Investorem snadno a rychle

Investorem snadno a rychle
Dvouhodinový "rychlokurz" správy vlastních peněz, který můžete absolvovat za volantem nebo třeba při žehlení. To je audiokniha od jednoho z nejpovolanějších - Daniela Gladiše, který úspěšně působí na českém kapitálovém trhu již téměř celé desetiletí.

Kniha, pokud je tak možno nazývat dvě šedesátiminutové audiokazety, je rozdělena do dvaceti kapitol, které vás povedou od úplného základu - osobního finančního plánu přes investování do akcií až po závěr, že nejhorší je neinvestovat vůbec. Ač by tento rozsah napovídal, že "kniha" je určena pro ty, kteří penězům nerozumí, i ti, kteří jsou přesvědčeni o tom, že ví, co je pro jejich peníze nejlepší v ní mohou najít zajímavé myšlenky. Jazyk, kterým je napsána je snadno srozumitelný, jen občas autorovi unikne trochu odborný výraz - například už na začátku knihy se mluví o aktivech a pasivech, tyto termíny jsou však vysvětleny až v dalších kapitolách. Řadu kapitol uzavírá autor svým doporučením - uzavřít několik pojistek, smlouvu o penzijním připojištění či investovat na kapitálovém trhu.

První kapitoly jsou věnovány definování toho, proč je vhodné v životě investovat. Jako jeden z důvodů uvádí autor i zajištění ve stáří - několikrát je zdůrazněno, že rozhodně není vhodné se na "zaslouženém odpočinku" spoléhat na stát. Ačkoliv by se mohlo zdát, že Gladiš "přihřívá polívčičku" svému zaměstnavateli (který spravuje velký penzijní fond) je nutno podotknout, že bohužel má pravdu. Stát na starost o každého z nás peníze mít nebude. Zajímavá je část o osobních aktivech a pasivech. Na rozdíl od běžných zvyklostí přináší autor nový pohled - aktiva vám přinášejí peníze, zatímco pasiva vám je spotřebovávají. Jako příklad je uvedena mladá rodina, která chce někde bydlet - koupí si byt na úvěr, k jeho zařízení použije opět úvěr, pak si ještě koupí auto na leasing a poté celý život splácí a spotřebovává celý svůj příjem. Popisuje to známou pravdu, že "chudí kupují pasiva, bohatí aktiva". Na rozdíl od toho, jak si bohatství představuje řada z nás ho nevidí ve vysokém příjmu, ale ve skutečných aktivech přinášejících další peníze.

Poté už jsme vtaženi do světa kapitálového trhu. Sám autor prezentuje svůj názor, že to je místo, které je především pro dlouhodobé investování peněz tím nejlepším. Podstatná část kapitol o kapitálovém trhu je věnována výběru vhodných akcií a chování trhů. Autor doporučuje začínajícím investorům, aby se snažili za akcií vidět konkrétní společnost, představit si ji třeba jako podíl v obchodě svého kamaráda. "Dali byste za tento podíl padesátinásobek očekávaných zisků příštího roku?" ptá se autor v narážce na internetovou bublinu, která před několika lety ovládala světové trhy. Řadou podobných přirovnání "sráží" mytickou akcii na úroveň běžného chápání a velice dobře učí dívat se na investování střízlivýma očima bez zbytečných emocí. Ty totiž často srážejí "investory" do řad spekulantů.

V závěru jsou zmíněny alternativy vlastní správy peněz - podílové fondy a asset management. Autor několikrát zdůrazňuje význam dobrého výběru správce fondu či vlastních peněz. Jeho definice vhodného správce je možná mírně náročná a řada českých investičních společností se do ní pravděpodobně nevejde. Od využívání podílových fondů navíc autor trochu odrazuje svým tvrzením (bohužel pravdivým), že 75% podílových fondů dosahuje dlouhodobě horší výkonnosti než celý trh.

Díky své netradiční formě si tato "kniha" určitě najde čtenáře i tam, kde by si je v tištěné formě hledala jen těžko. Navíc, díky možnost si ji poslechnout, vám umožňuje vzdělávat se v čase, který byste jinak nemohli efektivně využít. Určitě tak může pomoci rozšířit investiční znalosti řadových střádalů, kteří zatím své peníze nechávali bankám na termínovaných vkladech.

Už jste slyšeli tuto audioknihu? Myslíte, že se dá investování naučit poslechem kazet? Jakou formu vzdělávání byste začínajícím investorům doporučili vy? Podělte se o své nápady a názory s ostatními.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2002 11:08, Honza Houda

Kniha se dá objednat na www.audiodigest.cz

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 7. 2002 9:49, Jiri

Penize "snadno a rychle" ... Pruvodce "moudreho" investora ? ... tyhle slogany nemiri na lidi s mozkem. Ze by o to slo? Bavte se dobre

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zaměstnanec Nomury: Japonci jsou diletanti

15. 5. 2002 | Petr Vykoukal

Zaměstnanec Nomury: Japonci jsou diletanti

Alespoň takový pocit můžete mít z knihy Špinavá hra od amerického makléře Johna E. Fitzgibbona. Měl by vědět o čem mluví, řadu let totiž působil v amerických pobočkách Nomury a Sanyo... celý článek

Partners Financial Services