Viktor Kožený a Boris Vostrý: deset let vězení za podvod, peníze v nedohlednu

František Mašek | rubrika: Co se děje | 12. 7. 2010 | 1 komentář
Viktor Kožený a Boris Vostrý: deset let vězení za podvod, peníze v nedohlednu
Pražský městský soud poslal Viktora Koženého a Borise Vostrého na 10 let do vězení za podvody, spojené s harvardskými fondy. Jejich právní zástupci se ale odvolali a většina majetku fondů je v cizině. Akcionáři fondů tak zatím mohou slavit jen morální vítězství.

Zakladatel harvardských fondů Viktor Kožený a bývalý šéf představenstva a exlikvidátor Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH) Boris Vostrý, mají jít za podvody, uskutečněné v letech1995-1996 na deset let do vězení. Vyplývá to z rozsudku, který vynesl Městský soud v Praze po téměř dvou a půl letech, kdy kauzu řešil.

Zakladatel harvardských fondů Koženýse podle soudu provinil tím, že uskutečnil na základě plné moci od těchto fondů velký počet nevýhodných transakcí s akciemiSPT Telecom, Sklo Union Teplice, Spolana a dalších firem, jež tyto fondy držely. Škoda činí podle soudu 8,29 miliardy korun. Kožený má také zaplatit 1,75 miliardy korun na úrocích z prodlení. Vostrý podle soudu poškodil nevýhodnými obchody společnost Sklo Union Teplice, kterou tehdy vedl. Navíc provedl další nevýhodné transakce v neprospěch této společnosti. Škoda, kterou jí způsobil, dosáhla 7,89 miliardy korun, úrok z prodlení činí 1,67 miliardy korun. Tolik by měli dostat akcionáři HPH v likvidaci, který vznikl fúzí harvardských fondů a Sklo Unionu Teplice.

Jestli si Kožený s Vostrým trest odsedí a zda uhradí škodu, je ale ve hvězdách. Předně byli souzeni jako uprchlí, protože žijí dlouhodobě v zahraničí, Kožený na Bahamách a Vostrý ve středoamerickém státě Belize. Jejich právníci se navíc proti rozsudku odvolali. Kožený a Vostrý stále tvrdí, že jsou nevinní. Hlavní slovo tak bude mít odvolací Vrchní soud, což může trvat další měsíce či roky. Velká část majetku HPH v likvidaci je také díky obžalovaným v cizině, nebo je blokována a vedou se o něj soudní spory.

Jde nicméně, jak uvedl šéf představenstva harvardského holdingu Karel Staněk, o první krok na cestě, jak vrátit majetek do HPH. Tato cesta bude ale zřejmě dlouhá. HPH má asi 240 tisíc akcionářů. Mnozí z nich se smířili s tím, že o peníze v holdingu nejspíš přišli a nyní cítí alespoň morální satisfakci.

Kožený byl odsouzen za transakce před červencem 1997, kdy začal v Česku platit nový obchodní zákoník. Ten zrušil možnost přeměny investičních fondů na akciové společnosti, které by pak nepodléhaly tak přísnému dozoru jako fondy. Tehdejší harvardské fondy se proto do konce června 1997 honem změnily na akciové společnosti a poté se Sklo Unionem Teplice sloučily do Harvardského průmyslového holdingu. Akcie firem, které holding vlastnil, byly převedeny na kyperské firmy, které ovládal Kožený. HPH za ně nezískal peníze, ale neobchodovatelné akcie kyperské firmy Daventree Resources, o jejíchž aktivitách bylo těžké získat jakékoliv informace.

Největšími akcionáři holdingu se tedy staly kyperské firmy, ovládané Koženým. Ten je později převedlna matku Marii Chvatíkovoua některé získal Vostrý. Hlasy kyperských firem umožnily Koženému ovládat Harvardský holding. Situace se změnila, když kvůli nenahlášenému jednání ve shodě přišly kyperské firmy o hlasovací práva. A dosavadního likvidátora HPH Vostrého nahradil likvidátor Zdeněk Častorál, jmenovaný soudem.

Holding postupně ovládli zástupci malých akcionářů, staré vedení jim ale, tak jako novému likvidátorovi, odmítlo předat řadu nejdůležitějších dokumentů, včetně účetnictví, a přes soudní zákaz dál hospodařilo s majetkem HPH v cizině.

