Hendikepovaní zaměstnanci sociálního podniku obohacují obor finančnictví

PR článek | rubrika: FINEXPO | 29. 4. 2024
Sociální podnik Kolibřík CSR více než rok rozvíjí spolupráci s finanční skupinou UNIQA. Co přináší tato spolupráce hendikepovaným zaměstnancům z Kolibříka a jak ji vnímá společnost UNIQA, přibližuje Ganna Pidgorna, členka představenstva pro lidské zdroje, značku a udržitelnost.
Hendikepovaní zaměstnanci sociálního podniku obohacují obor finančnictví
Ganna Pidgorna s vedením sociálního podniku Kolibřík
Zdroj: Kolibřík CSR

Komerční spolupráce

Co pro vás obnášelo nastavení spolupráce se sociálním podnikem?

Již od prvního setkání, kdy nám byl představen sociální podnik Kolibřík a princip zaměstnávání hendikepovaných kolegů-Kolibříků, jsme věděli, že chceme jít touto cestou. Náš první společný rok následně ještě v mnoha směrech předčil naše očekávání. Parametry spolupráce jsme efektivně nastavili v průběhu dvou schůzek a doprovodná administrativa nebyla náročná. Chápeme to jako úspěšný start dlouhodobé spolupráce, kterou bychom chtěli nadále rozšiřovat.

Na pobočce, kterou vytvořil Kolibřík v rámci spolupráce v UNIQA Brno, pracuje nyní celkem 14 hendikepovaných zaměstnanců na projektech klientského centra, podatelny, oddělení penzijního spoření a oddělení pohledávek. Jak tuto spolupráci hodnotíte?

Všech 14 kolegů-Kolibříků má potřebnou úroveň kvalifikace a zodpovědný přístup k vykonávané práci. Jsem přesvědčena, že spolupráce se sociálními podniky a zaměstnávání osob s hendikepem výrazně přispívá k vytvoření rozmanitého a inkluzivního pracovního prostředí, které je naším cílem. Tato různorodost podněcuje inovace a kreativitu, neboť do firmy přináší různé perspektivy a zkušenosti. Ve společnosti UNIQA pevně věříme, že podpora sociálního podnikání nejen podněcuje inovace, ale také přispívá k formování udržitelnější a inkluzivnější ekonomiky.

Ganna Pidgorna

Ganna Pidgorna, HR Uniqa
Foto: Kolibřík CSR

Po studiu anglického jazyka a literatury a ekonomiky na státní univerzitě v Charkově pracovala na pozicích ve vzdělávání a HR managementu různých technologických společností. V minulosti byla činná v AXA CEE na Ukrajině. Nyní je členkou představenstva finanční skupiny UNIQA v České republice a na Slovensku, kde má na starosti mimo jiné personální strategii firmy.

Jak tato spolupráce zapadá do HR koncepce a šířeji CSR strategie Vašeho finančního domu?

Věříme, že svým zapojením do takových projektů podporujeme rozmanitost a přispíváme k vytváření příznivějšího prostředí pro duševní zdraví a pohodu, což má nakonec pozitivní dopad na jednotlivce, komunity i celou společnost. A oblast duševního zdraví a rovnováhy je jedním z klíčových témat našeho dlouhodobého úsilí v CSR, a to jak uvnitř naší firmy, tak i navenek.

V loňském roce jste se zúčastnila udílení národních cen sociálního podnikání Zlatá vážka, které vyhlašuje asociace sociálních podniků, jejímž členem je i Kolibřík CSR. Oslovila vás tato iniciativa?

Účast na ceremoniálu udělování národních cen sociálního podnikání Zlatá vážka pro mě představovala skutečně inspirativní zážitek. Zlatou vážku považuji za obdivuhodnou iniciativu Deklarace odpovědného podnikání, která vyzdvihuje klíčovou úlohu sociálního podnikání při prosazování pozitivních společenských změn. Jasným a konkrétním způsobem podporuje zapojování osob s různým hendikepem do pracovního procesu a do pracovních týmů – je to reálné uplatnění principu diverzity v praxi. Moc se těším v letošním roce na druhý ročník národních cen sociálního podnikání a vyzývám veřejnost k zapojení na www.zlatavazka.cz.

Kolibřík CSR

Sociální podnik Kolibřík CSR propojuje korporátní společnosti s výhodami zaměstnávání zdravotně znevýhodněných osob. V oblasti outsourcingu činností do pracovních týmů složených ze zdravotně postižených působí od roku 2013. Kolibříky a Kolibřice najdete po celé ČR. Provoz společnosti zakládá na principech udržitelnosti a společensky odpovědného podnikání, čímž se snaží inspirovat i další sociální podniky.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Zájem o předčasný důchod prudce klesl. Chystá se další zpřísnění

16. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Zájem o předčasný důchod prudce klesl. Chystá se další zpřísnění

Ačkoliv přísnější pravidla pro odchod do předčasného důchodu platí už od loňského října, teprve letošní duben ukázal, jak moc případné zájemce odradila. Až do března totiž mohli někteří... celý článek

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

30. 4. 2024 | PR text

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

Čas jsou peníze – to ví každý úspěšný člověk i firma. Abyste dosahovali lepších výsledků, měli byste digitalizovat a automatizovat opakované činnosti, které zabírají hodně času. Ušetřený... celý článek

Partners Financial Services