Peníze v Německu vyděláte snáz, pracujícím pomáhá stát

PR článek | rubrika: FINEXPO | 20. 1. 2020
Desítky tisíc Čechů denně vyrážejí na cestu za hranice. Práce v Německu sice umožňuje vydělat lepší peníze, řada Čechů ale naráží na platy srovnatelné s Českou republikou. Příjmy ale zvedají příspěvky státu.
Peníze v Německu vyděláte snáz, pracujícím pomáhá stát

Komerční spolupráce

Ačkoli podle srovnání mezd jsou platy v Německu trojnásobně vyšší, jde o celostátní průměr. Výše příjmů se mezi spolkovými zeměmi výrazně liší, před dvacet leti i o pět eur na hodinu. Peníze v Německu vyděláte na západě, na východě jsou příjmy znatelně nižší. Podle údajů personální agentury Starke Jobs dokonce srovnatelné s Českou republikou.

Němci uzákonili stejnou výši minimální mzdy pro východní a západní spolkové země

Zaměstnancům v Sasku, kde Češi nejčastěji pracují, ale svítá na lepší časy. Koncem minulého roku bylo v Německu přijato usnesení o navýšení mezd ve východním Německu na úroveň západu. Čeští pendleři mají navíc nárok na některé sociální dávky, které jsou v Německu podmíněny pracovní smlouvou. Měsíční příjmy si tedy mohou zvednout o stovky eur.

Od roku 2021 minimální mzda na východě i západě stejná

Pro rok 2020 bylo schváleno zvýšení mzdy ve východní části hned třikrát. Od 1. dubna 2021 pak rozdílné tabulky pro západ a východ definitivně zmizí a bude platit jednotná minimální mzda v agenturách plošně po celém Německu. Ta se má zvýšit na 10,45 eura za hodinu. Rozdíly nebudou ani v zaručených mzdách stanovených pro všech devět platových skupin. Zaměstnanci pocítí změny napříč všemi obory. Mezi Čechy je největší zájem o práce v Německu na pozicích pečovatelka, řidič kamionu, hledané jsou také nabídky práce v gastronomii v Německu.

Vyšší minimální mzda v agenturách

Minimální mzda v Německu je přitom stanovena na částku 9,35 eura za hodinu. V rámci dočasného zaměstnávání, takzvaného Zeitarbeit, je ale minimální mzda ještě vyšší, a sice 9,66 eura za hodinu. Při 40hodinové pracovní době týdně si Němci s minimální mzdou vydělají v přepočtu asi 37 tisíc korun hrubého. Pro srovnání, v České republice je minimální mzda v letošním roce ve výši 14 600 korun, tedy 87,30 Kč za hodinu. Podle agentury Starke Jobs se platy v Ústeckém kraji dají na nekvalifikovaných pozicích srovnávat, čisté mzdy se od sebe liší v řádech pár tisícovek.

Více peněz v Německu mohou vytěžit i čeští pendleři

Německý systém navíc umožňuje čerpat příspěvky od státu všem, kdo do německého daňového systému odvádějí daně. Ušetřit se tak dá třeba na daních z příjmu, a to správným výběrem daňové třídy. Těch mají Němci šest, výběr té správné záleží na rodinném stavu, dětech i výši příjmů. Peníze v Německu ušetříte také uznáním některých nákladů v daňovém přiznání.

Kindergeld, důchod z Německa a další lákadla

Jedním z největších lákadel, které Čechy do Německa přivádí, je ale bezesporu Kindergeld, tedy německé přídavky na děti. Jako většina dávek, které jsou z německých fondů pro rodiny vypláceny, je i Kindergeld vázán na zaměstnanost. Není tedy stanovena horní hranice příjmů, která by nárok na přiznání dávek limitovala. Kindergeld pro první děti dělá 204 eur na každé z nich, třetí dítě má nárok na 210 eur, čtvrté a každé další pak na 235 eur. Peníze v Německu dostanou navíc také zaměstnanci na služebních cestách. Vedle zvýšení stravné o čtyři eura na 28 eur celodenního pobytu na služební cestě mají také nárok na příplatek 8 euro na mimořádné výdaje. Do Německa si jezdí také vydělat na důchod. Po pěti odpracovaných letech máte nárok pobírat důchod z Německa přímo na svůj účet.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

6. 5. 2024 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Přidáme vám na spoření, ať máte v důchodu víc. Proč zaměstnanci nemají zájem?

Na nabídky zaměstnavatelů, kteří poskytují příspěvek na penzijní spoření, řada lidí nereaguje. Přitom by díky takovému benefitu mohli mít v důchodu výrazně vyšší úspory. Především pak... celý článek

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

30. 4. 2024 | PR text

Jaký je rozdíl mezi personálním a mzdovým systémem?

Čas jsou peníze – to ví každý úspěšný člověk i firma. Abyste dosahovali lepších výsledků, měli byste digitalizovat a automatizovat opakované činnosti, které zabírají hodně času. Ušetřený... celý článek

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

29. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 3 komentáře

Kvóty na ženy ve vedení se blíží. Kterých firem se týkají?

Někteří zaměstnavatelé budou muset mít ve vedení přinejmenším třetinu žen. Směrnice Evropské unie dopadne i na společnosti v Česku.

Partners Financial Services