Listopadové akciové zhoupnutí

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 6. 12. 2018 | 5 komentářů
V říjnu se propadly cen akcií. Listopad měl přinést odpověď, jestli je to ozdravný propad, nebo počátek delšího období, kdy se investorům do nákupů akcií nechce, takzvaného medvědího trhu.
Listopadové akciové zhoupnutí

Na začátku listopadu byly akcie skoro o desetinu lacinější než na začátku října. Žádné fundamentální změny přitom nenastaly. Já se proto přikláním k názoru, že hlavním důvodem nižších cen byl růst výnosů amerických dluhopisů – víc než 3,2 procenta za rok už některým investorům stačilo k tomu, aby se zbavili akcií a nakupovali bezpečnější dluhopisy. Listopad měl definitivně rozhodnout, jestli je tento názor správný a akciové trhy se uklidní, nebo jsou na tom akcie opravdu špatně.

Akciová houpačka

V průběhu měsíce přišlo několik horších makroekonomických čísel, zejména z Evropské unie. HDP rostl pouze 1,7 procenta (v Česku o něco lepších, ale také relativně slabých 2,4 procenta), průmyslové produkce za měsíc klesla o 0,3 procenta. Růst Německa byl překvapivě v posledním čtvrtletí dokonce záporný -0,2 procenta. Za zpomalením unijní ekonomiky nejvíc ale je vratká ekonomika Itálie.

Nijak příznivá čísla vedla akciové trhy dolů k listopadovým minimům. To byla ale teprve polovina měsíce, v té druhé se všem trochu ulevilo, když Evropská unie schválila dohodu s Velkou Británií o brexitu, Italové trochu přibrzdili v názorech na výši deficitu a americký prezident Donald Trump minimálně oddálil uvalení pětadvacetiprocentních cel na čínské zboží. To vše vrátilo akcie na růstovou vlnu a listopad nakonec skončil víceméně tam, kde začal.

Kurz koruny k euru za posledních pět let

Zdroj: peníze.cz

Česká koruna pokračovala v oslabování. Navzdory očekávání všech analytiků včetně těch z centrální banky. Dokonce je slabší než před začátkem intervencí. ČNB ale očekává, že ve druhém čtvrtletí příštího roku bude kurz koruny 2019 kolem 24 korun a 70 haléřů za euro, to by znamenalo posílení skoro o pět procent za pár měsíců.

Zdroj: kurzy měn a kurzy méně obvyklých měn na Peníze.cz

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Investovat a šetřit.

Poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Amerika už pět roků ujíždí pelotonu

Ceny dluhopisů v listopadu po dlouhé době rostly – ve Spojených státech, V Evropské měnové unii, ale i u nás. Důvodem je nižší inflace, zpomalení průmyslu a horší čísla indexů sentimentu. V USA dluhopisům pomohlo prohlášení šéfa Fedu Jeroma Powella, který potvrdil, že se sazby blíží neutrální úrovni. Výnos desetiletých německých státních dluhopisů klesl zpět k extrémní hodnotě 0,3 procenta ročně.

V České republice podpořil dluhopisy pokles spotřebitelské důvěry a inflace pod prognózou ČNB. Ani zvýšení základní sazby na 1,75 procenta ceny dluhopisů neohrozilo. Další zvýšení se dá očekávat, nicméně až v roce 2019.

Výnosy vybraných desetiletých státních dluhopisů za posledních pět let

Mírný růst cen (a tedy pokles výnosů) je vidět u všech státních dluhopisů. Nejvýrazněji u Itálie, jejíž vláda naznačila, že nakonec rozpočet na příští rok nepovede do tak velkého minusu, jak původně oznamovala.

Vývoj některých finančních indexů za posledních 5 let

Pětileté ohlédnutí ukáže až neuvěřitelnou výkonnost amerického akciového trhu proti ostatním hlavním trhům. Za posledních pět let se opravdu nedařilo evropským akciím nebo akciím nerozvinutých zemí (kam patří také Číny, ale i Česká republika). Důvody proč Amerika všem tak utíká, jsou dlouhodobě neměnné.

Optikou indexů

Trh

Listopad

Od počátku roku

Za poslední rok

MSCI World (svět)

+1,0 %

-3,0 %

-1,7 %

S&P 500 (USA)

+1,8 %

+3,2 %

+4,3 %

EuroStoxx 50 (Evropa)

-0,8 %

-9,4 %

-11,1 %

CECE EUR (střední Evropa)

+5,3 %

-7,6 %

-5,5 %

MSCI rozvíjející se trhy

+4,1 %

-14,1 %

-11,2 %

Index českých státních dluhopisů

+0,6 %

-1,6 %

-1,7 %

Ropa WTI

-22,0 %

-15,7 %

-11,3 %

FX CZK/EUR

-0,1 %

-1,6 %

-1,8 %

Martin Mašát

Martin Mašát

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově, držitel prestižního mezinárodního titulu CFA® (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment  Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Na otázku, jestli ceny akcií budou dál klesat, nebo se zase vydají vzhůru, nijak neodpověděl. Jejich výnos se pohyboval plus minus kolem nuly. Dluhopisy lehce umazaly své předchozí ztráty. Zajímavé věci se ale děly na trhu s ropou, jejíž cena spadla za poslední měsíc o 22 procent.

Listopadová data ukazují na určité zpomalení, zejména v Evropě. V Americe, i díky její flexibilitě a podpoře korporátní sféry ze strany prezidenta, je to mnohem lepší. Prozatím to také nevypadá na medvědí trh, tedy dlouhodobější pokles cen akcií. Doporučoval bych tedy spíš upřednostnit americké akcie na úkor ostatních trhů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

6. 2. 2024 | Martin Mašát

Podílové fondy v zeleném. Investoři čekají další růst

Inflace ve světě klesá, centrální banky sníží převysoké úrokové sazby a aspoň americká ekonomika hrubě produkuje. Investorům to k dobré náladě stačí a cenné papíry jsou stále cennější:... celý článek

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

2. 2. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Creditas spouští aplikaci pro jednoduché investice. Cílí na masy

Skupina Creditas má novou aplikaci pro zájemce o investování na světových trzích. „Aplikace Max Invest stojí na co největší jednoduchosti a srozumitelnosti,“ říká manažerka projektu... celý článek

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services