Digitální zdravotní záznamy: zlepšení péče, méně chyb a úspora nákladů

Jiří Batěk | rubrika: BrandInsight | 20. 11. 2023
Digitalizace zdravotních záznamů a jejich standardizované sdílení otevře dveře celé řadě inovací zdravotního systému. Může napomoci zlepšení celkové péče o pacienty, poklesu míry chybovosti a v neposlední řadě také snížení administrativní zátěže pracovníků i nákladů zdravotních zařízení.
Digitální zdravotní záznamy: zlepšení péče, méně chyb a úspora nákladů

Zdroj: Shutterstock

Sdílené elektronické zdravotní záznamy (EHR) přinášejí zdravotníkům přístup k přesným, aktuálním a bezpečným informacím o pacientech. Technologie EHR je proto klíčovým prvkem v procesech digitalizace zdravotních systémů. Očekává se, že trh s EHR by měl do roku 2030 dosáhnout hodnoty 38,7 miliardy dolarů.

„Integrace sdílených EHR do zdravotnických zařízení přináší novou éru efektivity, zlepšení provozu a větší zaměření na pacienta. Sdílení klíčových dat přinese jen výhody, a to jak pro poskytovatele zdravotní péče, tak i pro pacienty,“ říká Trent Sanders, viceprezident společnosti Kyndryl pro oblast digitalizace zdravotnictví. Kyndryl, největší světový poskytovatel IT služeb, se tomuto segmentu intenzivně věnuje po celém světě.

O autorovi

Jiří Batěk Kyndryl
Foto: Kyndryl

Jiří Batěk je vystudovaný elektroinženýr se zkušenostmi z řady technologických firem. Přes čtyři roky působil ve vedoucích pozicích v britské pobočce společnosti Nokia, téměř deset let věnoval rozvoji technologických brandů v Jihoafrické republice. Od února 2014 pracoval v byznysdevelopmentu IBM. Po oddělení společnosti Kyndryl od IBM vloni v září se stal ředitelem její české pobočky. Nejvíc se věnuje využití moderních technologií při automatizaci vnitřních procesů finančních institucí a digitalizaci zdravotnictví.

Pro shrnutí si vyjmenujme pět hlavních výhod, které sdílení zdravotní dokumentace přináší pro budoucnost zdravotnictví:

  1. Zvýšení kvality péče
    Rychlý přístup k informacím umožňuje zdravotním pracovníkům efektivněji sledovat anamnézy, vkládat poznámky a komunikovat s kolegy. To významně snižuje riziko lidských chyb a umožňuje pracovníkům soustředit se na kvalitní péči
  2. Lepší dostupnost a zapojení pacientů
    Pacienti mají snadnější přístup ke svým lékařským záznamům a můžou aktivněji spolupracovat se svými lékaři. Online portály umožňují plánovat schůzky, žádat o léky na předpis a získávat informace.
  3. Úspora nákladů
    EHR umožňují zdravotnickým organizacím snížit podíl času vynaloženého na administrativu, optimalizovat využití přístrojů a pomůcek a zjednodušit účtování a vykazování péče jejím plátcům, což vede v konečném důsledku ke snížení nákladů a zvýšení efektivity.
  4. Posílení kybernetické bezpečnosti a ochrany osobních údajů
    EHR jsou obecně bezpečnější než papírové systémy, a to díky šifrování dat a přísným autentizačním protokolům.
  5. Zvýšení dostupnosti systémů
    Správně navržená EHR řešení umožňují bezpečně zálohovat data pacientů a urychlit obnovu při výpadcích systémů, což je pro segment zdravotnictví zásadní.

Digitalizace zdravotnictví v Česku

V oblasti digitální transformace českého zdravotnictví pozorujeme letos významný pokrok, především pokud jde o legislativní a přípravné kroky. Významným milníkem posledních týdnů bylo zejména uveřejnění první verze standardů elektronické zdravotní dokumentace ministerstvem zdravotnictví. Tyto standardy nyní procházejí procesem širšího odborného posouzení. Počátkem příštího roku by se měly stát závaznými předpisy pro adaptaci stávajících IT systémů u poskytovatelů zdravotních služeb. Tyto adaptace, plánované na roky 2024 a 2025, by pak měly umožnit základní celostátní interoperabilitu, tedy výměnu prvních standardních dokumentů mezi poskytovateli.

Standardizace a adaptace systémů by měla umožnit vytváření a provoz digitálních platforem, které propojí celý sektor zdravotnictví. To má zásadní význam v kontextu výrazně fragmentovaného českého zdravotnického prostředí a jeho izolovaných informačních systémů, které dosud nebyly kompatibilní.

Česká pobočka společnosti Kyndryl proto dlouhodobě intenzivně pracuje jak na cílené diskuzi mezi legislativními a vládními institucemi, pacientskými organizacemi, poskytovateli zdravotních služeb a dodavateli IT systémů, tak i na konkrétních krocích v implementaci interoperability a služeb elektronického zdravotnictví. Zatím to vypadá, že digitalizaci českého zdravotnictví a zavedení sdílených EHR se blýská na lepší časy.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Jiří Batěk

Jiří Batěk je vystudovaný elektroinženýr se zkušenostmi z řady technologických firem. Přes čtyři roky působil ve vedoucích pozicích v britské pobočce společnosti Nokia, téměř deset let věnoval rozvoji technologických brandů... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

12. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Zvýšení příspěvku na péči schválili poslanci. Někdo dostal hodně, jiný nic

Příspěvek na péči se o července zvýší. Schválili to dnes poslanci. Podle koaličního návrhu se ale příspěvek nezvýší všem. Poroste příspěvek pro lidi s druhým, třetím a čtvrtým stupněm... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

9. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Příspěvek na péči stoupne. Jurečka představil podrobnosti

Příspěvek na péči se letos zvýší, oznámilo dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Po dvou měsících jednání se vládní koalice shodla na jeho podobě, která je však méně velkorysá... celý článek

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Partners Financial Services