Očima expertů: Další kartička do peněženky? Elektronická karta pracovníka se blíží!

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 30. 11. 2012 | 4 komentáře
Hospodářská komora by chtěla zavést elektronickou kartu pracovníka. Není ale tento projekt zcela zbytečný? Zeptali jsme se ekonoma Tomáše Prouzy, analytika Aleše Tůmy a dalších odborníků ze světa financí.
Očima expertů: Další kartička do peněženky? Elektronická karta pracovníka se blíží!

V našich peněženkách by se brzy mohla objevit další „chytrá“ karta. Po sKartě a pražské Opencard se začíná hovořit o „kartě pracovníka“. Na začátku minulého týdne oznámila Hospodářská komora České republiky, že bude usilovat o vznik elektronické karty pracovníka, na které by byly zaznamenány veškeré informace o jeho zaměstnání, o školeních a zdravotních prohlídkách. Karta by zároveň mohla sloužit jako zápočtový list. „V případě zavedení takové elektronické karty by mohl být pracovník zkontrolován velmi jednoduchým způsobem. Navíc by tak odpadla nutnost dokladů v papírové podobě. To je to, co podnikatelům nyní chybí. My musíme znát, odkud člověk přichází, co dříve dělal a jakou má kvalifikaci. Právě to jsou fakta, která pomohou zaměstnavatelům, zaměstnancům a v neposlední řadě i MPSV, které do firem posílá jednu kontrolu za druhou,“ říká Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR. Někteří odborníci tvrdí, že by mohlo jít o důležitý krok v před a zefektivnění současného pracovní (a důchodové) agendy. Jiní naopak tento projekt označují za další zbytečné plýtvání státními prostředky nebo ho dokonce přirovnávají k Velkému bratrovi.

V nesprávný čas na nesprávném místě

Zatím ani nevím, co všechno by případném u zřízení takového nástroje muselo předcházet. Jisté je však to, že si Hospodářská komora mohla jen stěží vybrat nevhodnější moment pro jeho představení. Pachuť z extrémně ztrátových projektů Opencard a IZIP ještě ani pořádně neodezněla, žhavým tématem současnosti jsou dohady kolem sKarty – a někdo se už zase snaží představovat další supermoderní elektronický systém, který má ušetřit spoustu času a peněz. I kdyby tak šlo o zdařilý projekt, načasováním ho předkladatel předem oslabuje. Uvidíme, zda si ministerstvo práce a sociálních věcí troufne na další velké sousto.

Jak se na možné zavedení elektronické karty pracovníka tváří odborníci ze světa financí? Mohl by tento systém přinést potřebné zefektivnění firmám a/nebo státní správě, nebo se jedná o další nepotřebný projekt.

Tomáš Prouza

ekonom

Tomáš Prouza
+111
+
-

Návrh nové elektronické karty je jen dalším pokusem, jak otevřít prostor pro podivné zakázky a přátelské projekty. Data o zaměstnáních může stát schraňovat sám v centrálním úložišti, není potřeba, aby obtěžoval občany další zbytečnou kartou. A evidence docházky? Nechápu, proč by měl stát řešit něco, co je problémem každého zaměstnavatele a jeho personální politiky.

Patrik Nacher

provozovatel bankovnipoplatky.com

Patrik Nacher
+25
+
-

Ačkoliv oceňuji snahu Hospodářské komory elektronizovat procesy kolem zaměstnanců, zaměstnávání, pracovní agendy, obávám se, že s tím přišli v té nejhorší možné době. Atmosféra je jednoznačně namířena proti projektům podobného typu, i kdyby byly zázračné. Koncentrace nespokojenosti a průserů kolem sKarty, IZIPu či Opencard, se limitně blíží k maximu, takže by to chtělo malou pauzu. Bohužel tak pod stůl mohou spadnout i smysluplné, ale v dnešní době, politicky neprůchodné projekty. Bohužel. Jestli je to i tento případ, to mohu vzhledem k informacím, které o projektu mám, jen těžko hodnotit.

