Nelíbí se vám u zdravotní pojišťovny? Vyměňte ji hned! Čas máte do konce listopadu

Dušan Šídlo | rubrika: Co se děje | 24. 11. 2011 | 14 komentářů
Nelíbí se vám u zdravotní pojišťovny? Vyměňte ji hned! Čas máte do konce listopadu
Na trhu zdravotního pojištění je pěkně rušno. Pojišťovny se přetahují o klienty a v zápalu konkurenčního boje došlo už i na pomluvy. Koho totiž uloví do konce listopadu, ten jim jen tak neuteče! Na změnu máte jen pár dnů, příští bude možná až od ledna 2013.

Pokud jste plánovali změnit zdravotní pojišťovnu, například kvůli svému lékaři nebo nabízeným benefitům, máte nejvyšší čas. Dosud bylo možné změnu provést vždy k prvnímu dni čtvrtletí (k 1. lednu, 1. dubnu, 1. červenci a 1. říjnu). Změna zdravotní pojišťovny proběhla tedy poměrně rychle. Od prosince však vstupuje v platnost novelizace zákona č. 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění a mění se i paragraf 11, věnovaný podmínkám, za kterých lze vyměnit pojišťovnu. Nově nepůjde změnit pojišťovnu jednou za čtvrtletí, ale výhradně k prvnímu lednu. Nedosti však na tom: o změnu pojišťovny bude třeba žádat minimálně půl roku předem. Takže pokud pochybujete, že jste u té pravé pojišťovny, čas na změnu máte nyní do konce listopadu. Příští změna je možná až k Novému roku 2013. Jen o ni nesmíte zapomenout včas požádat. Kdybyste si totiž vzpomněli až o prázdninách, nevejdete se do půlročního ohlašovacího limitu a počkáte si až na Nový rok 2014. (A kdybyste si to nedejpámbu od prázdnin rozmyslili a třeba v listopadu se chtěli přihlásit raději ještě někam jinam, máte smůlu. První slovo platí a basta!) Pojišťovny se tedy přirozeně snaží zabojovat a honem honem ještě pár klientů strhnout na svou stranu.

Žádná sterilní kampaň, lijou na sebe špínu

Dušan Šídlo

Autor článku je analytik společnosti Partners, odborník na pojišťovnictví, publicista a komentátor.
Napsal mimo jiné i oceňovanou knihu o pojišťovnictví a pojištěních Život jako riziko.

Svaz zdravotních pojišťoven ČR, který sdružuje všech sedm zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven, se v tomto měsíci distancoval od nekalých náborových praktik jednoho ze svých členů – Vojenské zdravotní pojišťovny. Její náboráři podle svazu lákají nové klienty na základě nepravdivých informací a výmyslů poškozujících dobré jméno většiny zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Před nepravdivými informacemi na svém webu varuje i Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která uvádí: „V posledních dnech řada médií nepravdivě informovala o tom, že VZP vyčerpala všechny rezervy, a proto nemá peníze na úhradu zdravotní péče. Tuto zjevnou dezinformaci využily některé konkurenční zdravotní pojišťovny a prostřednictvím najatých obchodních zástupců se snaží klienty VZP přeregistrovat k sobě. Jedná se o neetický způsob chování a zneužívání nekorektního mediálního tlaku.“ Ať jde o mediální tlak, či nikoliv, skutečnost je, že zdravotní pojišťovny mají vyšší výdaje než příjmy, a sama VZP přiznává, že rezervy docházejí a že častěji sahá k půjčkám.

Zúžený prostor pro manévrování

Český trh se zdravotním pojištěním je atypický. Pojišťovny mají zúžený manévrovací prostor a minimum možností, jak ovlivnit své příjmy a výdaje. Sazba pojistného je daná zákonem, kolik pojišťovny vyberou na pojistném je tedy ovlivněno jednak tím, kolik mají pojištěnců, ale také tím, jaké příjmy její pojištěnci mají. Výdaje pojišťovny ovlivňují rovněž těžko, pojistná plnění jsou jednak nahodilá a nepředvidatelná, jednak předurčená strukturou pojištěnců – jejich věkem, sociálním postavením, stylem života. A je fér přiznat, že Všeobecná zdravotní pojišťovna má v obou případech smůlu: vybyli na ni ve značné míře pojištěnci, kteří na jedné straně mají nižší příjmy, na druhé straně jsou náklady na jejich zdravotní péči vyšší. Kromě struktury kmene pojištěnců je však pro hospodaření pojišťovny samozřejmě důležitá i efektivita, tedy výše nákladů, s jakou spravuje veřejné prostředky. A právě s efektivitou měla VZP podle Nejvyššího kontrolního úřadu již dříve v řadě případů nemalé problémy.

Bohužel jsou všichni pojištěnci na jedné lodi. V konečném důsledku všechny ztráty zaplatí daňový poplatník.

Konkurenci ano, ale nesmíte si konkurovat

Anketa

Jste spokojeni se svou zdravotní pojišťovnou?

