Americká krize zlatu svědčí

Jan Heřman | 13. 6. 2002 | 1 komentář
Americká krize zlatu svědčí
Celých pět let klesala cena zlata na světových trzích. Za poslední čtyři měsíce stoupla o více než šestnáct procent procent. Že by se tomuto drahému kovu začalo blýskat na lepší časy?

Cena zlata atakuje své několikaleté maximum na úrovni 330 USD za trojskou unci. Zatímco od 80. let s drobnými výkyvy dlouhodobě klesala, na přelomu ledna a února tohoto roku nastal obrat. Nyní si majitelé žlutého kovu mohou spokojeně mnout rukama, jejich investice se výrazně zhodnotila. Zatímco koncem ledna činila cena zlata přibližně 280 USD za trojskou unci, počátkem tohoto měsíce přesahovala 325 USD. To představuje více než šestnáctiprocentní nárůst za čtyři měsíce.

 Pramen: KITCO

Pro spekulanty ano

Nicméně existují přesné statistiky cen zlata, které dokládají, že dlouhodobé reálné výnosy z držby tohoto drahého kovu se blíží nule. Proto nemůže tento drahý kov konkurovat finančním investicím, zejména akciím. Na čem se dá vydělat, jsou krátkodobé spekulace, kde je možné poměrně významné zhodnocení. Ovšem k tomu musí být i potřebné štěstí. Například spekulant, který nakoupil počátkem roku jeden zlatý prut (12,5 kg) a prodal ho počátkem tohoto měsíce vydělal, pomineme-li kurzové změny, náklady spojené s držbou a alternativní výnos, přibližně 19 700 USD (více než 600 tisíc korun).

Mnoho investorů považuje zlato za jakousi alternativní investicí k cenným papírům. Uchylují se k ní v případech, kdy světové hospodářství zachvátí recese a klesají ceny akcií nebo v období vysoké inflace, která se zase negativně projevuje na cenu dluhopisů. Tyto jevy mají rovněž vliv na kurzy hlavních světových měn. Zlato je pak jakýmsi bezpečným přístavem pro investory, aby jejich peníze neztrácely hodnotu.

Zlato miluje špatné zprávy

Ne náhodou dosáhly ceny zlata svého historického maxima v době krizí koncem sedmdesátých let minulého století. Zavřený ropný kohoutek a vysoká míra inflace vrhly světovou ekonomiku do hluboké recese. Přidal se také negativní politický vývoj v Asii, zejména v Iránu a Afghánistánu. Tyto faktory vyhnaly cenu zlata až ke hranici 850 USD za trojskou unci, což přestavuje dosud platné historické maximum. Až politické uklidnění o rok později vrátily cenu zpět do normálu.

Vedle politických otřesů ovlivňuje cenu zlata rovněž hroucení cen akcií. Typickým příkladem je rok 1987. Ceny zlata překročily úroveň 500 USD za trojskou unci. Vedle zhroucení akciového trhu se na nárůstu cen podílelo rovněž dlouhodobé oslabování amerického dolaru, sílící obavy z deficitu amerického státního rozpočtu a obchodního deficitu a také rostoucí zadlužení třetího světa.

 Jak se vyvíjela cena zlata

 Od druhé světové války se Spojené státy zavázaly, že budou udržovat fixní kurz dolaru vůči zlatu a aby nedocházelo k pohybu měnových kurzů také fixní cenu zlata na světovém trhu. Do roku 1968 se tedy zlato prodávalo za 35 USD za trojskou unci. V roce 1968 tato hranice padla. Vysoká inflace a blížící se krize vyvolaly tak vysokou poptávku po tomto drahém kovu, že spojené státy již nebyly schopny udržet stanovenou cenu prodejem svých zlatých devizových rezerv. Trh se zlatem se rozdělil na oficiální s pevnou cenou, kde mohly nakupovat jen centrální banky členských zemí a na neoficiální pro investory, kde se ovšem cena drahého kovu řídila výhradně působením nabídky a poptávky. Oficiální cena žlutého kovu několikrát vzrostla v důsledku devalvace dolaru. V roce 1971 se zhroutil celý měnový systém včetně směnitelnosti zlata za dolary a fixních měnových kurzů. Od té doby se cena zlata odvíjí pouze od nabídky a poptávky na komoditních trzích.

Vedle faktorů jako je recese, politické otřesy či zhroucení akciových trhů, které ovlivňují zpravidla poptávku, lze ovlivnit cenu zlata i ze strany nabídky. Zpravidla směrem dolů. Typické jsou výprodeje devizových rezerv centrálními bankami v druhé polovině devadesátých let minulého století. V období vysokých cen žlutého kovu také vzrůstá těžba, což opět dává na trh větší zásoby zlata.

Sázka na zlato

Mnoho lidí si klade v současné době otázku, zda příznivý vývoj ve zhodnocování žlutého kovu bude pokračovat i nadále. Vývoj ceny zlata za poslední týden nasvědčuje, že snad ano. Od počátku měsíce až do 5. června sice hodnota jedné trojské unce neustále klesala až k úrovni 320 UDS, za jeden následující den však opět překonala hranici 325 USD. Přes mírné oslabování v posledních dnech si pozici na 325 USD nadále udržuje. Dnes činila cena zlata na KITCO 326,80 USD za trojskou unci. Analytik Pavel Kohout odhaduje teoretické maximum, kam až by cena zlata mohla dojít, na úrovni 350 USD. Dodává však: "Své vlastní peníze bych na něj nevsadil."

Vsadili byste vy svůj kapitál na zlato? Myslíte, že nastane doba, kdy zlato získá stejnou oblibu jako v sedmdesátých letech? Podělte se s námi o své názory.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Světová hospodářská krize v roce 1857 (část 1 – USA)

7. 6. 2002 | Stanislav Volek

Světová hospodářská krize v roce 1857 (část 1 – USA)

Těžká hospodářská krize, která se v roce 1857 rychle rozšířila do celého světa, měla svůj počátek v New Yorku a Ohiu. Postižena byly zejména rozvinutá finanční centra ve Spojených státech... celý článek

Čas pro odvážné?

20. 5. 2002 | Tomáš Prouza

Čas pro odvážné?

Konzervativním fondům se příliš nedaří, zatímco minulý týden rozjasnil tváře všem, kteří mají peníze uloženy v akciových fondech. Slušné výnosy po více než roce špatných zpráv rozhodně... celý článek

Není všechno zlato, co se třpytí

20. 3. 2002 | Jan Heřman

Není všechno zlato, co se třpytí

Dlouhodobé výnosy z držby zlata jsou mizivé, nicméně i v případě tohoto drahého kovu můžete při trošce štěstí zbohatnout.

Partners Financial Services