Martin Prokop

analytik Next Finance

Martin Prokop
+29
+
-

Podobným projektům příliš nevěřím. Samozřejmě není špatné, když někde budou uschovávány informace o pracovníkovi. Proč ale zavádět k tomuto novou kartu. Na kartě mají být takové záznamy, jako kdy pracovník přišel a odešel z práce. Nicméně toto již umí karty, které pracovník dostane od zaměstnavatele v podobě vstupní karty do kanceláře. Proč je tedy nutné zavádět novou kartu a nahrazovat karty staré. Navíc by toto měl financovat stát. Má ale stát na to, aby zavedl pracovní karty pro pět milionů pracovníků? To ale není vše. Ke kartám by se jistě muselo pořídit čtecí zařízení, což by celou záležitost ještě více prodražilo. Příliš pozitivně se na tento projekt nekoukám.

Petr Mach

politik a ekonom

Petr Mach
+41
+
-

Je to snaha o korporativismus, o propojení zájmů průmyslníků se státem na úkor svobody lidí. Stát nesmí evidovat údaje o pracovní minulosti lidí ani jejich sběr organizovat či mu jakkoliv napomáhat, je-li to ve prospěch zájmové skupiny velkých zaměstnavatelů. Ať si velké firmy neusnadňují práci, mohou se uchazečů o práci na cokoliv zeptat, vyžadovat životopis a kontrolovat si docházku, ale ať do toho nezatahují stát.

Aleš Tůma

analytik Partners

Aleš Tůma
+50
+
-

Anketa

Kdo hovořil nejrozumněji?

Ja wohl! To ist ábr felmi dopra napad! Fšichni Češi byt eine grosse Simulantenbande. Jedině Arbeitskarte zájisti, še butou fšichni pracófat s totalnim nasazenim! Ale dosti České sody, nápad skutečně zavání fašizoidní kontrolou všeho a všech. Proklamovaná snaha zbavit firmy zbytečných státních kontrol je sice naprosto chvályhodná, ale na to přece není potřeba stavět další tunel do veřejné pokladny, stačí prostě zbytečnou byrokracii odbourat. Pokud firmy chtějí databázi o potenciálních zaměstnancích, nechť ji financují ze svých peněz. Ostatně třeba finančněporadenské společnosti z vlastní iniciativy spustily nedávno registr ELIXIR, ve kterém lze dohledat profesní historii poradců.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Ministr by všechny ty internety zakázal, co s ním?

23. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 5 komentářů

Očima expertů: Ministr by všechny ty internety zakázal, co s ním?

Ministr Pavel Blažek je přesvědčen, že internetová média představují vážnou hrozbu pro demokracii. Co si o tom myslí advokát Tomáš Sokol, ekonom Pavel Kohout, novinář Miroslav Motejlek... celý článek

Očima expertů: Od gerontokracie ke kleptokracii. Naše cesta od roku ’89

16. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Od gerontokracie ke kleptokracii. Naše cesta od roku ’89

Lukáš Kovanda, Jan Keller, Aleš Tůma a další. Den před 17. listopadem žádáme několik výrazných osobností, aby se ohlédly a ve zkratce popsaly, co se od revoluce podařilo, co ne. Lovili... celý článek

Očima expertů: Hrátky s rozpočtem? Kalousku, jsi jednička!

9. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Hrátky s rozpočtem? Kalousku, jsi jednička!

Na nouzový návrh státního rozpočtu pro příští rok sice nakonec nedošlo, alespoň ale víme, kde bude Miroslav Kalousek příště škrtat. Co si o tom myslí ekonomové Tomáš Prouza, Pavel Kohout,... celý článek

Očima expertů: Přinese čtvrtý mobilní operátor lepší ceny a služby?

2. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Očima expertů: Přinese čtvrtý mobilní operátor lepší ceny a služby?

Telefonisti, tedy všichni, pozor! Možná přijde i čtvrtý operátor. Přinese nižší ceny a lepší služby? Ptali jsme se člena Rady Českého telekomunikačního úřadu Ondřeje Malého, Romana... celý článek

Očima expertů: Jaký dopad budou mít krajské a senátní volby?

19. 10. 2012 | Ondřej Tůma

Očima expertů: Jaký dopad budou mít krajské a senátní volby?

Co pro Českou republiku znamenají výsledky krajských a prvního kola senátních voleb? Přečtěte si názor politologa Jiřího Pehe, ekonoma Lukáše Kovandy, sociologa Jana Kellera či miliardáře... celý článek

Partners Financial Services