Na konci roku 2004 pak Městský soud v Praze na HPH v likvidaci neoprávněně prohlásil konkurz, který ovšem později pražský Vrchní soud zrušil. Viktor Kožený navíc minulý rok v létě vedení holdingu oznámil, že firmy, které ovládá provedly vzájemný zápočet svých pohledávek vůči HPH a holdingu již nic nedluží. Přitom to byl on, kdo na základě vítězství ve veřejné soutěži získal koncem roku 1997 přes firmu HCM(W) majetek HPH v likvidaci. Zaplatil za něj směnkouve výši 9,88 miliardy korun, kterou v době splatnosti neproplatil a byl tedy dlužníkem této společnosti. Vedení holdingu samozřejmě Koženého argumentaci odmítlo.

O majetek i o platnost valných hromada tím i vedení společnosti, se vede řada soudních sporů. Majetek HPH v likvidaci je podle dostupných informací díky aktivitám Koženého a Vostrého kromě Česka a Slovenska v dalších devíti zemích. Policie blokuje asi 20 milionů dolarů na účtu advokáta Bayera, dalších 100 milionů korun je zajištěno v Česku, 31 milionů dolarů na Kajmanských ostrovech, 12,5 milionu dolarů v Lucembursku. Soud se vede i o proplacení zmíněné směnky na 9,88 miliardy korun, další soud o majetek probíhá na Kypru. Současné vedení holdingu naznačuje, že ví i o dalším majetku, který by měl patřit HPH, nechce o něm ale hovořit, aby ho Kožený a Vostrý, respektive jejich spolupracovníci, operativně nepřesunuli jinam.

Kdyby dal Vrchní soud, který má rozhodovat o odvoláních advokátů Koženého a Vostrého, za pravdu pražskému městskému soudu, naděje na získání těchto peněz by se samozřejmě podstatně zvýšila. To je ovšem záležitost na dlouhé lokte.

Vedení Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci navíc delší dobu chystá žalobu, a to na český stát k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Důvodů k tomu má více než dost. Může jím být liknavost policie při řešení této kauzy, časté a leckdy podivné odkládání trestních oznámení, ale také zvláštní role některých soudců při neodůvodněném konkurzu v roce 2004. Ten totiž tehdy podalo dávno odvolané představenstvo HPH.

Zvláštní je i přístup ministerstva spravedlnosti k žádosti o vydání Vostrého do Česka. O jeho vydání vůbec nepožádalo s odůvodněním, že by Belize Vostrého, který má belizské státní občanství, České republice stejně nevydala. Česko nemá s touto zemí diplomatické styky, a tak to podle ministerstva ani nemá mysl zkoušet. Je tedy otázka, zda nebude žaloba na stát rychlejší, než odvolací soud, který bude řešit  kauzu Koženého a Vostrého.

Co si myslíte o trestu pro Viktora Koženého a Borise Vostrého? Je oprávněný, mírný, nebo naopak příliš přísný? Napište nám o tom!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

7. 7. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

Vznik Centrálního depozitáře cenných papírů, který nahradil Středisko cenných papírů, zvýhodní investice do podílových fondů. Kdo obchoduje s cennými papíry přímo, bude za správu účtu... celý článek

Bankéřův pád: Podvody doma i v Evropě

30. 4. 2008 | Michal Špaček

Bankéřův pád: Podvody doma i v Evropě

Dluhopisy, které měly financovat výstavbu Severní pacifické železnice, se bance Jay Cooke & Co. nedařilo prodat. A skandál s financováním jiné železnice prodej téměř znemožnil. Přesto... celý článek

Na poctivosti stavím svůj život, říká Boris Vostrý

5. 2. 2004 | redakce Peníze.CZ

Na poctivosti stavím svůj život, říká Boris Vostrý

Před několika dny jsme vám poskytli možnost zeptat se na cokoli bývalého člena vedení Harvardského průmyslového holdingu Borise Vostrého. Dnes si můžete přečíst, jak odpověděl na vaše... celý článek

Akcionáři Harvardu plačte

16. 8. 2001 | Petr Vykoukal

Akcionáři Harvardu plačte

Na čtvrteční únavné dvanáctihodinové valné hromadě Harvardského průmyslového holdingu byl sice schválen odkup akcií od jejich majitelů, celá věc však má stále příliš mnoho háčků.

Partners Financial Services