marží (o 14 procent, respektive 9 procent).

Výsledky společnosti nepřinesly velké překvapení, proto ani cena akcie Unipetrolu příliš nereagovala. Akcie Unipetrolu skončily minulý týden tam, kde ho začaly.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz .

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na finančních trzích roste napětí

1. 9. 2010 | redakce Peníze.CZ

Na finančních trzích roste napětí

Světové akciové trhy minulý týden padaly. Chmury investorů nerozptýlil ani mírně vyšší růst hrubého domácího produktu USA, než se čekalo.

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

31. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Další pokles při nízkých objemech obchodů

Většina akcií na pražské burze dál oslabovala při malém zájmu investorů. ČEZ se v průběhu minulého týdne dokonce opět dostal na letošní minimum. Velkému zájmu investorů se s blížící... celý článek

Na trhu dál panuje pesimismus

27. 8. 2010 | B.I.G. Expert

Na trhu dál panuje pesimismus

Na akciových trzích stále převládá nejistota. Index PX pražské burzy se dostal zpět do pásma 1 100 až 1 150 bodů, ve kterém je v posledním roce jako doma. Nic na tom nezměnily ani příznivé... celý článek

Nad přívalem špatných zpráv už nejde zavírat oči

25. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Nad přívalem špatných zpráv už nejde zavírat oči

Na světové finanční trhy plnou silou dolehla nepříjemná realita. Ano, světová ekonomika zpomaluje a je to horší, než se myslelo. Minulý týden to potvrdilo hned několik statistik.

Partners Financial Services