Nad přívalem špatných zpráv už nejde zavírat oči

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 25. 8. 2010
Nad přívalem špatných zpráv už nejde zavírat oči
Na světové finanční trhy plnou silou dolehla nepříjemná realita. Ano, světová ekonomika zpomaluje a je to horší, než se myslelo. Minulý týden to potvrdilo hned několik statistik.

Světová ekonomika zpomaluje, což minulý týden potvrdilo hned několik statistik. Začněme v Evropě. Německý index ekonomického sentimentu ZEW klesl více, než se čekalo. Německu se tedy nedaří až tak dobře, jak by se mohlo zdát ze statistik předchozích týdnů. Přesněji řečeno, Německu se tak dobře dařit nebude, neboť index ZEW je tzv. předstihový indikátor, který nám napovídá o budoucím vývoji. Na konci týdne navíc na sebe a potažmo na problémy celé eurozóny opět upozornilo Řecko.

Země předložila Evropské unii a Evropské centrální bance oficiální požadavek na poskytnutí druhé části pomoci z balíku 110 miliard eur, a to v objemu 6,5 miliard eur. Zbývajících 2,5 miliardy eur poskytne podle podmínek půjčky Mezinárodní měnový fond. Reakce finančních trhů byla okamžitá. Náklady na zajištění řeckého, irského, španělského, portugalského a italského státního dluhu (tzv. credit default swaps), které lze chápat jako pojištění proti bankrotu, vzrostly. Investoři se znovu bojí, že dotyčné státy nebudou schopny splácet dluhy.

Pozadu, co se týče špatných zpráv, nezůstaly ani USA. Šlo hlavně o nejvyšší počet žádostí o počáteční dávky v nezaměstnanosti za posledních devět měsíců a první pokles indexu průmyslové aktivity Filadelfie za více než rok. Neboli další potvrzení, že americká ekonomika si povede hůř.

V přívalu nových špatných zpráv už nejde zavírat oči. Optimismus se proto na finančních trzích neudržel už ani silou vůle a zavládla špatná nálada.

Světové trhy

Světové akciovétrhy minulý týden padaly. Ztráty se pohybovaly do dvou procent. Dobré zprávy v podobě hospodářských výsledků společností už došly. Investoři tak mají o to víc času bědovat nad pochmurným výhledem ekonomiky. Na finančních trzích převládal strach z dalšího vývoje světových ekonomik (viz makroekonická část článku) a investorům se nechtělo do žádných rizikových investic, a tedy ani do nákupu akcií. Nejmenší ztráty ze sledovaných akciových indexů si odepsal pražský index PX.

Pražská burza

V minulém týdnu si index PX odepsal 0,2 procenta. Největší zásluhu na tomto poklesu měly akcie ČEZ, které jsou o více než dvě procenta níže než před týdnem. Naopak dařilo se akciím Orco, o nichž bude řeč dále. Nové zprávy v podobě hospodářských výsledků přinesla pojišťovací společnosti VIG(viz pasáž o SPADu). V očekávání příznivých hospodářských výsledků si kolem dvou procent připsaly i společnosti NWRa Pegas Nonwovens. Domácí podnikové zprávy opět udržely index PX v menších ztrátách, než jaké byly k vidění na zahraničních akciových trzích.

SPAD

Developerská společnost Orco se stala jednoznačným vítězem minulého týdne. Její akcie si připsaly bezmála 9 %. Titulu totiž pomohly poslední zprávy o polském projektu Zlota. Pozastavení stavebního povolení projektu Zlota bude možná opět obnoveno, což by byla pro akcie společnosti výborná zpráva. Na konečné rozhodnutí si musíme počkat do 3. září.

Své hospodářské výsledky zveřejnila pojišťovací společnost VIG. Dopadly lépe, než se čekalo. Zisk před zdaněním ve druhém čtvrtletí tohoto roku vzrostl o 12 procent na 122 milionu eur, zatímco trh sázel na číslo menší o deset milionů eur.

Dobré výsledky přicházejí paradoxně poté, co trhy, na které se VIG zaměřuje, sužovaly přírodní pohromy. Že by u VIG byli pojištěni pouze klienti, jimž štěstí přálo a škody se jim vyhnuly? Kdepak. Nároky na pojistné plnění vzrostly. Společnost VIG odhaduje, že škody způsobené letošními záplavami a bouřemi ve střední Evropě dosáhnou zhruba 100 milionů EUR. Tyto ztráty však vyváží vyšší zisk z finančních investic. Ten ve druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 44 procent. Finanční investice drží výsledky VIG nad vodou navzdory povodním. Druhým pozitivním faktorem působícím na hospodářské výsledky VIG byl nárůst hrubého předepsaného pojistného o 8 procent na 2,06 miliardy eur.

Akcie VIG zareagovaly na dobré zprávy týdenním růstem o 2 % na 928 Kč. Společnost tak potvrdila stabilitu hospodářských výsledků a bude nadále profitovat z rozvoje pojistných trhů ve střední Evropě. Připomeňme, že dividenda za minulý rok činí 0,9 EUR.

Více se lze dočíst v rámci balíčku informací Akciový Orel na stránkách www.nextfinance.cz.  

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

17. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

Pražská burza v průběhu týdne převážně oslabovala, když se zhoršil globální sentiment. Index PX oslabil o 2,13 % a opakovaně se odrazil od hranice 1 200 bodů. Největší poklesy byly... celý článek

Světová ekonomika zatáhnula za brzdu

17. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Světová ekonomika zatáhnula za brzdu

Finančním trhům minulý týden vládl pesimismus. Z tohoto rozpoložení je nedostaly ani čísla o růstu ekonomiky eurozóny. Údaje z Ameriky totiž dávají tušit, že se růst už brzy zbrzdí. celý článek

Akcie mohou růst, ale od dluhopisů to investory neodradí

16. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie mohou růst, ale od dluhopisů to investory neodradí

Po růstu akcií manažeři fondů a analytici doufají, že se drobní investoři ukládající peníze do dluhopisů, konečně vrátí na trh. Jejich víra je založena na tom, že akciové trhy předcházejí... celý článek

Kvůli létu spekulanti na burze pláčou

13. 8. 2010 | B.I.G. Expert

Kvůli létu spekulanti na burze pláčou

České akcie nerostou. Může za to léto a silná koruna. Až se na podzim investoři na burzu vrátí, měla by se pražská burza konečně pohybovat v podobné relaci jako zahraniční trhy.

Partners Financial Services