To, že zdravotních pojišťoven bude v Česku moci fungovat více, bylo odůvodňováno rozumně: proč by si občané neměli svobodně vybrat z konkurenčních nabídek, když navíc konkurence zvedá kvalitu. Jenže zároveň nebyly povoleny ty nejzákladnější zbraně v konkurenčním boji. Při neexistenci nadstandardní péče nemohly pojišťovny soutěžit svými pojistnými plány. A tak zápolily jinde – což stojí peníze navíc: proč musíme ze zdravotního pojištění hradit nákladnou reklamu v novinách či televizi, předražené časopisy s pochybnou přidanou hodnotou, pouliční prodejce s agresivním chováním, „úplatky“, jako byl příspěvek na antikoncepci, nebo bonusy za získání pojištěnce? Na to nejpodstatnější, na základní zdravotní péči má přece nárok každý, nehledě na zvolenou zdravotní pojišťovnu.

S kým mají smlouvu vaši doktoři?

Aktuálně v tuzemsku působí osm zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojišťovna MÉDIA, která lákala pojištěnce na větší množství benefitů, nedosáhla povinného sta tisíc pojištěnců, a tak se sloučila se VZP.

Pokud vám vaše současná zdravotní pojišťovna nevyhovuje, měli jste s ní problémy nebo jen máte tušení, že byste jinde mohli dostat víc, prostudujte si nabídku benefitů jednotlivých zdravotních pojišťoven na jejich internetových stránkách. Objektivně nabídky porovnávat nelze, protože každý benefitům přikládá jinou hodnotu, nad příspěvkem na antikoncepci mávne rukou pracující důchodce, čerstvou maminku zas zajímá příspěvek na vitaminy a na očkování – a dál si můžete dosazovat sami. Pro řadu lidí je ale důležité vlastně jen to, jestli má s danou zdravotní pojišťovnou podepsanou smlouvu jejich lékař, případně jejich lékaři. Na webových stránkách některých pojišťoven to zjistíte snadno, na jiných dost obtížně a jinde vůbec. Chcete-li tedy ještě na poslední chvíli stihnout změnu pojišťovny na příští rok, můžete začít žhavit telefonní linky ke svým lékařům. Tři, dva, jedna – běží vám čas!

Autor je pojistný analytik společnosti Partners

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 11. 2011 8:41, Kvak

Kdyby by tak někdo vysvětlil k čemu máme tolik pojišťoven, jsou to jen teplá místečka pro management. Žádnou výhodu v tom nevidím, konkurovat si můžou čímdál míň, výhody pro které se mezi něma vyplatí přecházet jsou mizivé. Zavést jednu instituci, co to bude mít na starosti, dát zákonem maximální provozní náklady a nazdar.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 11. 2011 11:17, Kvak

Zase nějaká pravidla by ale měla být, kdyby se dala měnit pojišťovna ze dne na den, mohlo by to působit docela nestabilitu v systému. Ono to nebude tak jednoduché:-)

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční zdravotní pojištění: aspoň trochu nadstandardu

10. 8. 2011 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Komerční zdravotní pojištění: aspoň trochu nadstandardu

Nebaví vás nekonečné hodiny v čekárně u lékaře? Občas pomohou produkty z nabídky některých pojišťoven. Samozřejmě to není zadarmo, a především: počet dveří, které se tak dají otevřít,... celý článek

Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

22. 7. 2011 | František Mašek | 7 komentářů

Kolik si připlatíme na zdravotnictví?

Den v nemocnici: 100 místo 60 Kč. Poplatek za recept: 30 Kč bez ohledu na počet léků. Léky do 50 Kč platit ze svého. Vytyčení standardu a nadstandardu. To jsou nejviditelnější body... celý článek

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

5. 5. 2011 | redakce Peníze.CZ | 42 komentářů

Jste pro zavedení standardní a nadstandardní zdravotní péče?

Místo šedesáti korun by se platilo za den pobytu v nemocnici sto korun, kdo chce, měl by mít možnost připlatit si na nadstandardní péči. Tyto i další změny předpokládá chystaná malá... celý článek

Aleš Tůma: Potentáti pokoutně privatizují. Privatizujme přímo!

7. 2. 2011 | Aleš Tůma | 5 komentářů

Aleš Tůma: Potentáti pokoutně privatizují. Privatizujme přímo!

Nemůžeme pustit trh do veřejných služeb, nedej bože do penzijního systému. Chudí by umírali na ulici, operace by prováděli řezníci, na silnicích by lapkové vybírali výpalné... Nebo... celý článek

Ceny léků: rozumný lékař a levná lékárna vám ušetří i stovky korun

4. 6. 2010 | František Mašek | 3 komentáře

Ceny léků: rozumný lékař a levná lékárna vám ušetří i stovky korun

V diskusi o placení poplatků u lékaře se tak trochu ztrácí otázka, kolik platíme za léky. U řady z nich stanovil stát jejich výrobcům maximální prodejní ceny. Kolik za ně pacient zaplatí,... celý článek

Partners Financial Services