Fondy: hluboký pád akcií

Tomáš Prouza | 17. 6. 2002
Fondy: hluboký pád akcií
Být podílníkem akciového fondu nebylo minulý týden právě příjemné, protože portfolio manažeři se předháněli ve výši svých ztrát. A docela se jim to dařilo.

Přehled fondů s nejnižší týdenní výkonností je opravdu smutný. V čele je se ztrátou více než šesti procent největší propadák mezi českými fondy, Akro Eurotech (profil, názory), ale ani další fondy nezůstávají pozadu. Druhý nejhorší fond týdne, ISČS Eurotrend (profil, názory) ztratit 4,6 procenta a více než tři procenta hodnoty ztratilo šest dalších fondů včetně IKS světových indexů (profil, názory) nebo ČSOB světového akciového (profil, názory).

Neveselým čtením je i přehled fondů s nejhorší roční výkonností. Pomineme-li Akro Svět (profil, názory), u kterého se čeká na výsledek soudního sporu o navrácení akcií do portfolia fondu, vede se ztrátou téměř 54 procent Akro Eurotech (profil, názory), minifond, do kterého kdysi řada odborníků jako do prvního úzce oborového fondu vkládala velké naděje. Třetí příčku si drží ČSOB světový akciový (profil, názory) se ztrátou 36 procent, těsně následovaný Globaltrendem (profil, názory) z dílny ISČS (profil, názory). Největší investiční společnost má v tabulce deseti nejhorších fondů ještě jednoho zástupce, stejně jako OB Invest (ISOBI). Dva neúspěšné fondy pocházejí také z dílny IKS (profil, názory) a jeden - fond fondů (OFPISFF) - také od První investiční (profil, názory). Nálepku "nejméně úspěšné investiční společnosti" tak získává Akro (profil, názory), které má v této tabulce pravdy fondy tři.

Podívejme se ale na druhou část statistik, fondy úspěšné. Zaslouží-li si někdo obdiv, je to manažer akciového fondu Citicorpu (OFCITAKC), který na rozdíl od propadů ostatních akciových fondů dokázal vykouzlit zhodnocení o více než jedno procento. Za ním se se zhruba půlprocentním zhodnocením nakupily smíšené a dluhopisové fondy v čele s PKIS Růstovým (profil, názory), malým fondem, jehož do správy nedávno získala společnost EPIC.

Citicorp OPF akcií (OFCITAKC) vede také v roční top ten se zhodnocením 14,3 procenta, což je dvojnásobek ročního zhodnocení druhého nejlepšího fondu, Akro Český (profil, názory). V tabulce top ten má Citicorp (profil, názory) dva fondy, stejně jako IKS KB (profil, názory), zatímco ISČS (profil, názory) zde má dokonce čtyři zástupce.

Zajímavý je i pohled na prodeje a odkupy fondů. Minulý týden pro české fondy skončil ziskem 201 milionů korun, přičemž jako vždy nejvíce získaly fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové (308, respektive 80 milionů korun). Z fondů smíšených odteklo 180 milionů korun a několik málo milionů také z fondů akciových a fondů fondů. Oproti předchozím týdnům ovšem tabulce fondů s nejvyššími čistými prodeji nedominoval ČSOB výnosový (profil, názory), ale starý dobrý Sporoinvest (profil, názory) s 215 miliony korun, následovaný fondem IKS Peněžní trh (profil, názory) se 134 miliony. Kde jsou ony plány IKS dohnat a předehnat ISČS? Díky nejasnostem při změně procesů v Komerční bance nemůže IKS své fondy příliš propagovat a na trhu zbytečně přichází o peníze, které by při minimální snaze mohly být její.

To je vidět i na dalším příkladu - zatímco minulý týden získal Sporobond (profil, názory) 73 milionů korun, IKS Dluhopisový (profil, názory) se do top ten fondů s nejvyššími prodeji vůbec nedostal. ISČS tak minulý týden zvýšila svůj tržní podíl o 0,32 procenta, zatímco IKS si polepšila jen o 0,14 procenta.

Tržní podíl naopak ztrácela především První investiční (profil, názory), a to kvůli odkupům z nedávno otevřeného fondu 1.IN - PIF (profil, názory) a restitučního fondu (OFPISRES). Téměř 70 milionů korun odteklo také z ještě nedávno velmi oblíbeného ČSOB výnosového (profil, názory), který tak již druhý týden ztrácí majetek. První investiční (profil, názory) tak klesl tržní podíl o 0,29 procenta, 0,09 procenta ztratil OB Invest (ISOBI) a podobně poklesl tržní podíl i společnosti Pioneer (profil, názory).

Pioneer si ovšem propady ve fondu Pioneer Trust (profil, názory) více než nahrazuje úspěšnými prodeji fondů zahraničních. Na základě statistiky Unie investičních společností, rozesílající údaje o fondech Pioneer a Conseq, se minulý týden dobře prodávaly fondy Pioneer Global Equity a Pioneer US Growth, zatímco Pioneer European Equity zaznamenal výraznější odkupy. Podobné statistiky jsou k dispozici také za fondy KBC s tím, že časem se snad AKAT rozhoupe k tomu, aby o fondech všech svých členů informoval stejně otevřeně jako to zatím dobrovolně činí ČSOB s fondy KBC. Mezi těmito fondy je již tradičně nejúspěšnější korunový fond peněžního trhu KBC Multi Cash, který minulý týden získal 197 milionů korun. Dařilo se také fondům KBC Multi Cash denominovaným v dolarech a eurech a korunovému fondu KBC Renta Czechrenta.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Chybí vám údaje o prodejích zahraničních fondů? Co dalšího byste o nich chtěli vědět? Podělte se s ostatními o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 5 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Partners Financial Services